Περιμένεις ώρες πάνω από το κινητό να σου στείλει το πολυπόθητο μήνυμα. Μπαίνεις στη συνομιλία σας και στέλνεις όλη σου την ενέργεια και τη θέληση σου ελπίζοντας πως θα φτάσουν στο μυαλό του κάποια μαγνητικά κύματα και θα τον πείσουν να σου στείλει. Είσαι πλέον σίγουρη πως με την ίδια θέληση και ενέργεια ο Γιούρι Γκέλερ κατάφερνε να λυγίσει τα κουτάλια. Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που βλέπεις έξω, κοιτάζεστε, περιμένεις και…τίποτα. Αποχωρείς από το μπαρ με ένα ερωτηματικό να υπάρχει στο μυαλό σου και μια σκέψη: «Γιατί δεν ήρθε να μου μιλήσει;».

Αν ρωτάς τη δική μου γνώμη, το ερώτημα που θα έπρεπε να τριγυρνάει στο μυαλό σου είναι το: «Γιατί δεν πήγα εγώ να του μιλήσω;» ή «Γιατί δεν στέλνω εγώ πρώτη μήνυμα;». Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που μας έχει ριζώσει πολύ βαθιά στο μυαλό ότι ο άνδρας είναι ο «κυνηγός» και πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση. Ε.. και όταν την κάνει, δεν θα πρέπει να δείξουμε και πολύ ενδιαφέρον, πρέπει να είμαστε «δύσκολες», ώστε να τον κάνουμε να μας θέλει περισσότερο.

Οι εποχές, όμως, και η κοινωνία (ευτυχώς) αλλάζουν. Αφού τίποτα δεν μένει σταθερό, γιατί αυτή η πεποίθηση να παραμείνει ίδια; Γιατί αν θέλουμε κάτι να μην προσπαθούμε να το διεκδικήσουμε; Αν, λοιπόν, θέλεις ένα σημάδι να τον προσεγγίσεις, αυτό το κείμενο είναι αυτό που αναζητάς και θα σου δώσουμε και τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Το χειρότερο πιθανό σενάριο αν στείλεις ένα μήνυμα ή αν προσεγγίσεις το άλλο άτομο, είναι να μην απαντήσει (στο μήνυμα) ή να μην δείξει ενδιαφέρον. Ε και; Ο φόβος της απόρριψης είναι αυτός που σε κρατάει πίσω, πράγμα το οποίο το βρίσκω πολύ λογικό αν με ρωτάς, αλλά η απόρριψη δεν έχει καμία σχέση με τη δική σου αξία ως άτομο. Η απόρριψη, επίσης, μερικές φορές είναι απαραίτητη, ώστε να γίνεις πιο ανθεκτική. Κάθε περίπτωση απόρριψης είναι ένα πολύτιμο μάθημα, που σε διδάσκει για την επικοινωνία και τη διαφορετική φύση των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο άλλος φόβος σου είναι ότι θα γίνεις ρεζίλι ή ότι θα φανείς απελπισμένη αν κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση. Λοιπόν, ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε αυτές τις σκέψεις. Πιθανότατα κάποια στιγμή στο παρελθόν έχει χρειαστεί εσύ να απορρίψεις κάποιον, είτε γιατί δεν ήταν κοντά στα δικά σου γούστα εμφανισιακά, είτε γιατί δεν ταιριάζατε σαν προσωπικότητες, είτε γιατί ήσουν κάπου αλλού συναισθηματικά. Από όλες αυτές τις φορές σκέψου πόσες σκέφτηκες ότι το άλλο άτομο έγινε ρεζίλι που σε προσέγγισε; Μάλλον καμία! Αντιθέτως, το άτομο αυτό έχει αφήσει μέσα σου μια όμορφη ανάμνηση και μια ωραία σκέψη ότι σε πλησίασε και ήθελε να σε γνωρίσει καλύτερα. Έτσι ακριβώς θα είσαι και στα μάτια κάποιου άλλου ατόμου. Δεν είσαι ούτε απεγνωσμένη, ούτε γίνεσαι ρεζίλι.

Δείχνεις την αυτοπεποίθηση σου

Αντιθέτως, λοιπόν, όταν είσαι ένα άτομο που προσεγγίζει κάποιον, πηγαίνοντας κόντρα στα συνηθισμένα, δείχνεις πόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση έχεις, η οποία σύμφωνα με έρευνες σε κάνει να φαίνεσαι πιο ελκυστική! Δεν αφήνεις τον φόβο σου και το άγχος της απόρριψης να σε κρατήσουν πίσω και προσπαθείς για αυτά που θέλεις. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση για να προσεγγίσεις κάποιον. Μπορεί, όμως, να είναι μια πολύ καλή άσκηση για να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να δουλέψεις στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης.

