Πόσες φορές έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι με ένα περίεργο αίσθημα, εξαιτίας ενός ονείρου; Είμαι σίγουρη, πολλές. Όμως σου έχει τύχει ποτέ να βιώσεις αυτό το παράδοξο φαινόμενο του να βλέπεις ξανά το ίδιο όνειρο; Αν σου συμβαίνει τότε δεν είσαι μόνη. Αρκεί να σου πω πως περίπου 60% με 75% των Αμερικανών, βιώνουν την επανάληψη στα όνειρα τους και το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που το βιώνει είναι γυναίκες. Το ζήτημα είναι πως το 77% των επαναλαμβανόμενων ονείρων είναι αρνητικά.

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα έχουν συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγεία και καταστάσεις, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Το να μάθουμε περισσότερα για τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά είναι και των πιο πρόσφατων υποθέσεων σχετικά με τη σημασία τους, μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση των δικών μας ονείρων.

Τι είναι τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;

Δεδομένου ότι τα όνειρά μας συνήθως δεν επαναλαμβάνονται, αρκεί να δούμε το ίδιο όνειρο δύο ή περισσότερες φορές για να θεωρηθεί επαναλαμβανόμενο. Είναι πιο συνηθισμένα στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να συμβούν και στην ενήλικη ζωή. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα δεν συμβαίνουν πάντα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Μπορούν να εμφανιστούν πολλές φορές ανά μήνα ή με διαφορά ετών. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να είναι τα ίδια κάθε φορά ή μπορεί απλώς να ανακυκλώνουν τους ίδιους τύπους σεναρίων ή ανησυχιών.

Ποια είναι η σημασία τους

Για ορισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα το μήνυμα είναι αρκετά ξεκάθαρο. Μπορεί πολύ συχνά να βλέπεις ότι καθυστερείς στη δουλειά σου, πιθανόν επειδή έχεις καθημερινό άγχος, για να είσαι στην ώρα σου εκεί. Ενώ άλλα όνειρα ίσως χρειαστούν μια περαιτέρω ενδοσκόπηση από πλευράς σου.

Μερικά κοινά θέματα των επαναλαμβανόμενων ονείρων περιλαμβάνουν κοινωνική αμηχανία, αισθήματα ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους άλλους και κινδύνους με τη μορφή τροχαίων ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών. Μερικοί άνθρωποι έχουν όνειρα που περιστρέφονται γύρω από το άγχος των εξετάσεων, ακόμη κι αν έχουν χρόνια να πάνε στο σχολείο! Αυτά τα όνειρα, ίσως, αντανακλούν ένα γενικό φόβο αποτυχίας ή ότι πρόκειται να κριθούν από πρόσωπα εξουσίας.

Τα όνειρα με απώλεια ή βλάβη δοντιών, μπορεί στην παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα να λέμε ότι προμηνύουν το θάνατο. Όμως στην ψυχολογία, μπορεί να έχουν να κάνουν με την απώλεια κάποιου άλλου πράγματος στη ζωή μας, να συνδέονται με αισθήματα απελπισίας ή με ανησυχίες γύρω από την υγεία μας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν τα επαναλαμβανόμενα άσχημα όνειρα είναι η υγεία γύρω από τον ύπνο σου. Παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο σου όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ κ.ο.κ. μπορεί να σε γεμίσουν άγχος και να ταράξουν τα όνειρα σου.

Πώς να τα διαχειριστείς

Αν και είναι κάτι το φυσιολογικό, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς ανθρώπους, τόσο πολύ που η ζωή τούς φαίνεται πιο δύσκολη. Αν, λοιπόν, σε απασχολούν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και δυσκολεύουν τον ύπνο σου τότε μπορείς να στραφείς σε κάποιες λύσεις.

Ψυχοθεραπεία

Μα φυσικά και θα ήταν πρώτη στη λίστα μας! Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, από το άγχος και την απογοήτευση έως το μετατραυματικό στρες. Η θεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Άσκηση

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα και τους είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις. Επίσης, η άσκηση αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου και τον αδιάκοπο ύπνο.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμός είναι μερικές μόνο από τις πρακτικές που μπορείς να δοκιμάσεις και να χαλαρώσεις. Και για να μειώσεις το άγχος στη ζωή σου, αλλά και για να κοιμηθείς καλύτερα. Προσπάθησε να εντάξεις τις ασκήσεις αυτές στη βραδινή σου ρουτίνα.

Δημιούργησε ένα καλό περιβάλλον ύπνου

Ο χώρος που κοιμάσαι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σου. Προσπάθησε να δημιουργήσεις τον κατάλληλο φωτισμό και θερμοκρασία, αλλά και να έχεις σωστές συνήθειες σχετικές με τον ύπνο σου. Έτσι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να κάνει έναν αδιάκοπο βαθύ ύπνο!