Τι πιο χαλαρωτικό και αναζωογονητικό από ένα τακτοποιημένο σπίτι. Ένα σπίτι στο οποίο γνωρίζεις κάθε ώρα και στιγμή που βρίσκεται το οτιδήποτε. Ένα σπίτι οργανωμένο που σε κάνει να μην θέλεις να το αποχωριστείς. Βέβαια το να διατηρείς τους χώρους σου οργανωμένους είναι μια πρόκληση. Δεν είναι, όμως, αδύνατο. Μερικές φορές είναι απλώς χρήσιμο να γνωρίζεις τι σε κρατάει πίσω. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζοντας το πρόβλημα θα μπορέσεις και να το αντιμετωπίσεις.
Βάζεις σε προτεραιότητα την αισθητική
Όλοι μας εμπνεόμαστε από τα όμορφα και aesthetic σπίτια που βλέπουμε στο TikTok και το Pinterest. Είναι πολύ πιθανό να βιάζεσαι να μεταμορφώσεις το σπίτι σου σε ένα σπίτι σαν αυτά που βλέπεις στα social media. Αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα αυτή. Αν θέλεις να προσθέσεις στο σπίτι σου, για παράδειγμα, μαύρες λεπτομέρειες και αγοράζεις μαύρα διακοσμητικά, βάζα, κάδρα κ.ο.κ. μπορεί να σε αποσυντονίσει από τον στόχο σου. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να αποσυμφορήσεις τον χώρο σου από αντικείμενα που δεν θέλεις πια και μετά να φέρεις αυτά που ταιριάζουν στην αισθητική που θέλεις να έχεις το σπίτι σου.
Δεν έχεις έναν χώρο για το κάθε αντικείμενο
Το κάθε αντικείμενο στο σπίτι σου πρέπει να έχει τον δικό του χώρο. Με τον τρόπο αυτό και θα ξέρεις πάντα που βρίσκεται και θα ξέρεις πού ακριβώς να το τοποθετήσεις, ώστε να μην βρίσκεται σε σημεία που δεν πρέπει προκαλώντας χάος. Ακόμη κι αν κάποια αντικείμενα δεν έχουν κάποιο μόνιμο σημείο αποθήκευσης μέσα στο σπίτι, μπορείς να έχεις ένα καλαθάκι και να τα τοποθετείς εκεί.
Δεν έχεις σύστημα
Αν δεν έχεις σύστημα και πρόγραμμα για την οργάνωση του σπιτιού σου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καταφέρεις να διατηρήσεις τακτοποιημένο τον χώρο σου. Βρες ένα σύστημα που εξυπηρετεί εσένα και στο οποίο φυσικά θα είναι πιο εύκολο να παραμείνεις πιστή. Για παράδειγμα, μπορείς να χωρίσεις τα μέρη του σπιτιού σε μέρες της εβδομάδας: κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο να οργανώνεις την κουζίνα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή το υπνοδωμάτιο, κάθε Πέμπτη και Σάββατο το μπάνιο και το σαλόνι και κάθε Κυριακή να περνάς από όλα τα δωμάτια, τα οποία φυσικά δεν θα έχουν προλάβει να γίνουν ακατάστατα.
Επίσης, προσπάθησε να αφιερώνεις καθημερινά τουλάχιστον 5 λεπτά για να συμμαζέψεις μερικά πράγματα μέσα στο σπίτι.
Δεν κάνεις συχνά declutter
Το declutter σε κάθε αλλαγή της σεζόν, από καλοκαίρι σε χειμώνα και το αντίστροφο, δεν αποσυμφορίζει εντελώς τον χώρο σου. Χρειάζεσαι declutter πιο συχνά μέσα στη χρονιά, καθώς σίγουρα στο ντουλάπι με τα τρόφιμα θα έχουν προστεθεί νέες συσκευασίες προϊόντων (οι οποίες μπορεί και να έχουν λήξει), τα παιδιά σου θα έχουν μεγαλώσει και τα ρούχα τους δεν θα τους κάνουν πια, ενώ μπορεί να έχεις ξεκινήσει κάποιο νέο χόμπι και να πρόλαβες να το βαρεθείς, οπότε θέλεις να δωρίσεις τον εξοπλισμό σου. Κάνε το declutter μια μηνιαία συνήθεια και θα δεις ότι το σπίτι σου θα μεταμορφωθεί.
Κρατάς πολλά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας
Όλοι φυλάμε σπίτι μας αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Αντικείμενα που μόλις τα αντικρίσουμε μας συγκινούν και μας κάνουν να θυμόμαστε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ή μια σημαντική στιγμή της ζωής μας. Όσο σημαντικά όμως κι αν είναι, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν έχουν (όλα) θέση στο σπίτι μας. Ναι το καλό σετ ποτηριών που σου έχει δώσει η γιαγιά σου είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι πράγματι κάτι που θα χρησιμοποιήσεις ή απλά θα σκονίζεται στο ντουλάπι; Αν σκεφτείς και καταλάβεις ότι δεν έχει κάποια άλλη χρήση τότε μπορείς να το δωρίσεις ή να το βάλεις σε μια κούτα και να το αποθηκεύσεις σε μια αποθήκη – αν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Εκτός από ένα οργανωμένο σπίτι, η κίνηση αυτή θα σε ενθαρρύνει να αφήσεις το παρελθόν εκεί που ανήκει και να μάθεις να ζεις περισσότερο στο παρόν. Να θυμάσαι πως οι μνήμες από τους ανθρώπους μας είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας και όχι στα αντικείμενα τους.