Δεν θα περάσεις ώρες να αναρωτιέσαι

Ξέρεις τι είναι χειρότερο από την απόρριψη; Η αμφιβολία και οι σκέψεις αν του αρέσεις κι αν ναι, γιατί δεν σου μίλησε, αλλά και γιατί δεν βρήκες εσύ το θάρρος να πας να του μιλήσεις, αλλά και τι θα συνέβαινε αν το έκανες; Όλες αυτές οι υποθετικές σκέψεις μπορούν να σε κρατήσουν ξάγρυπνη το βράδυ, αλλά και να σε κάνουν να μετανιώσεις που δεν έκανες το πρώτο βήμα γιατί τώρα δεν θα ξέρεις ποτέ. Ενώ αν ξέρεις εξ’αρχής ότι δεν θα προχωρήσεις με αυτό το άτομο θα μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς να έχεις τη σκέψη σου κολλημένη σε ένα άτομο.

Τι λένε οι άνδρες;

Αν το λεγόμενα μιας γυναίκας δεν σε πείθουν, τότε μήπως να δούμε τι πιστεύουν και οι άνδρες; Ρωτήσαμε μερικούς και μας είπαν τη δική τους άποψη!

«Θεωρώ πως είναι αρκετά γοητευτικό για έναν άνδρα να δεχθεί μια πρώτη προσέγγιση από μία γυναίκα, αφού δείχνει ένα είδος αποφασιστικότητας, αλλά και αυθορμητισμού. Πιστεύω πως επειδή η γυναίκα θα κάνει την επιλογή του άνδρα που θέλει να έχει, το να προσεγγίσει πρώτη, σημαίνει ότι έχει όντως σκεφτεί ότι θέλει το συγκεκριμένο άτομο δίπλα της. Θα μου άρεσε να γίνει ένα βήμα από την μεριά της κοπέλας, έτσι ώστε κι εγώ με την σειρά μου να δηλώσω το ενδιαφέρον μου κάνοντας ίσως μια άλλη πράξη όπως να προτείνω μια έξοδο».

-Μάρκος, 26 ετών

«Αν με προσέγγιζε μια γυναίκα, θα μου φαινόταν απολύτως φυσιολογικό και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ακόμη αυτός ο διαχωρισμός. Δεν θα είχα κάποιο πρόβλημα, ούτε θα ένιωθα ότι η κοπέλα που με προσεγγίζει κάνει κάτι λάθος. Θεωρώ ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και θα έπρεπε οι κοπέλες να το κάνουν περισσότερο, αν θέλουν φυσικά, χωρίς να νιώθουν ντροπή!».

-Κωνσταντίνος, 27 ετών

«Αν με προσεγγίσει μια κοπέλα με ένα μήνυμα ή από κοντά, για μένα είναι πολύ κολακευτικό και ωραίο. Ειδικά σε μια εποχή που συμβαίνουν τόσα και μπορεί να προσεγγίσεις μια κοπέλα με φόβο ότι θα παρεξηγηθείς, είναι ωραίο να σου δείχνει πρώτη το ενδιαφέρον της».

-Γιάννης, 31 ετών

«Στον κάθε ένα από εμάς θα του άρεσε να τον προσεγγίσει μια κοπέλα, είναι πολύ ωραίο! Είτε μας αρέσει αυτή η κοπέλα είτε όχι. Ακόμη όμως κι αν δεν μας αρέσει, σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ρεζίλι!».

-Πάνος, 28 ετών

«Η αλήθεια είναι ότι με γεμίζει και με τονώνει σε μεγάλο βαθμό, όταν με προσεγγίζει πρώτη μια κοπέλα. Επίσης, με βγάζει από την άβολη θέση να προσεγγίσω εγώ την κοπέλα, που για εμένα είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, καθώς είμαι πολύ ντροπαλός».

-Ιάσωνας, 27 ετών

Αν, λοιπόν, ακόμη αναρωτιέσαι να του στείλεις μήνυμα ή όχι, η δική μας απάντηση είναι ναι! Να ρισκάρεις για αυτό που θέλεις. Άλλωστε, οι πιθανότητες είναι 50-50. Ναι, μπορεί να μην έχεις την ανταπόκριση που θέλεις, αλλά αν την έχεις; Αν, τελικά, αυτό το άτομο ήθελε επίσης να σε προσεγγίσει και δεν το έκανε; Μπορεί αυτή να είναι η αρχή μιας σχέσης ή μιας εμπειρίας. Το αν θα πετύχει αυτή η σχέση δεν το ξέρουμε, όπως και με οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να το δοκιμάσεις!