Αν νιώθεις ότι το ξεσκόνισμα του σπιτιού είναι σαν να χτίζεις το γιοφύρι της Άρτας, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Η απομάκρυνση της σκόνης από το σπίτι δεν είναι σημαντική μόνο για την… πεθερά (αστειευόμαστε), αλλά επηρεάζει τόσο την ποιότητα αέρα που αναπνέεις όσο και την έξαρση των αλλεργιών – ειδικά την άνοιξη.

Μπορεί ο λόγος για την παραπανίσια σκόνη στο σπίτι, να είναι τόσο απλός όσο το ότι αφήνεις ανοιχτό το παράθυρο στο σπίτι ή ότι εκτελούνται εργασίες στον δρόμο και όλη η σκόνη έρχεται μέσα. Συνήθως, βέβαια, η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής.

Γιατί έχει πολλή σκόνη το σπίτι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετές κρυμμένες πηγές σκόνης σε κάθε σπίτι. Ένας συνδυασμός χαμηλής ροής του αέρα και όχι τόσο συχνού καθαρίσματος μπορεί να δημιουργήσει στρώσεις σκόνης σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

Επιπλέον, η σκόνη ζει στα μαξιλάρια, στα στρώματα, στις ταπετσαρίες αλλά και στις κουρτίνες. Για να απαλλαγείς από αυτή είναι σημαντικό να προμηθευτείς αντιαλλεργικά μαξιλάρια και στρώματα, σαν πρόληψη ενάντια στη σκόνη και τις αλλεργίες.

Επιπλέον, τα χαλιά που συνήθως έχουν κρυμμένη σκόνη, πρέπει να σκουπίζονται τακτικά.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως ένα κατοικίδιο στο σπίτι αυξάνει τη συγκέντρωση της σκόνης και τις τρίχες και για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τακτικά για την περιποίησή τους (μπάνιο και κούρεμα).

Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζεις;

Για να διατηρείς τη σκόνη σε χαμηλά επίπεδα στο σπίτι και να απαλλαγείς όσο περισσότερο γίνεται από αλλεργίες, είναι σημαντικό όχι μόνο να σκουπίζεις και να ξεσκονίζεις τις επιφάνειες αλλά κυρίως να χρησιμοποιείς την ηλεκτρικά σκούπα και να αλλάζεις σεντόνια κάθε εβδομάδα.

Εμείς θα σου προτείναμε να χωρίσεις τις δουλειές του σπιτιού σε διαφορετικές μέρες, ώστε να μην σου φαίνονται «βουνό» και να μην σπαταλάς πολλή ώρα καθημερινά γι’αυτές. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να αλλάζεις σεντόνια κάθε Παρασκευή, να ξεσκονίζεις κάθε Τρίτη και να βάζεις ηλεκτρική σκούπα κάθε Σάββατο. 

Πώς θα απαλλαγείς από τη σκόνη;

  • Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα εβδομαδιαία και ότι η σκούπα σου δουλεύει σωστά. Έλεγξε το φίλτρο της αλλά και τη σακούλα. Μία καλή λύση, ιδίως αν έχεις κατοικίδιο, είναι να επενδύσεις σε μία ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, καθώς μπορείς να την προγραμματίζεις να σκουπίζει καθημερινά, ακόμα και όταν δεν είσαι στο σπίτι και μπορεί να απορροφήσει τη σκόνη ακόμα και κάτω από μεγάλα έπιπλα ή χαμηλά που δύσκολα φτάνεις με την απλή ηλεκτρική σκούπα.
  • Θυμήσου να τινάζεις τακτικά τα μαξιλάρια του καναπέ, τα ριχτάρια και τα χαλάκια, καθώς εκεί τείνει να συγκεντρώνεται πολλή σκόνη.
  • Μην ξεχνάς να αλλάζεις τα φίλτρα στο κλιματιστικό, ιδανικά κάθε 3-4 μήνες.
  • Απαλλάξου από τη σκόνη στα ξύλινα έπιπλα απλώνοντας μια μικρή ποσότητα baby oil σε ένα νωπό πανί καθαρισμού. Στη συνέχεια πέρασέ το πάνω από τα έπιπλα με κυκλικές κινήσεις, ώστε να παγιδεύσει τη σκόνη και να τους χαρίσει λάμψη.
  • Αν έχεις αλλεργία στη σκόνη αξίζει να επενδύσεις σε έναν καθαριστή αέρα, για να μειώσεις τη σκόνη από τις επιφάνειες του σπιτιού και για να μην χρειάζεται να ξεσκονίζεις τόσο συχνά. Ένας καθαριστής αέρα αιχμαλωτίζει τα σωματίδια σκόνης και λειτουργεί μόνο για το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται.
  • Επίλεξε πανάκια μικροινών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν τη σκόνη.