Στην καθημερινότητα μας όλοι έχουμε ακούσει φράσεις όπως «σκέψου θετικά!» , «μην μιλάς για τις δυσκολίες σου γιατί θα προσελκύσεις κι άλλες» , «μόνο θετική ενέργεια» και άλλες τέτοιες «συμβουλές» και mottos που πολλές φορές αντί να βοηθήσουν στρεσάρουν και δημιουργούν ενοχές στο άτομο που δεν αισθάνεται στα καλύτερα του. Είναι ωφέλιμο να διατηρείς μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή με την προϋπόθεση να μην απορρίπτεις τα δύσκολα συναισθήματα προκειμένου να δημιουργείς μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό σου και την πραγματικότητα σου.

Για να απολαμβάνεις την πραγματική ζωή χρειάζεται να βιώνεις ολοκληρωμένα τα συναισθήματά σου. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και αναποδιές που δεν είναι ευχάριστες. Αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν, παρόλο που είναι δυσάρεστα, θα πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να τα αισθανθεί και να τα βιώσει, διότι έτσι θα ωφεληθεί και θα ανακουφιστεί.

Η τοξική θετικότητα ελαχιστοποιεί κι αρνείται κάθε μορφή συναισθήματος που δεν είναι αισιόδοξο και θετικό με συνέπεια ο άνθρωπος να απομακρύνεται εντελώς από τα πραγματικά του συναισθήματα.

Η τοξική θετικότητα είναι μια ακραία και ψεύτικη μορφή αισιοδοξίας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Καλλιεργήθηκε από την “new age” φιλοσοφία και κυρίως τον «νόμο της έλξης» που υποστηρίζει ότι σε αυτό που εστιάζεις αυτό θα έλξεις. Επομένως, οι άνθρωποι τρομοκρατημένοι ότι θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στα θετικά κατέληξαν να αποφεύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε δυσάρεστη αναφορά ή σκέψη ή συναίσθημα ή ανθρώπους, που δεν είναι σε αυτό το happy mood, επειδή φοβούνται ότι θα φέρει «γρουσουζιά» στη ζωή τους.

Συνέπειες του ακραίου φαινομένου της τοξικής θετικότητας για τον άνθρωπο:

  • Καταλήγει να αποκτά εμμονές και να γίνεται ψυχαναγκαστικός και κακοποιητικός με τον εαυτό του, καθώς δεν του επιτρέπει να βιώσει όλα τα συναισθήματα του.
  • Γεμίζει τύψεις κι ενοχές επειδή δεν καταφέρνει να νιώσει θετικά μπροστά σε ένα δυσάρεστο γεγονός της ζωής του.
  • Διακόπτει σχέσεις με αγαπημένα του πρόσωπα επειδή δεν έχουν θετικό τρόπο σκέψης και φοβάται μη κολλήσει την αρνητικότητα τους και παρασυρθεί.
  • Αποφεύγει να συνδεθεί με τη πραγματικότητα και προτιμά να ζει με τις ψευδαισθήσεις του.
  • Αποφεύγει να αντιμετωπίσει ανοιχτά και ειλικρινά τον εαυτό του.
  • Εμποδίζει την συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς αποφεύγει τα αυθεντικά του συναισθήματα και με αυτό το τρόπο δεν ωριμάζει και δεν εξελίσσεται.
  • Εμποδίζει την συναισθηματική του ωριμότητα, καθώς αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του και να κατανοήσει τις πραγματικές του ανάγκες, ώστε να τις καλύψει.

Όλα αυτά θα καταντήσουν τον άνθρωπο υπερόπτη κι απομάκρο καθώς θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο των άλλων. Θα του στερήσει την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, θα τον κρατά σε απόσταση από τους αγαπημένους του καθώς δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει συναισθηματικά κι ανθρώπινα μαζί τους, δεν θα μπορεί να είναι παραγωγικός στη δουλειά του και στην ουσία θα υποφέρει συναισθηματικά διότι δεν θα μπορεί να νιώσει ολοκλήρωση, χαρά, πληρότητα μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό και τη ζωή του.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην πέσεις στη πλάνη της τοξικής θετικότητας:

  1. Υιοθέτησε μια ρεαλιστική στάση απέναντι στη ζωή και τα συναισθήματά σου. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι κι όλα έχουν κάτι χρήσιμο να σου προσφέρουν.
  2. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου κι όχι να τα αποφεύγεις. Ειδικά εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα που σου προκαλούν άγχος και στρες και τα πάντα για να τα αποφύγεις αντί να κάτσεις να τα αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια. Αυτή η προσέγγιση είναι που θα σε βοηθήσει στη πραγματικότητα να νιώσεις δυνατ@ και γεμάτ@ αυτοπεποίθηση.
  3. Αποδέξου τα ψυχολογικά σου σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να νιώθεις ταυτόχρονα αγγχωμέν@ κι αισιόδοξ@, χαρούμεν@ κ λυπημέν@, φοβισμέν@ μα και γεμάτ@ ελπίδα. Είναι οκ! Η ζωή λειτουργεί μέσα από τις αντιθέσεις της, όπως έχει τη μέρα έχει και τη νύχτα, όπως έχει το καλοκαίρι έχει και τον χειμώνα. Αυτή η ποικιλία την κάνει όμορφη. Το ίδιο ισχύει και για σένα. Μάθε να ισορροπείς μέσα στις αντιθέσεις σου.
  4. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να αισθάνεται όπως θέλει. Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει όλα του τα συναισθήματα αυτό είναι που σου δίνει ουσιαστική ελευθερία.
  5. Σταμάτα να αποφεύγεις τους ανθρώπους. Μάθε να τους αποδέχεσαι, να τους κατανοείς και να τους συμπονάς.

Να θυμάσαι: Όλοι μας παλεύουμε να τα βρούμε με τον εαυτό μας και να χτίσουμε μια αρμονική σχέση μαζί του. Όσο κι αν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου, αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει, πάντα θα έχεις καινούρια πράγματα να μάθεις για σένα και τη ζωή, διότι η ζωή συνεχώς εξελίσσεται.