Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να αφήνουμε τον εαυτό μας και να παραμελούμε τη φροντίδα του σώματός μας, που τώρα, όσο ποτέ τη χρειάζεται.

Είναι σημαντικό λοιπόν, ανερξαρτήτως ηλικίας, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας κάποιο είδος άσκησης.

Η γιόγκα είναι ένας ευεργετικός τρόπος άσκησης για όλες τις ηλικίες και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ωφέλιμη σε ανθρώπους από 60 ετών και άνω. Καθώς οι στάσεις της γιόγκα (asanas) μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες του ασκούμενου, η γιόγκα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ασκηθεί κάποιος.

Γιόγκα για ηλικιωμένους: Τα οφέλη

  • Πολλές από τις στάσεις της γιόγκα επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του κορμού και της κοιλιάς. Συνεπώς, θα χτίσεις ένα δυνατό σώμα με αποτέλεσμα να μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από τυχόν πτώσεις. Ακόμα και στην περίπτωση μιας ατυχούς πτώσης, καθώς μέσω της γιόγκα μαθαίνεις να ελέγχεις το σώμα σου, ασυναίσθητα θα φροντίσεις να πέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο πιο ήπια γίνεται.
  • Εκτός από τον κορμό, θα δυναμώσεις και τα άκρα σου. Θα νιώσεις την αύξηση της μυικής σου δύναμης στα πόδια και στα χέρια σου και η καθημερινότητά σου θα σου φανεί πιο εύκολη!
    Η γιόγκα είναι ευρέως γνωστή για την αύξηση της ευλυγισίας σε όλο το σώμα σου. Μέσα από μία σειρά ασκήσεων, με βοηθήματα (ζώνες, τουβλάκια) που στοχεύουν στη βελτίωση της ελαστικότητάς σου, θα είσαι σε θέση να δεις πρόοδο σε ελάχιστα μόνο μαθήματα.
  • Τα οστά σου θα γίνουν πιο δυνατά. Αν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της οστεωπόρωσης ή των εύθραυστων οστών, τότε δοκίμασε να κάνεις γιόγκα! Αυξάνει την ανθεκτικότητα των οστών και στην περίοδο μετά την εμηνόπαυση.
  • Θα βελτιώσει την ποιότητα της αναπνοής σου. Η γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής οι οποίες μας μαθαίνουν να την ελέγχουμε, να τη βαθαίνουμε και να την κάνουμε πιο ποιοτική.
  • Μειώνει το άγχος και το στρες. Μέσω του διαλογισμού και της ελεγχόμενης αναπνοής η γιόγκα θα σε ενθαρύνει να επικεντρώνεσαι και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή και να ζεις με μία αίσθηση γαλήνης.
  • Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Καθώς η άσκηση από μόνη της επιφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου στη ζωή μας, η γιόγκα συγκεκριμένα η οποία συνδιάζει σωματική άσκηση, αναπνοή και διαλογισμό θα σε βοηθήσει να ξαναβρείς τον χαμένο σου ύπνο ακόμα και αν υποφέρεις από αυπνίες.
  • Θα αναθερμάνεις τη σχέση σου με το σώμα σου. Με την πάροδο του χρόνου, με όλες τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνουμε, έχουμε την τάση να αποσυνδεόμαστε από το σώμα μας, ίσως να το νιώθουμε ξένο. Με ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναβρούμε αυτή τη σύνδεση, να ξανανιώσουμε όμορφα μέσα στο σώμα μας, να ακούσουμε και να εκπληρώσουμε τις ανάγκες του.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για εσένα, ακόμα και αν ξεκινάς τώρα για πρώτη φορά στη ζωή σου γιόγκα. Φροντισε να απευθυνθείς στον κατάλληλο δάσκαλο που να έχει εξειδίκευση στη γιόγκα για την τρίτη ηλικία και θα μπορέσει να σε κατευθύνει σωστά στο καινούργιο σου εγχείρημα! Μην παραμελίσεις να το συζητήσεις με το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις και να ενημερώσεις τον δάσκαλό σου για τυχόν προβήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίζεις. Τέλος, πάρε το χρόνο σου, ξεκίνα αργά, χωρίς βιασύνη, απόλαυσε τη διαδικασία και τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά σε μικρό χρονικό διάστημα.