Τυπικά οι περισσότεροι συσχετίζουν το τζίνσενγκ με αναζωογονητικά ροφήματα και πλούσιες γεύσεις. Οι προοπτικές, όμως, αυτού του φυτού ξεπερνούν τα συνηθισμένα, διεκδικώντας επάξια μία θέση στη ρουτίνα ομορφιάς σου. Πριν, όμως, ανακαλύψεις πώς το τζίνσενγκ μπορεί να θρέψει την επιδερμίδα σου, ας απαντήσουμε σε μία βασική απορία:

Τι, ακριβώς, είναι το τζίνσενγκ;

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό με σαρκώδεις ρίζες, ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όπως πολλά ισχυρά συστατικά της φύσης, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη βιομηχανία της ομορφιάς χάρη στην K-beauty και πλέον, όπως θα διαπιστώσεις στη συνέχεια, συναντάται σε προϊόντα πολλών skincare brands.

Ήξερες ότι το τζίνσενγκ στα κινέζικα σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα»;

Αρκετά χιλιάδες χρόνια πριν, όμως, το τζίνσενγκ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική της ανατολικής Ασίας για την ενίσχυση της ευεξίας και της υγείας. Η συγκομιδή του γίνεται μετά από 6 χρόνια καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί η ύψιστη δραστικότητα του, ενώ διατίθεται σε ποικίλες μορφές, όπως πούδρα, κάψουλες, αφεψήματα κ.ά.

Τα οφέλη του τζίνσενγκ

Η ρίζα του φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες δραστικές ουσίες. Μεταξύ άλλων, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες, καταπολεμά την κόπωση και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς, όμως, μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σου;

Σύμφωνα με έρευνα το τζίνσενγκ «μπορεί να προλάβει τη γήρανση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων και αυξάνοντας την ενυδάτωση του ανθρωπίνου δέρματος». Με άλλα λόγια, συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγιλότητας, μειώνοντας τις υπάρχουσες ρυτίδες και προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων.

Επιπλέον, τονώνει την κυκλοφορία των μικρότερων αγγείων της επιδερμίδας, διευκολύνοντας έτσι την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης – απαραίτητα συστατικά για μία υγιή και νεανική επιδερμίδα. Παράλληλα, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του προστατεύσουν την επιδερμίδα από εξωτερικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση, εξαιτίας των ελευθέρων ριζών. Τα ίδια αντιοξειδωτικά εξισορροπούν την παραγωγή σμήγματος, δεδομένο ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις επιδερμίδες με τάση ακμής.

Το τζίνσενγκ είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στο μείωση των σκούρων κηλίδων, περιορίζοντας την παραγωγή μελανίνης (ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη δημιουργία σκούρων κηλίδων στο δέρμα).

Φαίνεται πως τζίνσενγκ είναι go-to συστατικό για σχεδόν κάθε ανάγκη της επιδερμίδας και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή φροντίδα του προσώπου σου.

Θέλεις να ενσωματώσεις το τζίνσενγκ στην περιποίηση της επιδερμίδας σου; Ανακάλυψε τις προτάσεις μας!