Tα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο όμορφα, κάνουν αποδεδειγμένα καλό στην υγεία μας. Πώς; Λειτουργώντας με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από εκείνον με τον οποίο λειτουργεί η αναπνοή μας: απελευθερώνοντας οξυγόνο και απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, δεν καθαρίζουν απλώς τον αέρα, εξαφανίζουν επίσης επιβλαβείς τοξίνες.

Πρόσφατη διεξοδική έρευνα της NASA έδειξε πως τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αφαιρέσουν έως και 87% των τοξινών που περιέχονται στον αέρα ενός δωματίου σε λιγότερο από 24 ώρες.

Παλιότερες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά μας σε ποσοστό έως και 15%, να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Τα φυτά για το σπίτι θα λέγαμε πως είναι απαραίτητα!

Η φροντίδα ενός φυτού, ανεξαρτήτως σε ποιον χώρο βρίσκεται, μπορεί να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στο εδώ και στο τώρα, να μας προφέρει σκοπό και να μας ανταμείψει σε περιόδους που βιώνουμε έντονη θλίψη. Έρευνα του 2017 του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντέρμπι υπογραμμίζει τη σύνδεση ανάμεσα στη φροντίδα των φυτών και την αύξηση του αισθήματος πληρότητας και τη βελτίωση της υγείας.

φυτά για το σπίτι
Huy Phan/ Unsplash

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα δεν ισχύουν μόνο για το σπίτι. Φυτά με φουντωτό φύλλωμα όταν τοποθετούνται στην επιφάνεια του γραφείου μας μας βοηθούν να αυξήσουμε τα επίπεδα της θετικής μας σκέψης και να νιώσουμε πιο ήρεμοι και χαλαροί, γεγονός που βοηθάει στη γενικότερη διάθεσή μας. Έρευνα του Πανεπιστημίου Α&Μ στο Τέξας έδειξε πως τα φυτά προσφέρουν το απαραίτητο boost στον εγκέφαλό μας. Όσο έχουμε δίπλα μας ένα ή περισσότερα φυτά, οι δουλειές μας γίνονται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα.

Για κάτι τόσο όμορφο όσο ένας κήπος εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να πάρουμε την απόφαση. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να γνωρίζουμε ποια είναι τα κατάλληλα φυτά για τον κάθε χώρο του σπιτιού.

Φυτά για το σπίτι

Υπνοδωμάτιο

Είναι ίσως το πιο απαιτητικό δωμάτιο του σπιτιού σε ό,τι αφορά την επιλογή των φυτών, και αυτό γιατί μπορεί να κρύβει παγίδες. Ενώ τα φυτά απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν συμβαίνει το ίδιο τη νύχτα, όταν η διαδικασία της φωτοσύνθεσης πατάει «pause». Για να αντεπεξέλθουν, τα περισσότερα φυτά προσαρμόζονται και αρχίζουν τα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Εξαίρεση, τα ανθεκτικά παχύφυτα και οι κάκτοι, οι ορχιδέες, οι μπρομέλιες και οι σανσεβιέριες.

Μπάνιο

Το μικροκλίμα του μπάνιου δεν ταιριάζει σε όλα τα φυτά, λόγω της υπερβολικής υγρασίας, του περιορισμένου κάποιες φορές φωτισμού και των μεγάλων εναλλαγών του επιπέδου υγρασίας. Τα αερόφυτα, τα kokedama (που αντί για γλάστρα έχουν μια μπάλα με βρύα στο κάτω μέρος τους) είναι στον χώρο τους, καθώς χρειάζονται πολλή υγρασία για να αναπτυχθούν. Αν στο μπάνιο έχουμε φυσικό φως και αρκετή ζέστη, κατάλληλες επιλογές είναι η φτέρη, τα παχύφυτα και οι κάκτοι (οι οποίοι θα πρέπει να ποτίζονται με πολλή προσοχή).

φυτά για το σπίτι

Κουζίνα

Και εδώ οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ίσως θέτουν τον πήχη της φροντίδας ψηλά, εκτός κι αν επιλέξουμε «εύκολα» φυτά, όπως η μονστέρα, που μεγαλώνει γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ο χρυσός πόθος (Epipremnum aureum), ο σούπερ ανθεκτικός κισσός και το χλωρόφυτο, που δεν ζητά τίποτα πέρα από ελάχιστο πότισμα μια φορά την εβδομάδα. Για τον χώρο της κουζίνας, εφόσον έχουμε παράθυρο με ήλιο, ιδανικός είναι και ο βασιλικός, που πέρα από αρωματική προσθήκη στις συνταγές μας είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Καθιστικό-γραφείο

Εδώ οι επιλογές μας είναι πολύ περισσότερες ή, καλύτερα, αναρίθμητες. Πέρα από τα φυτά εσωτερικού χώρου με τα μεγάλα φυλλώματα, όπως η μονστέρα και η γκουσμάνια, και εκείνα με τα πιο λεπτά φύλλα, όπως η δράκαινα και η κέντια, υπάρχουν πολλά διαφορετικά φυτά με ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες για εμάς.

