Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας; Εμείς μπορεί να μην μπορούμε να μιλήσουμε από εμπειρία, όμως η μεγαλύτερη γυναίκα στον κόσμο, είναι το κατάλληλο άτομο να μας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάμε. Ο λόγος για τη Maria Branyas, τη σούπερ γιαγιά που βρίσκεται τώρα στα 116 της χρόνια. Γεννήθηκε το 1907 στο Σαν Φραντσίσκο των Η.Π.Α. και όταν ήταν 8 ετών εγκαταστάθηκε στην Καταλονία της Ισπανίας.

Πέρυσι κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στο βιβλίο Guiness. Η Branyas έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν επέζησε από τον ιό Covid-19 τον Μάιο του 2020, την περίοδο που η πανδημία έκανε την Ισπανία μία από τις πιο σκληρά πληγείσες χώρες και πριν καν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Εκτός από τον ιό του Covid-19 η γυναίκα έχει επιζήσει και από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, από δύο παγκοσμίους πολέμους και από έναν εμφύλιο. Έκανε τρία παιδιά που τις χάρισαν 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα.

Μπορεί να μην είναι κάτοικος κάποιας Μπλε Ζώνης, ωστόσο σήμερα δεν καταφέρνει απλά να είναι ζωντανή αλλά και υγιής. Εκτός από προβλήματα ακοής και κινητικότητας εξακολουθεί να έχει εξαιρετική μνήμη. Έχει πλήρη διαύγεια και θυμάται με εντυπωσιακή σαφήνεια γεγονότα από όταν ήταν μόλις 4 ετών και δεν παρουσιάζει καμία καρδιαγγειακή νόσο, όπως θα περίμενε κανείς από κάποιο άτομο της ηλικίας της.

Φυσικά το γεγονός ότι ζει τόσα χρόνια και έχει ακόμη εξαιρετική υγεία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον. Η ίδια αποδίδει την ηλικία της και την υγεία της σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά στη διατροφή της, καθώς καθημερινά τρώει φυσικό γιαούρτι. Μπορεί να μην έχει στερηθεί κάποια τροφή, ωστόσο πάντα είχε μέτρο, χωρίς όμως να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη δίαιτα.

Επίσης, για εκείνη μεγάλος παράγοντας της μακροζωίας της είναι η τάξη, η ηρεμία, η καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, η επαφή με τη φύση, η συναισθηματική σταθερότητα, ο θετικός τρόπος σκέψης και η αποφυγή τοξικών ανθρώπων.

Ακόμη κι αν δεν μεγάλωσε μέσα στην τεχνολογία, σήμερα την χρησιμοποιεί προς όφελος της. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραμένει συνδεδεμένη με τους δικούς της αγαπημένους ανθρώπους, αλλά και μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter μοιράζεται μερικά από τα μυστικά της σχετικά με τη μακροζωία και την καλή ζωή.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα μυστικά της καλής ζωής είναι μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινά τρόφιμα, χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς στερήσεις. Η ψυχική ηρεμία είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, όπως και η συχνή επαφή με τη φύση και φυσικά το να κρατάς κοντά σου άτομα που σε αγαπούν, αποφεύγοντας τοξικά άτομα που σου ρουφούν την ενέργεια.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι ένα μεγάλο μέρος της μακροζωίας της αποδίδεται και στην τύχη και στα γονίδια. Με αυτό συμφωνούν και οι επιστήμονες, οι οποίοι θα κάνουν μια έρευνα, για να εντοπίσουν την βιολογική της ηλικία, η οποία θα είναι πολύ νεότερη από τα 116 της χρόνια. Άλλωστε, πολλά μέλη της οικογένειας της έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 90 χρόνων.

Μέσα από την έρευνα που θα κάνουν οι επιστήμονες θα αναλύσουν 6 δισεκατομμύρια τμήματα του DNA της, εστιάζοντας σε 200 γονίδια τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν, με εκείνα της μεσαίας της κόρης, η οποία είναι 79 ετών. Μέσα από την ανάλυση οι ερευνητές ελπίζουν να συμβάλλουν σε άλλες έρευνες για φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και τον καρκίνο. Η Branyas είναι πολύ χαρούμενη που μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια έρευνα και εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα!