Από την αρχιτεκτονική, στο interior design και από εκεί στην κεραμική, σαν τρεις κουκκίδες που η μία «γέννησε» την άλλη. Η Έλενα Πετρίδου εξερευνά κάθε πεδίο που αγαπά με δημιουργική μαεστρία. Σε αυτό το αφήγημα μάς συστήνεται και μας συστήνει τη δική της NORMA που, όμως, δεν βασίζεται σε νόρμες.

Λίγα λόγια για εκείνη: «Είμαι η Έλενα Πετρίδου, μεγάλωσα και έζησα όλα τα παιδικά και σχολικά μου χρόνια στη Δράμα και λίγο στη Θεσσαλονίκη. Πλέον ζω μόνιμα στον Βόλο, όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην πολυτεχνική σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών με integrated master στον ιαπωνικό σχεδιασμό. Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες και περιορισμούς, οπότε θα πω πως ασχολούμαι με ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον!».

H Έλενα Πετρίδου βρίσκει την ομορφιά στις ατέλειες
Έλενα Πετρίδου

Οι αρχιτεκτονικές σπουδές: «Η αρχιτεκτονική έγινε όνειρο μου σε πολύ νεαρή ηλικία πριν ακόμα ξεκινήσω το σχολείο. Η αρχιτεκτονική σχετίζεται με τη δημιουργική ευφυία των μηχανικών όπως έλεγε ένας καθηγητής μου. Έτσι με αφορμή την πρώτη καραντίνα ξεκίνησα ένα project στα social media με τίτλο “how to make a house feel like a home” με σκοπό να παρακινήσω τον κόσμο να φτιάξει το σπίτι του με τρόπο που θα το μετατρέψει σε χώρο χαλάρωσης, στο προσωπικό του “καταφύγιο” που θα κρατάει μακριά τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Το brand με κεραμικά, NORMA: «Η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται κι έτσι γεννήθηκε το ΝΟRMA. NORMA είναι το μέτρο, το πρότυπο, ο κανόνας. Πράγματα, δηλαδή, που υπάρχουν στη ζωή μου με πολύ ισχυρή παρουσία. Η κεραμική συνδυάζει το φυσικό υλικό, το χώμα, με τη δημιουργία. Μέσα από την αρχιτεκτονική βρήκα την αγάπη μου για το interior design και μέσα από αυτό την κεραμική. Αυτό κάνει το δεσμό μεταξύ τους πραγματικά ισχυρό. Έτσι η φιλοσοφία πίσω από το brand μου είναι η μοναδικότητα της φόρμας. Οργανικά σχήματα, γήινες μορφές, ανάγλυφες, που θυμίζουν πετρώματα. Όλο το concept έχει να κάνει με τα συναισθήματα της στιγμής, με τις επιρροές της ημέρας που δημιουργώ. Τίποτα δεν ακολουθεί κάποιο προσχέδιο, κάθε κομμάτι ξεκινάει και προκύπτει στην πορεία. Αυτό εξασφαλίζει τη μοναδικότητά τους!».

H δημιουργική διαδικασία της κεραμικής: «Όταν δημιουργώ τα κεραμικά μου αφήνομαι να παρασυρθώ από τα συναισθήματα της ημέρας όποια κι αν είναι αυτά. Η τέχνη πηγάζει από μέσα μας και χρειάζεται το συναίσθημα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρώ τις μορφές που παίρνουν τα έργα μου ειδικά αν το συναίσθημα που με κατακλύζει εκείνη τη στιγμή δεν είναι ένα από τα “γνωστά αποδεκτά”. Είμαστε άνθρωποι και αισθανόμαστε πόνο, θυμό και απογοήτευση. Ωστόσο, μόλις ολοκληρώσω το έργο, το μοναδικό πράγμα που αισθάνομαι είναι η απεριόριστη χαρά της δημιουργίας! Αγαπώ όσα φτιάχνω, όπως κι αν βγουν, γιατί το πρώτο συστατικό τους είναι ο πηλός και το δεύτερο η αγάπη που έχω στην καρδιά μου!».

