Σε ένα «ταξίδι» απώλειας βάρους θα χρειαστεί να ανέβουμε κάποιες φορές στη ζυγαριά. Άλλες φορές θα ικανοποιηθούμε και θα σκεφτούμε ότι οι κόποι μας αποδίδουν και άλλες φορές θα ματαιωθούμε και θα θελήσουμε να τα παρατήσουμε, επειδή το νούμερο όχι μόνο δεν έχει μειωθεί/σταθεροποιηθεί, αλλά έχει πάρει μέχρι και την ανιούσα. Πόσο ρεαλισμό, όμως, κρύβει αυτή η σκέψη; Στην πραγματικότητα αυτό το νούμερο που αντικρίζεις δεν είναι σημείο αναφοράς για την πορεία σου, εφόσον στοχεύεις στην απώλεια βάρους, και παρακάτω θα σου εξηγήσω ακριβώς το γιατί.

Μπορεί να έκανες έντονη προπόνηση

Ενώ εσύ ασκείσαι έντονα και σκληρά και σκέφτεσαι ότι αύριο η ζυγαριά θα σε δείξει πολύ πιο ελαφριά, το σώμα σου δεν λειτουργεί όπως ακριβώς το φαντάζεσαι. Για την ακρίβεια, μετά από μια έντονη προπόνηση είναι πολύ πιθανό να ζυγίζεις περισσότερο για ποικίλους λόγους:

  • Κατακράτηση υγρών: Το σώμα συχνά συγκρατεί υγρά κατά τη διάρκεια και μετά από έντονη άσκηση για να αποφύγει την αφυδάτωση και να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Παρόλο που χάνεις πολύ νερό μέσω της εφίδρωσης, το σώμα προσπαθεί να το επανακτήσει για να διατηρήσει επαρκή επίπεδα νατρίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες διακυμάνσεις στη ζυγαριά έως και 4 κιλά, ειδικά αν είχες μια ιδιαίτερα σκληρή εβδομάδα προπόνησης. Το κλειδί για τη μείωση της κατακράτησης νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να βεβαιωθείς ότι πίνεις αρκετά υγρά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.
  • Φλεγμονές: Αν προπονείσαι πάνω σε κάποιο άθλημα αντοχής, αν για παράδειγμα είσαι μαραθωνοδρόμος ή ακόμη κι αν κάνεις έντονες διαλειμματικές προπονήσεις, μπορεί να παρατηρήσεις ότι η ζυγαριά ανεβαίνει. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική μυϊκή βλάβη και επιδιόρθωση, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το αίσθημα μυϊκής δυσκαμψίας και πόνου μετά από έντονη άσκηση. Αυτός ο τύπος οξείας φλεγμονής είναι γενικά προσωρινός, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεις στον εαυτό σου επαρκή ξεκούραση και χρόνο για να αφήσεις το σώμα να αυτοθεραπευτεί και να ανακάμψει.
  • Μυϊκή Ανάπτυξη: Ο όγκος των μυών στο σώμα είναι πυκνότερος από τον όγκο του λίπους και επομένως βαρύτερος. Όταν αρχίσεις να χτίζεις περισσότερους μυς με τις προπονήσεις και να μειώνεις το σωματικό λίπος, το βάρος της ζυγαριάς μπορεί να αυξηθεί, αλλά θα δείχνεις και θα αισθάνεσαι πιο δυνατή και υγιής.

Το βάρος αυξομειώνεται διαρκώς

Ό,τι κι αν κάνεις, το βάρος σου θα αυξομειώνεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, την περίοδο, την εμμηνόπαυση, το άγχος, την έλλειψη ύπνου και τη διατροφή. Ακόμα κι αν τρως υγιεινά, αν έχεις αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών και δεν έχεις επισκεφθεί την τουαλέτα, θα ζυγίζεις περισσότερο το επόμενο πρωί.

Το αλκοόλ, επίσης, μπορεί να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση, η οποία θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση του βάρους. Είναι, επίσης, σημαντικό να αποφεύγεις να ζυγίζεσαι μετά από ένα βραδινό δείπνο αργά το βράδυ ή μια νυχτερινή έξοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα όγκου του αίματός σου αυξάνονται όταν το σώμα σου χωνεύει μεγάλες ποσότητες τροφής. Να θυμάσαι ότι όλα αυτά είναι προσωρινά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνεις πιστή στην ισορροπημένη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης σου.

Δεν ζυγίζεις μόνο λίπος

Το νούμερο που βλέπεις στη ζυγαριά δεν είναι μόνο το λίπος σου, ζυγίζεις επίσης κάθε κύτταρο του σώματος σου, καθώς και το νερό, το λίπος και τους μυς, οπότε και πάλι, η ζυγαριά δεν έχει πραγματικά σημασία, επειδή δεν αποτελεί ακριβές μέτρο της προόδου σου. Ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείς την πρόοδο σου και να παρακολουθείς τους στόχους σου για την απώλεια βάρους είναι να κάνεις μια λιπομέτρηση μία φορά το μήνα. Αυτό θα σου δώσει μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πού βρίσκεσαι και από τι αποτελείται το σώμα σου.

Άλλοι τρόποι να δεις την πρόοδο σου είναι να προσέξεις τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τα ρούχα σου, να μετράς με μεζούρα μερικά σημεία του σώματος σου, όπως η κοιλιά σου, τα μπούτια σου και τα μπράτσα σου και να βγάζεις φωτογραφίες προόδου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι αν κάνεις προπονήσεις με βάρη είναι πολύ πιθανό να μεγαλώνουν σε όγκο και μύες τα σημεία του σώματος που γύμνασες.

Αυτό πρέπει να το θυμάσαι

Είτε στηρίζεσαι στη ζυγαριά είτε στη μεζούρα είτε σε φωτογραφίες προόδου είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλα αυτά τα νούμερα δεν σε καθορίζουν! Η αυτοεκτίμηση σου δεν θα πρέπει να μετριέται με αριθμούς και δεν αξίζει να έχεις εμμονή με αυτούς. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αγχώνεται για τη ζυγαριά, σταμάτα να τη χρησιμοποιείς. Μάθε να έρχεσαι σε επαφή με το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και το σώμα σου και γίνε πιο προσεκτική σε ό,τι χρειάζεσαι. Όσο πιο ευγενική είσαι με τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα θα ανταποκριθεί και το σώμα σου.