Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού, και συμβάλλει στην ίαση, δηλαδή στη θεραπεία του οργανισμού. Οι φλεγμονές σχετίζονται με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και φυσικά η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας στην καταπολέμησή τους. Και ενώ μπορεί να τα θεραπεύσει, μπορεί κάποιες φορές και να ευθύνεται και για την εμφάνισή τους. Για να μειωθεί η φλεγμονή στο σώμα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν σημαντικά, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που ενισχύουν ή πυροδοτούν την εμφάνιση φλεγμονών, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και στα οποίες πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

«Πέντε είναι  οι  βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής και με αυτές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωσή τους» υποστηρίζει κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General. Ποιες είναι αυτές;

Ζάχαρη

H μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Heather Ford/ Unsplash

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έχει φανεί ότι κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

Επεξεργασμένο κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνιστάται η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος και η φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς. Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Great Cocktails/ Unsplash

Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την καρδιά, αλλά έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου.
«Για τον λόγο αυτό, η βλαβερή τους επίδραση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, καθιστούν επιτακτική την προσοχή των ετικετών των τροφίμων ως προς την αποφυγή συστατικών όπως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια», καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

 

Θέλεις να μάθεις και άλλα πράγματα για διατροφή;

Νηστεία: Τα οφέλη, προτεινόμενοι διατροφικοί συνδυασμοί, τι να προσέξεις

Η τροφή που δεν περιμέναμε βοηθά την υγεία του εντέρου