Η επιρροή της σελήνης είναι τόσο δυνατή πάνω στον πλανήτη μας που επηρεάζει τους ωκεανούς μας, τα φυτά και τις σοδειές μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο σοφιστικέ μορφές καλλιέργειας, ονόματι βιοδυναμικές, είναι αυτές που συμβαδίζουν με τις φάσεις της σελήνης. Με αυτή την εισαγωγή θα σε μυήσω στον κόσμο της Τάντρα και στην φιλοσοφία της γύρω από το κόψιμο των μαλλιών.

Και θα αναρωτηθείς: τι κοινό έχουν τα φυτά και οι ωκεανοί με τα μαλλιά μας; Το ανθρώπινο σώμα, σε φυσικό επίπεδο αποτελείται από περίπου 70% νερό, ενώ σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική μετουσιώνει τα 5 στοιχεία: φωτιά, αέρας, ξύλο, μέταλλο και νερό.

Από την στιγμή που είναι δεδομένο ότι οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ποιότητα των αγροτικών καλλιεργειών, θα μπορούσαμε με μία απλή λογική να συμπεράνουμε ότι οι ίδιες φάσεις επηρεάζουν το σώμα μας και κατ’επέκταση τα μαλλιά μας. Κι εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον η κατάσταση.

Τα μαλλιά, είναι γνωστό ότι περιέχουν μόνο γύρω στο 10% νερό. Έτσι, θα υπέθετε κάποιος ότι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την σελήνη. Το ποσοστό αυτό, ισχύει όμως μόνο για τα κύτταρα που έχουν κερατινοποιηθεί πλήρως. Τα κύτταρα των μαλλιών που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη, αποτελούνται από το εντυπωσιακό ποσοστό του 70% νερού, όπως το υπόλοιπο σώμα μας. Και κάπως έτσι εξηγείται και η γενική πρακτική της Τάντρα και του κόσμου της γιόγκα, να γίνεται το κούρεμα στην πανσέληνο ή τις μέρες που πλησιάζουμε στην πανσέληνο. 

Όταν έχουμε πανσέληνο, οι συνθήκες υγρασίας είναι στο απόγειό τους κι έτσι ευνοείται τόσο η συγκομιδή στις σοδειές όσο και το κούρεμα στα μαλλιά. Με αυτόν τον τρόπο, οι yogis εξασφαλίζουν τη μέγιστη ανάπτυξη και υγεία των μαλλιών τους. Ταυτόχρονα σε ένα πνευματικό επίπεδο, το κούρεμα των μαλλιών και η απαλλαγή από το κομμάτι τους που δεν θέλουμε πια, συμβαδίζει με τις ενεργειακές ποιότητες της πανσελήνου που έχουν να κάνουν με απελευθέρωση υλικών ή μη πραγμάτων που δεν μας εξυπηρετούν πια. Αν θέλεις κι εσύ να συγχρονιστείς με αυτές τις αρχαίες πρακτικές, ή απλά ψάχνεις έναν τρόπο να επιταχύνεις την ανάπτυξη των μαλλιών σου, την επόμενη φορά που θα κλείσεις ραντεβού στο κομμωτήριο, συμβουλέψου το σεληνιακό ημερολόγιο.