Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου σε ένα σπίτι με δύο σκυλιά. Ανάλογα με την ηλικία μου και με το σε ποιον άνηκε τυπικά ο σκύλος στα χαρτιά, γιατί πρακτικά ήταν όλων μας, αυτά τα σκυλιά τα θεωρούσα είτε αδέλφια μου, είτε ανίψια μου και έπαιρνα αυτούς τους ρόλους πολύ σοβαρά. Οι μεγαλύτερες απώλειες που έχω νιώσει είναι σίγουρα των τριχωτών μου φίλων, οι οποίες δυστυχώς έρχονται πολύ γρήγορα, γιατί ναι, 12 χρόνια κοντά στους αγαπημένους σου φίλους περνάνε σαν νεράκι.

Όταν πλέον έφυγα από το σπίτι της μητέρας μου, το κενό μέσα μου επειδή δεν είχα κατοικίδιο ήταν τεράστιο. Το να μην έχω έναν τετράποδο χνουδωτό φίλο να με περιμένει να γυρίσω σπίτι και να τον αγκαλιάσω, όταν η ψυχολογία μου έπεφτε κατακόρυφα, με βάραινε πολύ. Μόλις κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου οικονομικά στο νέο σπίτι, ήρθε η ώρα να αποκτήσω και εγώ το δικό μου… παιδί, τον Μάρκο!

Ο Μάρκος ήρθε στη ζωή μου όταν ήταν μόλις 40 ημερών. Γεννήθηκε αδέσποτο, αλλά η μοίρα του ήταν να βρεθεί στα χέρια ενός ζευγαριού στα mid 20’s τους, οι οποίοι δεν θέλουν δικά τους παιδιά, αλλά έχουν πολλή αγάπη να δώσουν σε έμβια όντα. Θα καταλάβει κανείς ότι αυτό σημαίνει πως ο Μάρκος μεγαλώνει σαν μοναχοπαίδι γονιών που έχουν στρέψει όλη την προσοχή στο παιδί τους. Στα γενέθλια του «σβήνει» κεράκια, τα Χριστούγεννα έχει δικό του δώρο κάτω από το δέντρο και πολλά βράδια πηγαίνει για μια μπίρα παρέα με τους γονείς του.

Στα αυτιά κάποιου όλα αυτά ακούγονται κάπως υπερβολικά και χαζά, αλλά δεν είναι μόνο ο Μάρκος που ζει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο. Στα δικά μου αυτιά ακούγεται εντελώς φυσιολογικό, όπως και σε πολύ ακόμη κόσμο – άλλωστε, το λένε και οι έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023, αποκάλυψε πως το 57% των ατόμων που έχουν κατοικίδια τα αγαπούν περισσότερο από τους συγγενείς τους. Δηλαδή, το 50% δήλωσε ότι τα αγαπάει περισσότερο και από τη μητέρα τους. Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας έδειξε πως οι millennials προτιμούν να έχουν κατοικίδια παρά παιδιά.

Τι είναι, όμως, αυτό που μας κάνει να αγαπάμε τα σκυλιά μας περισσότερο και από τα μέλη της οικογένειας μας, ενώ μας γεμίζουν τόσο που καλύπτουν την θέση ενός παιδιού;

Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην καριέρα μας

Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς παράλληλα να δουλεύεις, ωστόσο και οι άνδρες αλλά κυρίως οι γυναίκες ίσως χρειαστεί να κάνουν μια παύση στη δουλειά τους για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να είναι κοντά στο παιδί τους τον πρώτο καιρό της ζωής του. Επίσης, σίγουρα πρέπει να διαμορφώσεις το ωράριο σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να είσαι κοντά στο παιδί σου.

Από την άλλη πλευρά, το σκυλί χρειάζεται μεν χρόνο και προσοχή, αλλά μπορεί πολύ πιο εύκολα να κάτσει μόνο του μερικές ώρες. Επίσης, πλέον πολλές εταιρείες δέχονται το σκυλί σου να έρχεται μαζί σου στο γραφείο.

Τα κατοικίδια είναι πιο οικονομικά

Ενώ στοιχίζει να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο, να το τρέφεις, να το πηγαίνεις τακτικά στον κτηνίατρο, να το εκπαιδεύσεις και φυσικά να του παρέχεις μια πληθώρα παιχνιδιών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το κόστος του να έχεις ένα μωρό. Το να καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου οικονομικά, όταν ξεκινάς την ενήλικη ζωή σου είναι αρκετά δύσκολο. Όταν έρχεται και ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Από την άλλη, ένα σκυλί μπορεί να καλύψει (και με το παραπάνω) ένα κενό μέσα σου με λιγότερα από τα μισά χρήματα από ένα παιδί.

