Η κηπουρική είναι διαλογιστική και αυτή η εποχή είναι ιδανική για να ασχοληθείς με το μπαλκόνι σου και να το μεταμορφώσεις στο ιδανικό «πράσινο καταφύγιο» για χαλαρές στιγμές με φίλους ή και χωρίς. Ξεκίνα μαθαίνοντας πώς να διαλέξεις ένα υγιές φυτό και συνέχισε διαβάζοντας συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των φυτών, αλλά και πώς και πού να τα φυτέψεις.

Όλα ξεκινούν από την επιλογή της σωστής γλάστρας

Διάλεξε γλάστρες με χαμηλό βάρος για να μην επιβαρύνεις την κατασκευή του μπαλκονιού. Τοποθέτησε στις τρύπες αποστράγγισης μικρά χαλίκια ώστε το νερό να μην φεύγει κατευθείαν στο πιατάκι. Αν επιλέξεις πλαστικές γλάστρες βάλε στον πάτο τους μεγάλα βότσαλα ώστε να μην επηρεάζονται από το δυνατό αέρα. Το μέγεθος της γλάστρας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Συμβουλέψου το φυτώριο για την επιλογή της πρώτης γλάστρας και μεταφύτευσε σε μεγαλύτερη όταν δεις ότι το φυτό έχει μεγαλώσει ή αν παρατηρήσεις το ριζικό τους σύστημα να βγαίνει εκτός γλάστρας. Για τους θάμνους μπορείς να επιλέξετε ζαρντινιέρα, δημιουργώντας ένα μικρό φράκτη.

Δώσε στα φυτά σου τη σωστή τροφή

Διάλεξε καλής ποιότητας χώμα και φρόντισε να το λιπαίνεις σε τακτικά διαστήματα. H ποιότητα του χώματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της υγρασίας που συγκρατεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπλουτίζεις κάθε τόσο το χώμα σου με κοπριά αλλά και τύρφη που θρέφουν τα φυτά και κρατούν την υγρασία στο χώμα. Για να μειώσεις τη θερμοκρασία του χώματος και την εξάτμιση του νερού διάλεξε ένα υλικό εδαφοκάλυψης όπως ο φλοιός πεύκου, το χαλίκι, ή τα βότσαλα.

Sasha Kim / Pexels

Πότισμα χωρίς κόπο

Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλο το έξοδο τοποθέτησης ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος, είναι όμως ο πιο οικονομικός τρόπος για να ποτίζεις τα φυτά σου χωρίς σπατάλες του πολύτιμου νερού. Ρύθμισε το πότισμα τις νυχτερινές ώρες ώστε να αποφεύγεις την εξάτμιση του νερού.

Κάντε σχέδια

Κατηγοριοποίησε και συγκέντρωσε μαζί φυτά που έχουν παρόμοιες ανάγκες νερού ή σκίασης. Αν η βεράντα σου δεν είναι σκιερή μπορείς να δημιουργήσεις εσύ τις συνθήκες σκιάς τοποθετώντας ψηλούς θάμνους που αντέχουν στον ήλιο. 

Θέμα μεγέθους

Υπολόγισε τη διάσταση που θα έχουν τα φυτά σας αφού μεγαλώσουν. Προσέξτε μην καλύψουν τα παράθυρά σας στερώντας σας το φως.

Σωστό πότισμα

Σωστό δεν είναι απαραίτητα το πολύ πότισμα. Είναι προτιμότερο να ποτίζεις τα φυτά σου τακτικά και με μικρές ποσότητες νερού έτσι ώστε να μην στεγνώνει το χώμα. Τις ζεστές ημέρες μπορείς να δίνεις ανάσες δροσιάς στα φυτά σου καταβρέχοντάς τα το απόγευμα που ο ήλιος πέφτει.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
Ποια φυτά να διαλέξεις για το σπίτι;
Τι βάζο να διαλέξεις για κάθε λουλούδι;