Το να μιλάμε για τρίχες δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Το να έχεις ωραία μαλλιά οδηγεί στο να έχεις και μία καλή ψυχολογία. Οι ειδικοί λένε πως μία καλή hair day σε κάνει να αισθάνεσαι πιο έξυπνος και πιο ικανός σε σχέση με αυτούς που έχουν μία κακή hair day. Οπότε κάθε πληροφορία, που θα σε βοηθήσει να έχεις μαλλιά του ονείρου να την αποθηκεύεις στο μυαλό σου. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για το λάδι στα μαλλιά πριν το λούσιμο.

Μπορεί να ακούγεται λίγο αντιφατικό να απλώνεις ένα λάδι πριν λούσεις τα μαλλιά σου σωστά; Γιατί ο στόχος ενός σαμπουάν είναι να αφαιρέσει τη λιπαρότητα και τη βρωμιά από τα μαλλιά μας.

Λοιπόν, το σαμπουάν έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αφαιρεί λιπαρότητα και συσσώρευση ρύπων από το τριχωτό της κεφαλής μας και τα μαλλιά που μεγαλώνουν κοντά στο τριχωτό της κεφαλής μας. Τα υπόλοιπα μαλλιά μας δεν χρειάζονται τόσο βαθύ καθαρισμό γιατί δεν γίνονται τόσο λιπαρά ή βρώμικα.

Στην πραγματικότητα, ο υπερβολικός καθαρισμός των άκρων των μαλλιών μας μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία και μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και σχισμένες άκρες.

Η επιδερμίδα (το πιο εξωτερικό στρώμα των μαλλιών) είναι ένα προστατευτικό στρώμα που αποτελείται από επικαλυπτόμενα κύτταρα που βρίσκονται επίπεδα το ένα πάνω στο άλλο. Η κύρια λειτουργία της επιδερμίδας είναι να προστατεύει το εσωτερικό της τρίχας από τη φθορά. Όταν τα στρώματα της επιδερμίδας είναι επίπεδα και σφιχτά, τα μαλλιά έχουν πιο λεία υφή.

Όταν βρέχουμε τα μαλλιά μας με νερό (ειδικά με ζεστό νερό), τα στρώματα της επιδερμίδας των μαλλιών μας μπορούν να ανυψωθούν, δίνοντας στα μαλλιά μια πιο τραχιά υφή. Και αυτό ακριβώς μπορούν να αποτρέψουν τα έλαια σχηματίζοντας ένα στρώμα μεμβράνης γύρω από την επιδερμίδα. Η λιπαρή στρώση μεμβράνης απωθεί το νερό και έτσι εμποδίζει τα μαλλιά μας να απορροφήσουν πολύ νερό, διατηρώντας τις άκρες σε μία τάξη. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του στρώματος μεμβράνης είναι ότι οι πιο σκληροί καθαριστικοί παράγοντες όπως το SLS είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τα κύτταρα της επιδερμίδας σας.

Λάδι στα μαλλιά πριν το λούσιμο, αλλά ποιο λάδι;

Το λάδι καρύδας είναι ιδιαίτερα καλό για αυτό το σκοπό, καθώς μπορεί να διεισδύσει εύκολα στο στέλεχος της τρίχας λόγω των χημικών ιδιοτήτων του. Εάν αισθάνεσαι ότι τα μαλλιά σου στεγνώνουν ή υποφέρουν από τη χρήση σαμπουάν, μπορείς να απλώσεις μια ποσότητα λαδιού στα μήκη και τις άκρες των μαλλιών σου πριν τα λούσεις (μερικοί άνθρωποι προτιμούν να εφαρμόζουν το λάδι ήδη το βράδυ πριν το λούσιμο).