H Έλενα Πετρίδου βρίσκει την ομορφιά στις ατέλειες

Ένα καθοριστικό ταξίδι: «Τα ταξίδια είναι εμπειρίες και γνώση. Προσπαθώ να ρουφήξω σαν “σφουγγάρι” όσα έχουν να μου προσφέρουν. Ένα ταξίδι μου στην Ιαπωνία μου δίδαξε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό και μου προκάλεσε ένα κύμα συναισθημάτων μεταξύ των οποίων και τον φόβο για το άγνωστο. Στην Ιαπωνία ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο σεβασμός. Σεβασμός προς τους ανθρώπους, αλλά κυρίως προς τη φύση. Αγαπούν και φροντίζουν το φυσικό τοπίο, προσπαθώντας να μιμηθούν την κινησιολογία των φυτών και τα περιποιούνται με τρόπο που να μην γίνεται αντιληπτή η ανθρώπινη παρέμβαση. Χρησιμοποιούν πολύ το ξύλο εδώ και πολλούς αιώνες, παρ’ όλο που είναι ένα ευαίσθητο υλικό και χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο υπομονετικά φροντίζουν κάθε μικρή λεπτομέρεια και πόση αγάπη δίνουν στα υλικά χωρίς ίχνος απληστίας και υπερκαταναλωτισμού που κατακλύζει τον δυτικό πολιτισμό. Όλο το νόημα και οι αξίες της ζωής, απεικονίζονται με τον σεβασμό προς τη φύση. Τα πάντα ρέουν με αρμονία και τα κτίρια γίνονται ένα με το φυσικό τοπίο, τα όρια μεταξύ των οποίων είναι τόσο λεπτά που σχεδόν χάνονται. Ένας πολιτισμός γεμάτος πολυπλοκότητα και απλότητα την ίδια στιγμή, με τεράστια ιστορία και πολλά να μας διδάξει. Αυτά που κρατάω από εκεί είναι η υπομονή, η φροντίδα κ ο σεβασμός».

H Έλενα Πετρίδου βρίσκει την ομορφιά στις ατέλειες

Το slow living στην πράξη: «Ζούμε σε μια κοινωνία με τρελούς ρυθμούς και παράλογες απαιτήσεις. To slow living είναι η στάση ζωής που εξυμνεί τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας μέσα από μια πιο αργή προσέγγιση που βασίζεται στην απόλαυση της διαδικασίας και όχι στο γρήγορο αποτέλεσμα. Κάπου εδώ έρχεται να κουμπώσει το sustainable living, το οποίο έχει σκοπό να προστατέψει τον πλανήτη στρέφοντάς μας σε πιο οικολογικά πρότυπα ζωής. Sustainable living σημαίνει αγοράζω διαχρονικά, δεν σπαταλάω υλικά αγαθά ακολουθώντας μόδες και τάσεις. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για μένα ήταν η επιλογή made-to-order προϊόντων. Αυτό σημαίνει πως επιλέγω τόσο για το σπίτι μου όσο και για τις δουλειές μου προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται κατά παραγγελία και δεν υπάρχει απόθεμα σε αποθήκες. Οι εταιρίες αυτές συνήθως χρειάζονται 3-4 εβδομάδες για την κατασκευή και το κόστος είναι λίγο υψηλότερο όμως δεν ξοδεύουν φυσικούς πόρους για να κατασκευάσουν αποθέματα τα οποία μπορεί να μείνουν απούλητα. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχουμε τις πιστοποιήσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιριών που στηρίζουμε. Δεν είναι τόσο εύκολο, για να είμαι ειλικρινής. Το να ζεις πιο “πράσινα” δεν περιορίζεται στην ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών – νομίζω πως αυτό το κάνουμε όλοι πλέον! Χρειάζεται ένα βήμα παραπέρα. Να φτιάχνουμε τα δικά μας καθαριστικά για το σπίτι, να σκεφτόμαστε 3 και 4 φορές πριν ξοδέψουμε ύλη, να μάθουμε ποιες κατηγορίες πλαστικών ανακυκλώνονται. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, καθώς ο κόσμος πια είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος. Τολμώ να πω πως είμαι τυχερή που έχω τη δυνατότητα να πηγαίνω στο μαγαζάκι της γειτονιάς μου και να γεμίζω με προϊόντα τα γυάλινα βάζα μου αντί να τα πάρω σε πλαστικά σακουλάκια».

