Είσαι εδώ και χρόνια στην ίδια εταιρεία, θεωρείς ότι δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου και η απόδοσή σου διαρκώς βελτιώνεται. Σε αυτό συμφωνούν κι οι αξιολογήσεις του προϊσταμένου σου. Παρόλα αυτά η πολυπόθητη προαγωγή δεν έρχεται και η στασιμότητα σε κάνει να χάνεις κάθε κίνητρο και όρεξη για δουλειά. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα της McKinsey για το 2022, η έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης μαζί με τους μάνατζερ που δεν εμπνέουν τις ομάδες τους είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που οδηγούν έναν εργαζόμενο, σε παραίτηση. Πριν φτάσεις εκεί, δες τις κατηγορίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητήσεις τους λόγους που δεν παίρνεις προαγωγή.

1. Παλαιότητα

Ακούγεται αναχρονιστικό, αλλά ισχύει σε πολλές εταιρείες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεις στο κλαμπ των στελεχών και να διεκδικήσεις ανώτερη θέση είναι να υπηρετείς τα συμφέροντα και τις ανάγκες της συγκεκριμένης εταιρείας για πολλά χρόνια. Ακόμα λοιπόν κι αν έχεις περισσότερα από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα (παραπάνω κι από το διευθυντή σου), θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι -εκτός ευχάριστου απροόπτου-, η προαγωγή σου θα καθυστερήσει.

2. Απόδοση

Το ότι είσαι πάντα διαθέσιμ@ και κάνεις υπερωρίες για να είσαι συνεπής δεν σημαίνει ότι έχεις και καλή απόδοση. Ίσως μάλιστα να αποτελεί ένδειξη για το αντίθετο. Στοιχεία συνδεδεμένα με την αποτελεσματικότητά σου είναι η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η επίτευξη στόχων με το μικρότερο δυνατό κόστος χρόνου και δυνάμεων. Ουσιαστικά είναι σημαντικό να αξιοποιείς την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, με τρόπο που να απλοποιεί και να διευκολύνει την εργασία σου και να αυξάνει την παραγωγικότητά σου.

3. Ικανότητες

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν τα λεγόμενα hard skills (κάθετες δεξιότητες) όπως πτυχία, διπλώματα, τίτλους σεμιναρίων κτλ., αλλά υστερούν σημαντικά σε soft skills (οριζόντιες δεξιότητες) όπως ομαδικότητα, επικοινωνιακότητα, ικανότητα διαχείρισης άγχους και κρίσεων, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Για να θέσεις σοβαρή υποψηφιότητα για προαγωγή, είναι σημαντικό να δουλεύεις και να εξελίσσεις και τις δύο κατηγορίες των δεξιοτήτων σου.

4. Δικτύωση

Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι το προσόν που μπορεί να μας κάνει να υπερπηδήσουμε θεωρητικά ανυπέρβλητα εμπόδια και να βρεθούμε στην επαγγελματική θέση που ονειρευόμαστε. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι τις διασυνδέσεις αυτές δεν χρειάζεται να τις έχουμε παγιωμένες από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την οικογένειά μας. Ειδικά σήμερα χάρη σε κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn και άλλα μέσα που μας βοηθούν να γίνουμε πιο εξωστρεφείς και να “διαφημίσουμε” τη δουλειά μας, είναι εύκολο να γνωρίσουμε περισσότερο κόσμο και να ενταχθούμε σε ομάδες επαγγελματιών που θα βοηθήσουν ποικιλοτρόπως στην επαγγελματική μας εξέλιξη.

5. Έλλειψη επαγγελματισμού

Αν έχεις πει σε συνάδελφο τη φράση «μα έτσι το κάνουμε τόσα χρόνια», ενώ γίνεται μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τρόπου εργασίας, θα πρέπει να επανεξετάσεις τον επαγγελματισμό σου. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις τις πλάγιες οδούς επίτευξης στόχων και να ακολουθείς -αν όχι να προτείνεις κιόλας- διαφανείς και αναγνωρισμένες διαδικασίες οργάνωσης και υλοποίησης των εργασιών. Εκτός αυτού, αν όντως θέλεις να βγεις μπροστά και να προαχθείς, θα πρέπει να αφήσεις την γκρίνια και τη στείρα κριτική όλων των κακώς κειμένων της εταιρείας και να προτείνεις λύσεις.

