Τα primers εξυπηρετούν τόσο εκείνες που έχουν εμμονή με το layering στο μακιγιάζ και το αποτέλεσμα επαγγελματικού επιπέδου, όσο κι εκείνες που είναι οπαδοί της φυσικής επιδερμίδας και θα το χρησιμοποιήσουν μόνο του ως φινίρισμα στην επιδερμίδα αντί για foundation. Όποια και αν είναι η σχετική χρήση του, ένα primer είναι αρκετά χρήσιμο, αφού «σφραγίζει» τα προηγούμενα βήματα περιποίησης στο πρόσωπο (λοσιόν, ορός, κρέμα) και γίνεται μία σταθερή και λεία βάση για το μακιγιάζ που θα ακολουθήσει. Ήξερες όμως πως είναι καλύτερο να προτιμήσεις ένα primer χωρίς σιλικόνη;

Με ένα primer μπορούμε να έχουμε πιο ματ, πιο φωτεινό και πιο λείο αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας μας.

Όμως υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με την σιλικόνη που συνήθως χρησιμοποιείται στις συνθέσεις των primers. Η σιλικόνη επιλέγεται για την ιδιότητά της να χαρίζει απαλή και λεία υφή καθώς και να σφραγίζει την υγρασία δίνοντας την αίσθηση της ενυδάτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σιλικόνη ως συνθετικό συστατικό είναι πιο φθηνή για τις βιομηχανίες καλλυντικών από άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης. Η σιλικόνη στην ουσία λειτουργεί σαν μια πλαστική μεμβράνη που τυλίγει την επιδερμίδα. Βασικά αυτό είναι. Η παρουσία της αποτρέπει αφενός την απώλεια υγρασίας (γι’αυτό και θεωρείται ότι χαρίζει ενυδάτωση διάρκειας), αφετέρου παγιδεύει τον ιδρώτα, τα βακτήρια, το σμήγμα και διάφορα άλλα μικροσωματίδια που μπορούν να φράξουν τους πόρους. Σαν μία τεχνητή επικάλυψη στην επιδερμίδα, παρεμποδίζει την λειτουργία των φυσικών ρυθμιστικών διαδικασιών της. Επίσης, η σιλικόνη είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί με ένα κανονικό πλύσιμο προσώπου. Τέλος, βάζοντάς την σε περιβαλλοντικούς όρους, η σιλικόνη δεν είναι βιοδιασπώμενη. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύεται στους υδάτινους πόρους συμβάλλοντας στην ρύπανση.

Διαλέγοντας ένα primer να έχεις υπόψιν ότι οι εταιρείες καλλυντικών συχνά αναγράφουν τη σιλικόνη στην συσκευασία τους με διαφορετικές ονομασίες. Για να τσεκάρεις αν το αντικείμενο του πόθου σου περιέχει σιλικόνη, χρειάζεται να ελέγχεις για ονόματα συστατικών που τελειώνουν σε -cone. Μερικές από τις ονομασίες της σιλικόνης που θα βρεις στα συστατικά των καλλυντικών είναι:

  • Διμεθικόνη (dimethicone)
  • Κυκλοπεντασιλοξάνη (cyclopentasiloxane)
  • Κυκλομεθικόνη (cyclomethicone)
  • Μεθικόνη κετεαρύλης (cetearyl methicone)

Αν δεν πείστηκες ακόμα να τσεκάρεις τα συστατικά του primer σου πριν το αγοράσεις, θα σε πείσω με το εξής. Μπορείς να έχεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα στην επιδερμίδα σου, με διάρκεια και λεία, ματ υφή χωρίς την χρήση της σιλικόνης. Διάφορες εταιρείες έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν συνθέσεις που πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με εναλλακτικά συστατικά. Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω primers που χαρίζουν εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς να περιέχουν σιλικόνες.

4 top primer χωρίς σιλικόνη