Οι γυναικολογικοί καρκίνοι αποτελούν πολύ συχνό κίνδυνο για τις γυναίκες και δεν πρέπει να αμελούνται ή να μένουν στο περιθώριο της πρόληψης που η γυναίκα οφείλει να προσφέρει στον εαυτό της. Η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο λειτουργεί προληπτικά και δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να προλάβει.

Ο εορτασμός του Οκτωβρίου ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να μεταδώσει ένα ακόμα μήνυμα για την ανάγκη ευαισθητοποίησης και για άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, οι οποίοι επηρεάζουν κάθε χρόνο την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.

«Πράγματι», μας λέει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους γυναικολογικούς καρκίνους είναι αρκετά χαμηλή, αν και περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες παγκοσμίως το 2020 διαγνώστηκαν με κάποιον από τους καρκίνους αυτούς, με προεξάρχοντα τον καρκίνο του τραχήλου».

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, οι γυναικολογικοί καρκίνοι του ενδομητρίου, του τραχήλου, των ωοθηκών, του κόλπου και του αιδοίου, έχουν διαφορετικά ποσοστά επιβάρυνσης στις γυναίκες, με το 44% να αφορά τον καρκίνο του τραχήλου, το 29% του ενδομητρίου, το 23% των ωοθηκών και μόνο 5% άλλους καρκίνους, όπως αυτούς του κόλπου και του αιδοίου.

Η συμπτωματολογία τους επίσης ποικίλλει και είναι συνάρτηση και της ηλικίας, με συμπτώματα όπως είναι διαταραχές στην περίοδο, ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα, πόνος ή αιμορραγία, ερυθρότητα, οίδημα στο μαστό, μέχρι συμπτώματα της κλιμακτηρίου όπως είναι εφίδρωση, ταχυκαρδίες, ξηρότητα κόλπου, ή πόνοι στο υπογάστριο.

«Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει η γυναίκα τους παράγοντες εκείνους που «βαρύνονται» για την εκδήλωση των γυναικολογικών καρκίνων και που είναι η προχωρημένη ηλικία, το ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, η ορμονοθεραπεία, οι μεταλλάξεις γονιδίων, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV), όπως επίσης το κάπνισμα και η παχυσαρκία», υπογραμμίζει ο κ. Σκαρτάδος.