Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν οι περισσότεροι γονείς θα αγοράσουμε εκτός από τα κατάλληλα αντηλιακά και καινούργια μαγιό για τα παιδιά μας, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν χωράνε στα περσινά. Και ναι, θέλουμε να είναι χαριτωμένα, γλυκούλικα, ίσως και κάπως αστεία, αλλά πολύ πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι να μην σαμποτάρουν την ασφάλεια των παιδιών μας μέσα στο νερό. Τι πάει να πει αυτό; Το εξηγεί η Nikki Scarnati, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια κολύμβησης και μητέρα δύο παιδιών, στο βίντεο που ανέβασε στο account της στο TikTok και έγινε viral συγκεντρώνοντας σχεδόν 6,5 εκατομμύρια views και περισσότερα από 542 χιλιάδες likes.

«Αυτό δεν είναι το μαγιό που φοράει κανονικά η κόρη μου» η Nikki στο video και εξηγεί: «Το αγόρασα επίτηδες για να το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα προς αποφυγή για γονείς που θέλουν να μάθουν». Αμέσως μετά ζουμάρει στην κόρη της που κολυμπάει στην πισίνα πίσω της φορώντας ένα ανοικτόχρωμο μπλε μαγιό. «Δείτε πόσο δύσκολο είναι να τη δω όταν βρίσκεται κάτω από το νερό» λέει και πράγματι το παιδί μόλις που διακρίνεται, ειδικά στα σημεία που πέφτει ο ήλιος πάνω του «Και φανταστείτε ότι τα νερά εδώ είναι ήρεμα και δεν υπάρχουν άλλα παιδιά γύρω να παίζουν, να πετάνε νερά και να διασκεδάζουν» συμπληρώνει.

@scarnati.swim

Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #springhillisd

♬ original sound – Nikki Scarnati

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 4.000 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο και ο πνιγμός είναι η βασική αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 4 ετών και η δεύτερη σε παιδιά 5-12 ετών είναι λογικό να δίνεται έμφαση σε πρακτικές οδηγίες ασφαλείας όπως αυτές της Scarnati. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αριθμοί είναι εξίσου αποθαρρυντικοί. Από στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) φαίνεται ότι 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό -ανάμεσά τους 10 παιδιά και έφηβοι.

Το χρώμα μαγιό που ξεχωρίζει στο νερό

Οι περισσότεροι γονείς δεν το σκεφτόμαστε όταν αγοράζουμε μαγιό στα παιδιά μας, όμως το χρώμα που θα προτιμήσουμε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τη στιγμή που το παιδί μας κινδυνεύει στο νερό. Η Scarmati προτείνει να επιλέγουμε ζωηρά, έντονα χρώματα και σχέδια που εγγυημένα φαίνονται μέσα στο νερό. Τα καλύτερα είναι κατά τη γνώμη της τα neon χρώματα, όμως επειδή δεν είναι πάντα διαθέσιμα, καλές επιλογές είναι και το κόκκινο, το πορτοκαλί, το φούξια και το κίτρινο.

Είναι από μόνο του αρκετό για να σώσει ένα παιδί;

Σε σχετικό άρθρο του parents.com o Chris DeJong, πρώην πρωταθλητής κολύμβησης των ΗΠΑ και ιδρυτής του Big Blue Swim School τονίζει: «Πράγματι τα μαγιό με ζωηρά χρώματα μπορούν να κάνουν ένα παιδί πιο ορατό μέσα στο νερό, όμως δυστυχώς ο πνιγμός δεν είναι πάντα κάτι ορατό. Κάποιος που πνίγεται στο νερό μπορεί να μην φωνάξει βοήθεια, να μην κουνήσει τα χέρια του ή να μην κάνει έντονες κινήσεις. Γι’ αυτό θέλουμε οι γονείς και οι φροντιστές παιδιών να θυμούνται ότι το σημαντικότερο είναι να επιτηρούν διαρκώς και με την αμέριστη προσοχή τους τα παιδιά που κολυμπούν σε πισίνα, θάλασσα, λίμνη ή οποιαδήποτε νερά. Κι επειδή είναι λογικό να θέλουν κι εκείνοι να απολαύσουν χαλαρές στιγμές στην παραλία, υπάρχει η επιλογή να ορίζεται ένας παρατηρητής ενήλικας κάθε 15 λεπτά και στη συνέχεια να αλλάζει. Εννοείται ότι πολύ χρήσιμα αποδεικνύονται τα μαθήματα κολύμβησης που μπορεί να κάνει ένα παιδί με πιστοποιημένο εκπαιδευτή από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC αυτά μπορούν να μειώσουν έως και κατά 88% τον κίνδυνο πνιγμού στο νερό.

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές

Εκτός από την επιτήρηση, στο προφίλ της Scarnati βρίσκουμε διάφορες πρακτικές συμβουλές ασφαλείας. Κάποιες μπορεί να φανούν υπερβολικές, όμως αν σκεφτούμε ότι μιλάει με την εμπειρία της ως μητέρα και εκπαιδεύτρια δεν βλάπτει να τις έχουμε υπόψη μας:

  • Μην τυλίγεις ποτέ μια πετσέτα πάνω από τους ώμους του παιδιού. Βάζε την πάντα κάτω από τα χέρια του, ώστε αν για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί στο νερό, να έχει ελευθερία κινήσεων.
  • Τα γυαλάκια κολύμβησης καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο από παιδιά που μπορούν να επιπλεύσουν και να κολυμπήσουν μόνα τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σαμποτάρουν την όρασή τους που είναι πολύ σημαντική.
  • Τα περισσότερα σωσίβια/γιλέκα κολύμβησης δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως βοηθήματα εκμάθησης, αλλά ως σωστικά μέσα σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης σε ανοιχτή θάλασσα.
  • Μην παίζεις με τα παιδιά σου παιχνίδια με κράτημα αναπνοής κάτω από το νερό πχ. ποιος μπορεί να φτάσει πιο γρήγορα στην άκρη της πισίνας γιατί μπορεί να παρατείνουν την αντοχή τους με τρόπο επικίνδυνο για την ασφάλειά τους.