Πόσες φορές σου έχουν διηγηθεί ή έχει τύχει να ακούσεις/διαβάσεις ιστορίες ατόμων που βρίσκονταν σε μια τοξική σχέση; Αρκετές μάλλον. Και κάθε φορά σου έρχεται στο μυαλό η ίδια σκέψη: «Μα καλά, γιατί δεν έφευγε;». Αν δεν έχεις υπάρξει σε μια τέτοια συνθήκη, μπορεί να σου είναι όντως δύσκολο να κατανοήσεις τι κρατάει ένα άτομο σε μια σχέση που είναι κακή. Και μάλιστα, μια τέτοια ερώτηση είναι που δέχονται συχνά και οι άνθρωποι όταν καταφέρνουν και απεγκλωβίζονται, όπως διηγούνται η κωμικός Χρύσα Κατσαρίνη και η YouTuber Άννα-Μαρία Βέλλη, στο podcast της τελευταίας (δες το σχετικό βίντεο).

Το να μπορέσεις να φύγεις από μια σχέση δεν είναι ποτέ εύκολο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός από την τυπική θλίψη που συνδέεται με τον χωρισμό, τείνουν να έρχονται στην επιφάνεια και άλλα πράγματα, όπως προβλήματα αυτοεκτίμησης, τραύματα από το παρελθόν κ.ο.κ. Μια καλή αρχή για να μπορέσεις να απομακρυνθείς από μια ανθυγιεινή σχέση είναι να εντοπίσεις τον λόγο που δυσκολεύεσαι να το κάνεις. Ίσως παρακάτω μπορέσεις να βρεις μερικούς λόγους που θα «μιλήσουν» στην ψυχή σου.

Έχει μειωθεί η αυτοεκτίμηση σου

Η εγκατάλειψη μιας ανθυγιεινής σχέσης μπορεί να απαιτεί μια δόση αυτοεκτίμησης. Όμως, ένας τοξικός, χειριστικός σύντροφος είναι πολύ πιθανό να σε έχει υποτιμήσει τόσο που έχεις χάσει όλη σου την αυτοεκτίμηση.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι κανείς άλλος δεν θα σε θέλει κοντά του, οπότε αυτό σε οδηγεί να παραμένεις με τον τωρινό σου σύντροφο. Μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου ανάξιο για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Προσπαθείς να δείξεις κατανόηση

Ένας λόγος που μπορεί να παραμένεις σε μια τοξική σχέση είναι επειδή θέλεις να δείξεις κατανόηση και να αποδεχτείς το άλλο άτομο γι’ αυτό που είναι. Ενώ όλες οι σχέσεις απαιτούν και από τους δύο συντρόφους να δείχνουν κατανόηση, όταν βγαίνεις με ένα τοξικό άτομο, αυτό μπορεί να γίνει μονόπλευρο. Όλοι θέλουμε κάποιος να μας αγαπάει άνευ όρων, οπότε μερικές φορές αναγκάζουμε τον εαυτό μας να το κάνει αυτό για ένα άλλο άτομο, ακόμη κι όταν δεν είναι το καλύτερο για εμάς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις πότε μια σχέση δεν αξίζει πλέον τον κόπο και να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να φύγει.

Θέλεις να διορθώσεις την τοξική σχέση

Όλες οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά, αλλά οι τοξικές σχέσεις χρειάζονται δουλειά και προσπάθεια μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Μπορεί πραγματικά να πιστεύεις ότι αν αγαπάς τ@ σύντροφό σου κι αν δώσεις αρκετές ευκαιρίες θα σταματήσει να κάνει τα τοξικά πράγματα που καταστρέφουν τη σχέση σας. Αλλά υπάρχει περίπτωση τα πράγματα να βελτιωθούν;

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν όμορφα και στην αρχή μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ρομαντική κομεντί. Μέσα σου ελπίζεις ότι τα πράγματα θα γίνουν όπως ήταν παλιά. Ωστόσο, αν έχεις κάνει συζητήσεις και βλέπεις ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, τότε ίσως πρέπει να αντιληφθείς ότι δεν θα γίνει η σχέση τόσο ιδανική όσο πίστευες ότι ήταν. Και αυτό είναι εντάξει!

Μεγάλωσες σε τοξικό περιβάλλον

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να φύγεις από μια τοξική κατάσταση γιατί είσαι μαθημένη και συνηθισμένη στο δράμα. Ίσως αυτές οι καταστάσεις στην πραγματικότητα σου δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας, γιατί έχουν ομοιότητες με την παιδική σου ηλικία και τη σχέση σου με τους γονείς σου. Δεδομένου ότι είναι εύκολο να επαναλαμβάνεις τις τοξικές συνήθειες που έμαθες ως παιδί, μπορεί να είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, ώστε να αρχίσεις να δημιουργείς πιο υγιή πρότυπα στη ζωή σου.

Έχεις αφιερώσει ενέργεια στη σχέση

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις επενδύσει έναν… τόνο ενέργειας στη σχέση, όπως συμβαίνει συχνά με τις τοξικές καταστάσεις, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να την αφήσεις. Είναι πιο δύσκολο να εγκαταλείψεις κάτι όταν νιώθεις ότι έχεις δώσει τα πάντα σε αυτό. Αν φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που παραμένεις, ίσως αξίζει τον κόπο να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις, ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Δεν μπορείς να μείνεις μόνη σου

Επειδή όπως προαναφέραμε μπορεί να έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαιτίας της σχέσης, πιστεύεις ότι δεν θα βρεις ποτέ άλλο άτομο να σε αγαπήσει ή να σε θέλει ή πιστεύεις ότι δεν θα αντέξεις να μείνεις μόνη σου. Ίσως, επίσης, να πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να έχεις μια τοξική σχέση από το να μην έχεις καθόλου σχέση. Αυτή η ανησυχία μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί, ωστόσο, καθώς εργάζεσαι με τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης σου. Παρόλο που μπορεί να μην είναι εύκολο να αφήσεις μια τοξική σχέση, η δουλειά με τον εαυτό σου και ο εντοπισμός των ανθυγιεινών πεποιθήσεων που σε κρατούν πίσω μπορεί να τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα.