Φυτά για το μπάνιο; Μα τι άλλο θα ακούσεις! Και όμως το να βάλεις φυτά στο μπάνιο είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα διακοσμητική πινελιά, που θα βάλει χρώμα και θα φέρει έναν αέρα φρεσκάδας. Η αλήθεια είναι πως το δωμάτιο αυτό του σπιτιού είναι πολλές φορές το καλύτερο μέρος για τα φυτά, προκειμένου να τη βγάλουν καθαρή με τα ξηρά κλίματα (μην ξεχνάς ως το air-condition, για παράδειγμα, ξηραίνει την ατμόσφαιρα). Γιατί συμβαίνει αυτό;

φυτά για το μπάνιο

Phil Hearing/ Unsplash

Το μπάνιο συνήθως έχει χαμηλό φωτισμό και υψηλά ποσοστά υγρασίας, όπως και ζέστης, συνθήκες που λατρεύουν τα περισσότερα τροπικά φυτά. Οπότε αν πραγματικά θέλεις να έχεις φυτά εσωτερικού χώρου, θα σε συμβούλευα να αρχίζεις να σκέφτεσαι καλύτερα την ιδέα “φυτά για το μπάνιο”.

Διάβασες επίσης: Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Τα ιδανικά φυτά για το μπάνιο

Ορχιδέα

Προτίμησε αυτό το τροπικό φυτό και θα έχεις πανέμορφα λουλούδια σε κάθε εποχή. Οι ζεστές και υγρές συνθήκες των περισσότερων μπάνιων, κάνουν την ορχιδέα να μεγαλώνει τέλεια. Επίσης είναι ένα φυτό που του αρέσει η υγρασία, αλλά όχι το απευθείας νερό. Υπάρχουν μερικές ποικιλίες, που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα με λιγότερη φροντίδα όπως οι Dendrobium, Paphiopedilums και Phalaenopsis. Αυτές οι ποικιλίες μπορούν να αναπτυχθούν καλά κοντά σε κάποιο φωτεινό σημείο, όπου ο ήλιος φιλτράρεται από το τζάμι.

Χρυσός Πόθος

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για εσωτερικούς χώρους. Ο Pothos ή Epipremnum aureum διατίθεται σε διάφορα μεγέθη, ποικιλίες και χρώματα. Δεν χρειάζεται να το παραποτίζεις, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί καλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, αρκεί το χώμα του να μη στεγνώνει. Αυτό το χαμηλής συντήρησης όμορφο φυτό είναι ιδανικό να το κρεμάσεις ή να το βάλεις σε ένα ψηλό ράφι. Απλά να ξέρεις πως όλοι οι πόθοι είναι τοξικοί για τα κατοικίδια.

Χλωρόφυτο

Το Chlorophytum comosum είναι ένα φυτό που μπορεί να αντέξει σε λίγο φως και λατρεύει και την υγρασία. Είναι τέλειο να το βάλεις και αυτό κάπου ψηλά, σε κάποιο ράφι.

Grape Ivy

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JAKOB LANGE (@jakob_lange)

Είναι επίσης δημοφιλές ως Oakleaf Ivy ή Cissus Rhombifolia και πρόκειται για φυτό χαμηλής συντήρησης, που δεν θέλει πολύ προσπάθεια για φυτευτεί. Μεγαλώνει καλύτερα σε ένα μπάνιο με φωτεινό παράθυρο, θέλει να έχει υγρό χώμα και είναι επίσης ένας εξαιρετικό αναρριχητής. Μπορείς να το βάλεις στο περβάζει του παραθύρου σου, ή πάνω στο ντουλάκι του νιπτήρα κατά μήκος της κορυφής του.

Τιλάντσια

Ανήκει στην οικογένεια των βρομελιοειδών και είναι πανέμορφο όπως είναι και όλα τα αεροφυτά. Μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς χώμα και δεν χρειάζεται να φυτευθεί. Αν το φυτέψεις στο σωστό περιβάλλον, δεν χρειάζεται καν καμία φροντίδα και το καλύτερο περιβάλλον είναι το μπάνιο. Ακόμα καλύτερα αν έχεις στο μπάνιο ένα φωτεινό παράθυρο. Λατρεύουν το περιστασιακό overspray του ντους και την υγρασία

Πεπερόμια

Είναι ένα μικρό αναπτυσσόμενο φυτό, που ζει σε περιβάλλον με χαμηλό φως. Βγαίνει σε διάφορα χρώματα και τα φύλλα του έχουν υπέροχο σχήμα. Να θυμάσαι πως μισεί τον απευθείας ήλιο.

 

Πριν φύγεις τσέκαρε κι αυτό: 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου