Μπορεί το έντερό μας εκτός από την πέψη μας, να παίζει ενεργό ρόλο στη διάθεσή μας, την ευεξία μας, τη σκέψη, αλλά και τη μνήμη μας; Ναι, βεβαίως, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Το έντερο είναι το όργανο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές σε ανθρώπους που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αντιμετωπίζουν εντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα φουσκώματα, οι στομαχικές διαταραχές.

«Για δεκαετίες, ερευνητές και γιατροί πίστευαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνέβαλαν σε αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, οι έρευνες μας, καθώς και άλλες έρευνες δείχνουν ότι μάλλον ισχύει το αντίστροφο», εξηγεί ο Jay Pasricha, διευθυντής του Κέντρου Νευρογαστρεντερολογίας Johns Hopkins.

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της αποδείξεις ότι ένας ερεθισμός στο γαστρεντερικό σύστημα (π.χ. επίμονες φλεγμονές, κακή εντερική χλωρίδα, μη διαγνωσμένες τροφικές δυσανεξίες) μπορεί να στείλει μηνύματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Και αυτά με τη σειρά τους προκαλούν αλλαγές στη διάθεσή μας.

«Τα ευρήματα εξηγούν γιατί ένα ποσοστό ανθρώπων με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και λειτουργικών εντερικών διαταραχών –υψηλότερο από το φυσιολογικό– εμφανίζουν κατάθλιψη και ανησυχία». Σύμφωνα με τον κ. Pasricha, «οι δυο “εγκέφαλοι” επικοινωνούν μεταξύ τους, επομένως μια θεραπεία που βοηθά τον έναν, βοηθάει κατά συνέπεια και το άλλο.

Το ευερέθιστο έντερο και η αντιμετώπισή του

Σε περίπου 60 εκατομμύρια ανέρχονται οι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συμπτώματα, επίπονα και ενοχλητικά, όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και πόνος, διαταράσσουν την καθημερινότητά τους. Κι όμως, υπάρχουν γιατροί που λένε στους ασθενείς ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ότι όλα είναι στη φαντασία τους ή τους δίνουν φάρμακα που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

«Κάποτε στις ιατρικές σχολές μας δίδασκαν οι καθηγητές ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ψυχολογική κατάσταση. Όμως, η ιατρική επιστήμη του 21ου αιώνα αποδεικνύει ότι αυτή η αντίληψη είναι λάθος», εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com).

Επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου. «Η εσωτερική επένδυση του εντέρου με το καλό μικροβίωμα μπορεί να “χαλάσει” από το άγχος, την κατάχρηση αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τις εντερικές λοιμώξεις, τη διατροφή με λίγες φυτικές ίνες και πολλή ζάχαρη και το αλκοόλ, μεταξύ άλλων. Οι παράγοντες αυτοί ενεργοποιούν μια ανοσοαπόκριση που προκαλεί χάος στο εντερικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου», εξηγεί η ειδικός.

10 απλά βήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου από τη δρα Κοΐνη

  • Επίλεξε πρωτεΐνη. Για να αποφύγεις τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα βαριά βακτήρια του εντέρου, τρώγε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτίμησε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομματάκια αρνιού και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους και τόφου.
  • Προτίμησε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν όλα ωφέλιμες φυτικές ίνες.
  • Μην φοβάσαι τα καλά λιπαρά. Αύξησε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό κρύου νερού, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, ακόμη και φύκια. Χρησιμοποίησε περισσότερα ζωικά προϊόντα με χορτονομή ή βιολογικά προϊόντα. Εξάλειψε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποίησε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
  • Τρώγε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.
  • Απόφυγε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
  • Πρόσθεσε στη διατροφή σου καλά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) και το έλαιο νυχτολούλουδου είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποίησε, επίσης, βότανα, όπως η κουερσετίνη και ο κουρκουμάς, για να μειώσεις τη φλεγμονή και να θεραπεύσεις το διαρρέον έντερο.
  • Μείωσε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
  • Κοιμήσου επαρκώς.
  • Γυμνάσου τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σε βοηθήσουν, ενώ αν θέλεις κάτι πιο έντονο, δοκίμασε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη.
  • Ένταξε τα προβιοτικά στη διατροφή σου. Βοήθησε στον επικοισμό του πεπτικού σου σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως τα Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής δύο φορές την ημέρα για ένα έως δύο μήνες. Ξεκίνα αργά και παρατήρησε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερο σου.