Πονάνε τα κόκαλα, ο πυρετός έχει αρχίσει και ανεβαίνει, ο πονόλαιμος δεν σου επιτρέπει παρά να καταπιείς μόνο σουπίτσα κι εσύ ψάχνεις να βρεις τι θα πάρεις για να καταπολεμήσεις τη γρίπη. Ή μήπως όχι; Μήπως έχεις γριπώδης συνδρομή;

Είναι γρίπη ή γριπώδη συνδρομή;

Παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή και ξεκαθαρίζουμε τι ακριβώς είναι η γρίπη και τι η γριπώδης συνδρομή.

Η γρίπη, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη νόσος, ενώ με τον γενικό όρο “γριπώδης συνδρομή”, οι ιατροί αναφέρονται στην εμφάνιση συμπτωμάτων, παρομοίων με εκείνων της γρίπης, που όμως μπορεί να οφείλονται και σε διάφορες άλλες ιώσεις που προσβάλλουν τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, γι’ αυτό στα άτομα αυτά προτείνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ως γριπώδης συνδρομή (Influenza-like illness) ορίζεται η ασθένεια στην οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38° C και βήχα, ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι εάν απαιτηθεί νοσηλεία, η ασθένεια επαναταξινομείται ως σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (SARI, Sever Acute Respiratory Infection).

γριπώδης συνδρομή
Monstera/ Pexels

Συχνότητα

Η γριπώδης συνδρομή είναι συχνότατη. Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν από 1 έως 3 επεισόδια ετησίως, ενώ η συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά που μπορεί να παρουσιάζουν 3 έως 6 επεισόδια κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των επεισοδίων είναι από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Πού οφείλεται η γριπώδης συνδρομή

Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό μας σύστημα και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Πρέπει να τονίσουμε ότι μαζί με τον ιό της γρίπης, κάθε χειμώνα υπάρχουν “παράπλευροι ιοί”, οι οποίοι φυσικά παρουσιάζουν διασπορά στον πληθυσμό.

γριπώδης συνδρομή
Andrea Piacquadio

Γριπώδης συνδρομή: Αντιμετώπιση

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να αμβλύνουν τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής και να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου 1 με 2 ημέρες. Συνιστάται η λήψη τους μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν αργότερα, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.

Πέρα από τα φάρμακα, ο γιατρός θα συστήσει πρόσληψη υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης του οργανισμού, επαρκή ύπνο και άφθονη ξεκούραση για την ανασύνταξη του ανοσοποιητικού και πιθανόν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ρινικής συμφόρησης ή βήχα.

Αντιβιοτικά #not

Μην λάβεις αντιβιοτικά όποιος κι αν σε προτρέψει – ο γιατρός σου αποκλείεται να το κάνει πάντως. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως δράση εναντίων των ιών που προκαλούν γριπώδη συνδρομή (και φυσικά του ιού της γρίπης) καθώς η δράση τους περιορίζεται αποκλειστικά στις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

γριπώδης συνδρομή
Tima Miroshnicher/ Pexels

Γριπώδης συνδρομή στα παιδιά

Καθώς η γριπώδης συνδρομή είναι μία κατ’ εξοχήν “παιδική” υπόθεση, που βασανίζει όμως μικρούς και μεγάλους, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές εάν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα:

• Κρατήστε το παιδί στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά.

• Αποφύγετε τον συγχρωτισμό του παιδιού με άλλα παιδιά, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχει μωρό ηλικίας μικρότερης του έτους.

• Εάν το παιδί σας φαίνεται καταβεβλημένο και νωθρό, έστω και χωρίς ιδιαίτερα υψηλό πυρετό, ζητήστε να το εξετάσει άμεσα ο παιδίατρος.

• Ακολουθήστε τις συμβουλές και τις οδηγίες του παιδιάτρου.

• Χορηγήστε προσεκτικά τα φάρμακα στις δόσεις που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος. Μην αγοράζετε και μην χορηγείτε αντιβιοτικά στο παιδί.

• Μη διακόπτετε τη θεραπεία με δική σας πρωτοβουλία.

• Στείλτε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό όταν θα είναι τουλάχιστον 24 ώρες απύρετο και θα νιώθει εντελώς καλά.