Το δικό της instant-booster διάθεσης: «Η οικογένεια μου! Ο άντρας μου και η γατούλα μας έχουν την μαγική ικανότητα να με κάνουν να γελάσω στη στιγμή, διώχνοντας κάθε μαύρο σύννεφο από τον ορίζοντα. Όταν υπάρχει βαθειά και ειλικρινής αγάπη, ξέρεις ότι ποτέ δεν είσαι μόνος και αυτό σε δευτερόλεπτα σε γεμίζει δύναμη να αντιμετωπίσεις τα πάντα».

H Έλενα Πετρίδου βρίσκει την ομορφιά στις ατέλειες

Πώς ξεκινά και πώς τελειώνει μία τυπική ημέρας της: «Η μέρα μου ξεκινάει νωρίς το πρωί, όχι επειδή είμαι early bird, αλλά επειδή μου αρέσει να απολαμβάνω την πρωινή ησυχία και το ασημένιο φως της αυγής. Ως freelancer έχω τη δυνατότητα να καθορίζω το πρόγραμμά μου όπως μου αρέσει κι έτσι προσπαθώ να ασχολούμαι με διαφορετικά projects μέσα στη μέρα μου. Μου αρέσει ιδιαίτερα όταν προκύπτουν πράγματα που δεν περίμενα. Αργά το απόγευμα πίνω τσάι με τον άντρα μου, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή βλέποντας Netflix και κρατώντας σφιχτή αγκαλιά τη γατούλα μας, Κιάρα».

Η αγαπημένη της ρουτίνα αυτοφροντίδας: «Περιλαμβάνει περιποιήσεις (προσώπου, σώματος κ.λπ.), χαλάρωση δίπλα στο τζάκι, ένα καλό βιβλίο κι ένα καλύτερο κρασί. Μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου στον βαθμό που εγώ νιώθω άνετα. Επίσης, είμαι παιδί του χειμώνα και λατρεύω τις κρύες μέρες να χουχουλιάζω δίπλα στο τζάκι».

H Έλενα Πετρίδου βρίσκει την ομορφιά στις ατέλειες

Αυτό το κάτι που την κάνει να ανυπομονεί: «Για τίποτα! Ίσως ακούγεται παράξενο. Πολλά χρόνια ανυπομονούσα για καθετί μικρό που ήταν να γίνει στη ζωή μου. Από τον ενθουσιασμό μου ζούσα… στο μέλλον. Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό για το οποίο ανυπομονούσα όσο ασήμαντο κι αν ήταν, η ζωή μου έμπαινε σε μια παύση. Είχα μια άρνηση ουσιαστικά να ζήσω όσα έτρεχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ανυπομονούσα, ενθουσιαζόμουν, ονειροπολούσα και όσο όμορφα κι αν είναι αυτά τα συναισθήματα με έκαναν να χάνω την πραγματικότητα. Όταν ο πολυαγαπημένος μου παππούς έφυγε από τη ζωή ταρακουνήθηκα για τα καλά. Συνειδητοποίησα πώς πρέπει να ζω στο τώρα είτε αυτό είναι όμορφο είτε κρύβει τις δυσκολίες του. Πρέπει να αγκαλιάζουμε την κάθε στιγμή γιατί κάτι έχει να μας διδάξει».

Τι σημαίνει για εκείνη “Love Yourself”: «Σημαίνει να αγαπώ τους άλλους πρώτα απ’ όλα! Όταν βλέπεις τον εαυτό σου μέσα στους ανθρώπους τριγύρω σου γίνεσαι πιο δίκαιος και ευαισθητοποιημένος και η βελτίωση αυτή είναι η μεγαλύτερη αγάπη που μπορεί κανείς να προσφέρει στον εαυτό του».

Ανακάλυψε περισσότερα στο www.helenapetrides.com και στο @helenapetrides

Η σειρά αφηγημάτων Love Women δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το φωτεινό σύμπαν των γυναικών που θαυμάζουμε και ενστερνίζονται όλες εκείνες τις αξίες του Love Yourself που αποπνέουν ισορροπία, έμπνευση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό μας.