6. Παθητικότητα

Στον δικό σου εξιδανικευμένο επαγγελματικό κόσμο, η αναγνώριση της καλής δουλειάς πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο ή και το αφεντικό χωρίς να επιδιώκεται από τον εργαζόμενο. Ίσως μάλιστα να σου φαίνεται και κάπως αλαζονικό να τονίζεις τα επιτεύγματά σου για να επιβραβευτείς. Στην πραγματική ζωή, όμως, η πίτα δεν πέφτει ποτέ από μόνη της να τη φάμε και χρειάζεται πάντα κυνήγι και διεκδίκηση. Αν θέλεις προαγωγή, λοιπόν, το πρώτο-πρώτο βήμα είναι να θέσεις υποψηφιότητα γι’ αυτή ζητώντας τη με επιχειρήματα.

Βήματα που οδηγούν σε προαγωγή

Πέρα από το να γνωστοποιήσεις τις προθέσεις σου στον ανώτερό σου, θα πρέπει όσο περιμένεις την προαγωγή σου, να προβείς σε κινήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να την πάρεις. Αυτές είναι οι πιο βασικές:

Καλές σχέσεις με συναδέλφους

Δεν χρειάζεται να γίνεις μαϊντανός ή να “χαϊδεύεις” τους πάντες, για να μπορέσεις να ανελιχθείς επαγγελματικά. «Αρκεί να φέρεσαι με ευγένεια και να έχεις μια αισιόδοξη στάση στις συνεργασίες σου για να χτίσεις τη φήμη ενός δυνατού συνεργάτη που συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος στο εργασιακό περιβάλλον» αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της δημοφιλούς πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Indeed.

Επιμόρφωση

Σε όποιον κλάδο κι αν δραστηριοποιείσαι, θα πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να συμβαδίζεις με αυτές, ειδικά εάν σε ενδιαφέρει μια ηγετική θέση. Μην χάνεις καμία ευκαιρία επιμόρφωσης από αυτές που προσφέρονται από την εταιρεία σου και μη διστάζεις να προτείνεις σε ανωτέρους σου την κάλυψη του κόστους -ή έστω μέρος αυτού- χρήσιμων σεμιναρίων. Έτσι φαίνεται ότι το ψάχνεις και δεν επαναπαύεσαι, γεγονός που μετράει θετικά στην αξιολόγησή σου.

Σφαιρικές γνώσεις και εξειδίκευση

Για να προαχθείς σε ανώτερη θέση, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις καθένα από τα κομμάτια που απαρτίζουν το σύνολο του αντικειμένου εργασίας. Φυσικά δεν απαιτείται να τα κατέχεις όλα λεπτομερώς, όμως αν είσαι από αυτούς που αρνούνται να μάθουν οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με τη δική τους δουλειά, σίγουρα δεν θέτεις την επικρατέστερη υποψηφιότητα για προαγωγή. Παράλληλα όσο μεγαλύτερη εξειδίκευση αποκτάς σε συγκεκριμένο κομμάτι του αντικειμένου σου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να διακριθείς για τη δουλειά σου και να δουλεύεις με τους δικούς σου όρους, καθώς γίνεσαι απαραίτητ@.

Διάκριση

Εκτός από το να κάνεις καλά τη δουλειά σου, για να ξεχωρίσεις από το σύνολο, θα πρέπει να εντοπίσεις το χαρακτηριστικό εκείνο που σε διακρίνει ως εργαζόμενο. Είναι οι γνώσεις, η ενσυναίσθηση, το χιούμορ, η μεταδοτικότητα, η έμφαση στις λεπτομέρειες; Ό,τι κι αν απαντήσεις θα πρέπει με τη στάση σου να το κάνεις αναγνωρίσιμο στην ομάδα, τον προϊστάμενο και τα άλλα άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι, όπως προμηθευτές, πελάτες κτλ.

Συμπεριφορά προϊστάμενου

Αν θέλεις να αναλάβεις καθήκοντα προϊσταμένου, θα πρέπει να το δείχνεις με τη στάση και τον επαγγελματισμό σου. Μην κρύβεσαι και μην περιμένεις να σε δούνε, να σε αναγκάσουν ή να σε καθοδηγήσουν για να κάνεις τη δουλειά σου. Δείξε συνέπεια και αποτελεσματικότητα ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις και φρόντισε αυτό να βγαίνει προς τα έξω. Είναι σημαντικό να παίρνεις πρωτοβουλίες και να μην αφήνεις ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία εξέλιξης. Δεν παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες; Επιστρατεύσου την ευρηματικότητά σου και δημιούργησέ τις!