Όλη την εβδομάδα περιμένεις μια και μόνο στιγμή. Εκείνη την Παρασκευή το απόγευμα που μπορείς επιτέλους να κλείσεις το λάπτοπ, να αφήσεις πίσω τη δουλειά και να μπορέσεις να χαλαρώσεις στο έπακρο. Υπόσχεσαι από τώρα στον εαυτό σου να αφιερώσεις την Κυριακή στη σχέση με το κρεβάτι σου προσφέροντας σου την καλύτερη ξεκούραση. Τα σχέδια σου όμως ανατρέπονται αναπάντεχα, και δυστυχώς όχι από κάποια εκδρομή, αλλά από τις ίδιες σου τις σκέψεις.
«Απάντησα στο mail; Προλαβαίνω μέχρι την Τετάρτη να τελειώσω το project; Αν πάω στο γραφείο 30 λεπτά νωρίτερα την Τρίτη θα προλάβω να βγάλω περισσότερη δουλειά;», είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει λίγο πιο δυνατά και να σου διακόπτει τη χαλάρωση.
Και ενώ η δουλειά είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ελέγχει. Πιο σημαντικό από τη δουλειά σου είναι να μάθεις να χαλαρώνεις και να έχεις στιγμές που το μυαλό σου ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις πράξη τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος (κείμενο), καθώς μπορείς να μάθεις πώς θα αφήσεις πίσω σου τη δουλειά και θα μπορέσεις να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις.
Κράτα ημερολόγιο
Μπορεί να είναι ένα τετράδιο ή απλά οι σημειώσεις του κινητού σου, όπου θα καταγράφεις τις στιγμές που σκέφτεσαι τη δουλειά ενώ δεν δουλεύεις, αλλά και τον χρόνο που αφιέρωσες στις σκέψεις αυτές. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι οι ώρες που τη σκέφτεσαι είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζεις και που θα ήθελες. Με τον τρόπο αυτό θα κάνεις τη συνειδητοποίηση σχετικά με το πόσες ώρες εργάζεσαι πραγματικά και είναι το πρώτο βήμα για να επιλύσεις το πρόβλημα.
Βάλε προστατευτικά όρια
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια τελετουργία η οποία σηματοδοτεί το τέλος της εργασιακής σου μέρας. Έτσι λοιπόν μπορείς να φτιάξεις μια δική σου ρουτίνα με συνήθειες που θα δημιουργούν μια μετάβαση από τη δουλειά στην υπόλοιπη μέρα. Μπορείς με το τέλος της δουλειάς να αλλάζεις ρούχα ή να κάνεις ένα μπάνιο ή να πηγαίνεις για μια βόλτα. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δημιουργεί ένα ψυχολογικό όριο, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να ξεκουραστούμε ή να συνδεθούμε με ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Πόσο μάλλον αν ο χώρος εργασίας είναι το σπίτι σου, είναι σημαντικό να έχεις τέτοιες συνήθειες για να γίνεται ξεκάθαρο ότι έχεις τελειώσει με τη δουλειά για σήμερα. Λάβε υπόψη σου ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τις σκέψεις της δουλειάς. Έτσι, αν είναι δυνατόν, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις του mail μετά από μια συγκεκριμένη ώρα.
Μετάτρεψε τις σκέψεις σου σε παραγωγικές
Υπάρχουν έρευνες ότι το να σκέφτεσαι τη δουλειά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σου ευεξία, αλλά το να σκέφτεσαι δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα δεν το κάνει. Έτσι, όταν έχεις αυτές τις σκέψεις, ρώτα τον εαυτό σου αν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση. Διαμόρφωσε τις συγκεκριμένες ανησυχίες ως προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Μήπως ανησυχείς επειδή ένας νέος υπάλληλος έχει καλύτερες επιδόσεις από εσένα; Αναρωτήσου τι κάνει καλά αυτό το άτομο που, ίσως, δεν κάνεις εσύ. Και το πιο σημαντικό, σκέψου τι μπορείς να μάθεις από το άτομο αυτό.
Μάθε τη διαφορά μεταξύ της αποσύνδεσης και της επαναφόρτισης
Η αποσύνδεση στο τέλος της ημέρας δεν θα σταματήσει τη φλυαρία, αλλά η επαναφόρτιση θα το κάνει. Μια δραστηριότητα επαναφόρτισης, σε αφήνει να αισθάνεσαι ενεργοποιημένη διανοητικά και ευχαριστημένη με τον εαυτό σου που την έκανες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, η χειροτεχνία ή ο διαλογισμός.
Απόσπασε την προσοχή σου
Αν οι σκέψεις σου δεν σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις, τότε μπορείς να τις αποσπάσεις, κάνοντας ασκήσεις που απαιτούν συγκέντρωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku. Αν δεν έχεις κάτι τέτοιο στα χέρια σου, μπορείς να δοκιμάσεις παιχνίδια μνήμης. Βάλε προκλήσεις στον εαυτό σου να θυμηθεί πρόσωπα ή καταστάσεις από το παρελθόν. Η άσκηση αυτή θα ξυπνήσει διαφορετικές μνήμες που θα σε απομακρύνουν από τις σκέψεις της δουλειάς.