Πολλοί βλέπουν το κατοικίδιο ως προετοιμασία για το παιδί

Θυμάμαι ένα επεισόδιο στην τηλεοπτική σειρά «Η Νταντά», όπου η γυναικολόγος της Μαίρης που ήταν έγκυος, της δίνει δύο μωρά-κούκλες για να την προετοιμάσει για τη ζωή με δύο δίδυμα μωρά. Για μερικούς ανθρώπους τα σκυλιά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τους μαθαίνουν πώς είναι να είναι υπεύθυνοι και για τη ζωή κάποιου άλλου όντος εκτός από τη δική τους. Να ξυπνούν στη μέση της νύχτας γιατί το σκυλί χρειάζεται κάτι, να προσέχουν τι τρώει και τι σκανδαλιές κάνει.

Τα κατοικίδια έχουν τρομερά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Η ζωή με ένα κατοικίδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν περισσότερο είναι η ικανότητα τους να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι που έχουν σκύλο και έχουν μια θετική σχέση μαζί τους, παρουσιάζουν αύξηση της ωκυτοκίνης, με αποτέλεσμα μια θετική συναισθηματική κατάσταση.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει κάνει μια μελέτη σχετικά με το πώς το να έχεις κατοικίδιο μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν έχεις κατοικίδιο, ιδίως σκύλο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να αυξήσει την επιβίωση μεταξύ των καρδιοπαθών. Από την άλλη πλευρά, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου. Ακόμα, η έρευνα δείχνει ότι η επαφή με κατοικίδια ζώα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενός ανοσοποιητικού αντισώματος που ονομάζεται IgA στο σάλιο. Η IgA είναι πρωτίστως το «κλειδί» για την ανοσολογική μας άμυνα.

Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου χάρη στην έντονη όσφρησή τους. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, μπορούν να τον εντοπίσουν μέσω του δέρματος, της αναπνοής ή του ιδρώτα ενός ατόμου. Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με ακρίβεια 97% χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος. Επιπλέον, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν αυτό και στα τέσσερα στάδια της νόσου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καρκίνος που οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν. Μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την ελονοσία, τη νόσο του Πάρκινσον και τον διαβήτη.

Όσον αφορά στην ψυχική υγεία, ένα κατοικίδιο ενώ χρειάζεται φροντίδα δεν απαιτεί την ίδια προσοχή όσο ένα παιδί για αυτό και δεν δημιουργούν το ίδιο άγχος στον γονιό-ιδιοκτήτη. Τα κατοικίδια είναι απλά ευτυχισμένα με ό,τι μπορεί να τους δώσει ο «γονιός» τους. Και αυτό είναι που κάνει τους millennials και τους σκύλους έναν τέλειο συνδυασμό. Μια μελέτη μάς λέει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν καλύτερη συνολική ευημερία από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι προάγουν την καλή ψυχολογική ευεξία μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση.

Τα σκυλιά είναι η καλύτερη παρέα

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου! Τα κατοικίδια ζώα δεν προσφέρουν μόνο αγάπη και στοργή, αλλά και συντροφιά για όλη τους τη ζωή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, ο δεσμός ανθρώπου-ζώου ευδοκιμεί σε μια σχέση που δίνει και παίρνει. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζει τις συμπεριφορές τους που είναι απαραίτητες για την ευημερία και των δύο. Οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορούν να σχηματίσουν διάφορους δεσμούς. Και αυτό περιλαμβάνει συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές σχέσεις.

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι millennials επιλέγουν να έχουν σκύλους για παρέα τους. Η αφοσίωση ενός κατοικίδιου ζώου είναι ακλόνητη και αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους άνευ όρων.

Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα σκυλί θα είναι πάντα κοντά μας να μας παρηγορήσει, δεν θα φύγει ποτέ από το πλευρό μας, αλλά μόνο όταν το φέρει η φυσική ροή της ζωής. Φυσικά, ένα κατοικίδιο ζώο δεν θα μας κρίνει ποτέ! Μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό, αλλά είναι μια σκληρή αλήθεια. Οι πράξεις μας και οι αποφάσεις μας δεν θα πάρουν αρνητική ανατροφοδότηση από τους τετράποδους μας φίλους.

Για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου όντος χρειάζονται δύο άτομα και ιδανικά και για το μεγάλωμα του. Από την άλλη, με τον σκύλο μπορείς να χαρείς το μεγάλωμα ενός μωρού και να χαρίσεις την αγάπη σου, ακόμα και μόνη σου.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των συνθηκών μάς κάνουν να βλέπουμε τα κατοικίδια μας σαν παιδιά. Δεν ξέρω αν ευθύνεται και το γεγονός ότι πολλά από τα κατοικίδια μου είχαν/έχουν ανθρώπινο όνομα (με το «Τάσος» και το «Μάρκος» να ξεχωρίζουν φυσικά), ή επίσης και το γεγονός ότι ο Μάρκος μού μοιάζει (χωρίς να υπερβάλλω) – εμφανισιακά, αλλά και σε χαρακτήρα. Πάντως, όλα τα κατοικίδια που έχουν περάσει από τη ζωή στα δικά μου μάτια δεν ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μου και έχουν μια δική τους μοναδική θέση στην καρδιά μου.