Γιατί νευριάζουμε με τα παιδιά μας; Γιατί μερικές φορές ξυπνάει το μικρό κόκκινο τέρας μέσα μας και τους βάζουμε τις φωνές; Δεν λέω, το να είσαι γονιός έχει έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και μάλιστα αν θέλεις να το κάνεις και σωστά (και όχι όπως στα 80s) ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά. Έχεις όμως σκεφτεί ότι παρόλο που έχεις διαβάσει βιβλία, παρόλο που έχεις προετοιμαστεί με διάφορες ασκήσεις ετοιμότητας, υπάρχουν στιγμές που χάνεις τη ψυχραιμία σου απέναντι στα καμώματα του παιδιού σου;

Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή από όσο πιστεύεις και έρχεται διά στόματος της Dr. Shefali, της διάσημης κλινικής ψυχολόγου, συγγραφέα τριών bestsellers βιβλίων.

Όπως είπε η ίδια σε πρόσφατο post της, ο λόγος που ακόμα και εμείς οι γονείς παθαίνουμε mega tantrums με αφορμή τη συμπεριφορά των παιδιών μας είναι οι προσδοκίες, οι οποίες έχουμε και οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές σχεδόν σε αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματικότητα. Το χάσμα μάλιστα ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα είναι μεγάλο! Και όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο πολύ θα νευριάζουμε με τα παιδιά μας, θα νιώθουμε αβοήθητοι και θα προκαλούμε καυγάδες.

Άρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως γονείς; Να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες μας. Να κοιτάξουμε το παιδί που έχουμε (και όχι αυτό που φανταζόμαστε ότι έχουμε) και να δούμε αν αυτά που περιμένουμε από αυτό ταιριάζουν με το παιδί μας.

Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά.