Στην αρχή του νέου έτους, το άγχος βρίσκεται παντού στον αέρα. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να προφυλαχτείς από όλη αυτή τη “φασαρία” και τον κακό χαμό με έναν εκπληκτικό τρόπο: Αγκαλιάζοντας το χιόνι. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι χιονισμένοι προορισμοί και γενικότερα το να βρισκόμαστε κοντά σε χιόνι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία.

Ο χιονισμένος καιρός έχει μοναδικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία, την ενέργεια και την ευτυχία σας. Γι αυτό βγείτε στο χιόνι και ξεκίνα το παιχνίδι ή πάρε τα χιονισμένα βουνά για να εξασκηθείς σε κάποιο χειμερινό σπορ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Costas Spathis (@spathumpa)

Το χιόνι και οι θετικές επιπτώσεις του

Το χιόνι έχει μερικά τρομερά θετικά αποτελέσματα στη ψυχική μας υγεία, που είναι μοναδικά!

Ο ήχος της σιωπής. Το πιθανότερο είναι ότι έχεις βιώσει την απίστευτη ησυχία καθώς βγαίνεις σε ένα φρέσκο ​​χιονισμένο τοπίο. Δεν είναι της φαντασίας σου. Συγκεκριμένα, έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι μελέτησε τις ακουστικές ιδιότητες του χιονιού και διαπίστωσε ότι απορροφά έως και το 60% του ήχου – έτσι η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που προέρχεται από χιονισμένα περιβάλλοντα είναι πραγματική – λόγω της τόσης ησυχίας. Αλλά ακριβώς όπως μειώνουν τους θορύβους του περιβάλλοντος, οι χιονισμένες μέρες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους ήχους της φύσης, όπως για παράδειγμα το ράγισμα ενός δέντρου σε ένα κοντινό μας πάρκο ή το τραγούδι των πουλιών. Είναι και αυτό χαλαρωτικό. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Sussex, όταν οι άνθρωποι ακούν ήχους της φύσης βιώνουν περισσότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για ξεκούραση και χαλάρωση.

Η διέγερση της δραστηριότητας. Εκτός από τις ήρεμες επιρροές του, το χιόνι συνδέεται και με την ευτυχία λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων που κάνουμε χάρη σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι η άσκηση οδηγεί στην ευτυχία, αλλά ειδικότερα τα αθλήματα στο χιόνι έχουν θετικά αποτελέσματα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yonsei διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έκαναν snowboard ή σκι, ανέφεραν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, δέσμευση και ικανοποίηση.

Η ζωτικότητα του εξωτερικού χώρου. Η αναζήτηση ενός χιονισμένου περιβάλλοντος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ζωντανοί. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, όταν οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φύση ένιωθαν μεγαλύτερη ζωτικότητα και είχαν βελτιωμένη ανθεκτικότητα και σωματική υγεία. Ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα στη φύση τους βοήθησαν να αισθάνονται πιο ενεργητικοί και πιο θετικοί.

Η ποικιλία των προορισμών. Η εύρεση χιονισμένων τοπιών μπορεί επίσης να συμβάλει στην ευτυχία και την ψυχική μας υγεία, επειδή προσφέρει ποικιλία εμπειριών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων και εμπειριών, είχαν καλύτερη διάθεση και ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι. Γενικά, η φύση συσχετίζεται με την ευτυχία και τη θετικότητα. Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέλυσαν 31.500 φωτογραφίες σε 185 χώρες, οι οποίες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτές που αντικατοπτρίζουν τη φύση συσχετίστηκαν σημαντικά με τη χαρά.