  • Γιασεμί της Μαδαγασκάρης: Έχει πανέμορφα λευκά λουλούδια και μπορεί να αναπτυχθεί και σε εσωτερικούς χώρους. Το διακριτικό άρωμά του (καμία σχέση και τον Χιώτη «συγγενή» του) μας γεμίζει ενέργεια και θετική αύρα, ειδικά αν τοποθετηθεί κοντά σε ένα παράθυρο που κοιτάζει νότια.
  • Δενδρολίβανο: Αν και το έχουμε συνδυάσει με το περβάζι της κουζίνας, είναι εξαιρετικό για χώρους όπου περνάμε πολλές ώρες κάθε μέρα. Καθαρίζει τον αέρα, δεσμεύει τις τοξίνες και το άρωμά του δημιουργεί ατμόσφαιρα στον χώρο. Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης, τη θεραπεία της αϋπνίας και τη χαλάρωση. Το προτιμάμε για δωμάτια με φως και ζωηρά χρώματα, που δεν έχουν πολλή ζέστη.
  • Κράσουλα: Ανήκει στην κατηγορία των παχύφυτων και διαθέτει μια μυστική ιδιότητα: απορροφά όλα τα συνθετικά χημικά που απελευθερώνουν τα βερνίκια των επίπλων μας. Μαγικό;
  • Σπαθίφυλλο: Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία του λειτουργεί ευεργετικά για όσους ταλαιπωρούνται από άσθμα και έντονους πονοκεφάλους.

φυτά για το σπίτι
Beazy / Unsplash

  • Λεβάντα: Είναι κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους; Και όμως είναι! Θέλει προσοχή στο υπερβολικό πότισμα και λίγο φως για να ανθίσει. Το άρωμά της βοηθά στη χαλάρωση και στο αίσθημα ευτυχίας.
  • Φασκόμηλο: Πέρα από τις γνωστές ιατρικές του ιδιότητες, το φασκόμηλο λέγεται πως βοηθάει στην ανακούφιση από τις φοβίες και τα άγχη. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε δωμάτια με χαμηλά επίπεδα υγρασίας.
  • Κισσός: Εξαιρετικά εύκολος στη φροντίδα, συγκαταλέγεται στα φυτά που ξεχωρίζουν για την ιδιότητά τους να καθαρίζουν τον αέρα.
  • Φτέρη: Δεν θα ήταν υπερβολή αν την ονομάζαμε υπερήρωα. Φιλτράρει τον αέρα αποτελεσματικά, με τις έρευνες να δείχνουν πως μπορεί να αφαιρέσει έως και 1.863 τοξίνες ανά ώρα.
  • Αλόη βέρα: Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική στη λίστα των ιδανικών φυτών είναι η αλόη, με τις εξαιρετικές θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ικανότητά της να δεσμεύσει τα επιβλαβή χημικά από τον αέρα, καθαρίζοντάς τον, σε συνδυασμό με την πολύ εύκολη φροντίδα της, την κάνουν ιδανική για σπίτι και γραφείο.

φυτά για το σπίτι

Φυτά για το σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζεις

  • Όχι στις πιτσιλιές: Σε ό,τι αφορά τα πιάτα που μπαίνουν κάτω από τις γλάστρες, σιγουρευτείτε ότι έχετε προμηθευτεί τα σωστά μεγέθη προκειμένου να προστατεύσετε τα έπιπλα και το πάτωμά σας όταν τα ποτίζετε.
  • Αποφύγετε τη θερμότητα: Μεταφέρετε τα φυτά σας στο εσωτερικό του σπιτιού πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα. Έτσι θα εγκλιματιστούν σιγά σιγά στη ζέστη που προκαλεί το καλοριφέρ. Εννοείται ότι απαγορεύεται να τα βάλετε κοντά στις εστίες θερμότητας.
  • Προστατέψτε τα από το κρύο: Αποφύγετε την επαφή των φύλλων με το τζάμι. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, η επαφή με την παγωμένη τζαμαρία ή το παράθυρο μπορεί να βλάψει τα φυτά σας.
  • Μειώστε το πότισμα: Μην ποτίζετε τα λουλούδια σας αν δεν σας το ζητάνε τα ίδια. Τσεκάρετε το χώμα και αν είναι ξερό ρίξτε νερό.
  • Μειώστε τα φάρμακα ανάπτυξης: Σταματήστε ή έστω ελαττώστε τις ποσότητες των ειδικών φαρμάκων ανάπτυξης που εφαρμόζετε στα φυτά σας από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τα περισσότερα φυτά «ξεκουράζονται» αυτή την περίοδο.