Oι άνθρωποι στη Δανία δεν δείχνουν αγχωμένοι ή βιαστικοί, η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη δεν είναι μια πόλη με γρήγορους ρυθμούς, αλλά αντίθετα μια χαλαρή πόλη, και οι Δανοί συχνά καταχωρούνται ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη. Πώς το κατορθώνουν; Hygge είναι η απάντηση. Η στάση ζωής τους που σημαίνει ότι δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους. Η λέξη «Hygge» προέρχεται από τη νορβηγική γλώσσα. Στη Νορβηγία σημαίνει ευημερία και ευχαρίστηση. Στη Δανία εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και από τότε οι Δανοί ασπάστηκαν όχι μόνο τη λέξη αλλά και την ουσία της.

hygge
Tyler Nix/ Unsplash

Η έννοια Hygge, η έννοια της σκανδιναβικής θαλπωρής, έχει κάνει αίσθηση σε όλο τον κόσμο και «ανακαλύφθηκε» όταν άρχισαν όλοι να αναρωτιούνται πώς οι Δανοί μοιάζουν να είναι καλά με τον εαυτό τους, ισορροπημένοι και χαρούμενοι. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα, αρκετά βιβλία και οδηγοί how to, όλα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να υιοθετήσουμε τη Hygge στάση ζωής, η οποία δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Είναι συναίσθημα και εμπειρία ταυτόχρονα και είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο, τη φιλοσοφία του, την εποχή του χρόνου και τη δραστηριότητα με την οποία καταπιάνεται.

Η Ηygge στάση ζωής μπορεί για κάποιους να σημαίνει παρέα με φίλους και μπίρα μιλώντας για τα πάντα και για τίποτα. Για άλλους μπορεί να είναι η απόλαυση της μοναξιάς στη φύση σε μια βόλτα ένα δροσερό φθινοπωρινό πρωινό. Για άλλους είναι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου και για άλλους πολλά άλλα. Το σημαντικό πάντα είναι να μπορείς να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις! Είναι το αίσθημα οικειότητας και θαλπωρής που δημιουργείται όταν κάνετε κάτι που πραγματικά ευχαριστιέστε. Είναι μια στάση ζωής που βοηθά στο να εκτιμήσετε τα μικρά πράγματα στην καθημερινότητα που χαρίζουν ευτυχία, τους αργούς ρυθμούς της απόλαυσης, την απλότητα. Και αυτός είναι και ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μεγαλώσετε χαρούμενα και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά. Να είστε Ηygge ως οικογένεια, τόσο στο σπίτι όσο και στον καθημερινό τρόπο ζωής.

hygge
Ellieelien/ Unsplash

Και φυσικά δεν χρειάζεται να ζείτε στην Κοπεγχάγη για να συμβεί αυτό. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή, να κάνετε όσες αλλαγές είναι χρήσιμες στον δρόμο της Hygge φιλοσοφίας, και το θαύμα έγινε!

Ίσως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε. Όπως επισημαίνει ο Meik Wiking (ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές της ευτυχίας σήμερα) στο βιβλίο του The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living, «το Hygge μπορεί να επιτευχθεί με τον ελάχιστο προϋπολογισμό». Και στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα χρήματα και κύρος συνδέονται με μια δραστηριότητα, τόσο λιγότερο Hygge είναι! «To Hygge είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά!».

hygge
Stella Rose/ Unsplash

Μια Ηygge λίστα που θα σας βοηθήσει να φέρετε περισσότερη ευτυχία στη ζωή σας:

1. Μην το πολυσκέφτεστε, πάρτε τη ζωή λίγο πιο χαλαρά και αρχίστε να απολαμβάνετε τις στιγμές της.

2. Μια βόλτα στη φύση, ένας περίπατος σε ένα πάρκο ή κοντά στη θάλασσα σε εβδομαδιαία βάση, για χαλάρωση και σχετική απομόνωση, βοηθάει πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε.

3. Εδώ και τώρα. Προσπαθήστε να είστε παρόντες στη ζωή σας. Όταν κάνετε οτιδήποτε, να είστε εκεί με ψυχή και σώμα. Όταν το μυαλό ταξιδεύει αλλού, κλέβετε από τον εαυτό σας στιγμές και εμπειρίες. Καθόλου Hygge.

4. Δημιουργήστε ένα Ηyyge σπίτι. Ένα περιβάλλον που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνεση και θαλπωρή (σημαντική λέξη στην έννοια Hygge), με αντικείμενα που θα υπηρετούν αυτή την αίσθηση και όχι κάποια εικόνα. Ριχτάρια, μαξιλάρια, μαλακά υφάσματα, φωτισμός γλυκός, κεριά και όμορφες μυρωδιές. Ένα σπίτι που θα σας αγκαλιάζει.

5. Ανάψτε κεριά. Οι Δανοί αγοράζουν περισσότερα κεριά από οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη. Τα κεριά παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας ζεστής, φιλόξενης και Hygge ατμόσφαιρας. Και δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Το καλοκαίρι τα ρεσό σε βεράντες και κήπους δημιουργούν πάντα μια αίσθηση θαλπωρής.

6. Ζεστά ροφήματα. Αμέτρητα μέσα στην ημέρα. Φυσικά όχι με το ζόρι. Τόσο όσο. Παίξτε με τις γεύσεις και τα αρώματα, πειραματιστείτε και απολαύστε νέες ποικιλίες καφέ, τσαγιού και σοκολάτας. Ένα ζεστό ρόφημα φτιάχνει πάντα τη διάθεση.

7. Τι πιο σημαντικό στο τέλος μια κουραστικής μέρας από ένα καλομαγειρεμένο, ισορροπημένο, ζεστό και θρεπτικό φαγητό; Αφιερώστε χρόνο να οργανώσετε την κουζίνα και τις προμήθειές σας ανάλογα, κάντε λίστες και ετοιμάστε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας με αγάπη και φροντίδα. Θα σας το ανταποδώσει.

8. Καλτσάκια ζεστά, κεράκια αναμμένα, ριχτάρι μαλακό και όμορφο, μια καλή ταινία και μια νοστιμότατη σουπίτσα σε μπολ. Ό,τι πιο Hygge για ένα βράδυ ξεκούρασης.

9. Κάντε τη Hygge στάση ζωής στόχο για τη νέα χρονιά. Μη χάνετε χρόνο.

10. Ο νέος Hygge εαυτός σας χρειάζεται την αφοσίωσή σας. Χαλαρώστε μαζί του και κάντε τη φροντίδα του προτεραιότητα.