Αχ, οι γάτες και τα φυτά… τα φυτά και οι γάτες! Μια ματιά σε όποιο social medium κι αν έχεις, αρκεί για να σε πείσει πως το ίντερνετ τα λατρεύει και τα δύο! Έλα όμως που, τα δυό τους, δεν κάνουν πάντα μαζί. Προσωπικά, αν με ρωτήσεις τι σημαίνει για σένα σπίτι όμορφο, θα σου πω ένα σπίτι με φυτά και γάτες. Και όσο κι αν αγαπώ και τα δύο, μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα ποια είναι εκείνα τα φυτά που δεν μπορούν να συμβιώσουν καλά με τις γάτες, αλλά και ποιες γάτες δεν θα ευδοκιμήσουν σε ένα σπίτι με φυτά. Σε μπέρδεψα;

Ας ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος. Αν έχεις παρατηρήσει πως η γάτα σου έχει την τάση να δαγκώνει φυτά, τότε αυτό το άρθρο θα πρέπει να γίνει η προσωπική σου βίβλος. Γιατί υπάρχουν κι εκείνα τα *άγια* γατιά που καμία σημασία δεν δίνουν στους πράσινους μας φίλους. Ακόμα κι αν ο μικρός σου φίλος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ωστόσο, καλό θα είναι να ενημερωθείς για εκείνα τα φυτά που είναι βλαβερά για εκείνον. Άλλωστε πολλές φορές οι γάτες που βιώνουν άγχος ή αδιαθεσία εκδηλώνουν συμπεριφορές ασυνήθιστες για τις ίδιες, όπως είναι το μάσημα φύλλων και χαρτιών.

Πριν να περάσω στη λίστα με τα φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες οφείλω να σε προειδοποιήσω πως εκεί θα βρεις ορισμένα από τα πιο ινσταγκραμικά και πολυπόθητα. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι τοξικά μονάχα αν η γάτα μασήσει και καταπιεί κάποια φύλλα ή τα άνθη τους, και όχι αν απλά τριγυρνάει ανάμεσά τους.

Τα πιο τοξικά για τις γάτες φυτά εσωτερικού χώρου

Σπαθίφυλλο (Peace Lily)

feey / Unsplash

Πρώτο και καλύτερο στη λίστα διότι είναι και πολύ τοξικό και πολύ συνηθισμένο στα σπίτια μας. Αν, δε, το σπαθίφυλλό σου ανθίσει είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι και η γύρη του μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες.

Μονστέρα (Monstera Deliciosa)

feey / Unsplash

Ω ναι, το απόλυτα ινσταγκραμικό φυτό που κάνει το σαλόνι να μοιάζει με εξωτική ζούγκλα, είναι μια πιθανή απειλή για τις γάτες σου. Μόνο, βέβαια, αν θελήσουν να φάνε κι όχι αν απλά συνυπάρχουν μαζί του στον χώρο.

Αλόη (Aloe Vera)

feey / Unsplash

Υπέροχο στο περβάζι του παραθύρου σου, τέλειο για το δέρμα σου, χάλια για τη γάτα σου. Ασφαλές ωστόσο, αν δεν έχει την επιθυμία να το φάει.

Πόθος (Epipremnum)

feey / Unsplash

Το πλέον low maintenance φυτό, ικανό να πρασινίσει και την πιο σκιερή γωνιά του σπιτιού, μπορεί να είναι τοξικό για τη γάτα που θα εμπνευστεί να μασουλήσει τα φύλλα του.

Σανσεβιέρια (Dracaena trifasciata)

feey / Unsplash

Άλλο ένα φυτό εξαιρετικά εύκολο και εντυπωσιακό. Άλλο ένα φυτό που ΔΕΝ πρέπει να φάει η γάτα σου.

Κισσός (English Ivy)

Federica Galli / Unsplash
Federica Galli / Unsplash

Εύκολος κι εντυπωσιακός, ο αγγλικός κισσός που συχνά πια βλέπουμε και μέσα στα σπίτια είναι επικίνδυνος για τις γατούλες μας στην περίπτωση που τον δαγκώσουν.

Αλοκάσια (Alocasia)

feey / Unsplash

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα είδη αλοκάσιας που επίσης συχνάζουν στα ελληνικά σπίτια. Μακριά κι αγαπημένοι, αν έχεις γάτες.

Κι αν έχω ήδη κάποια από τα φυτά της λίστας;

Με εξαίρεση το σπαθίφυλλο, που είναι πολύ επικίνδυνο και κατά την ανθοφορία του, τα υπόλοιπα φυτά της λίστας θεωρούνται τοξικά μονάχα αν η γάτα τα δαγκώσει ή τα φάει. Αν ωστόσο θέλεις πολύ να κρατήσεις τα ήδη υπάρχονται φυτά σου, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε κρεμαστές γλάστρες ή σε ψηλά ράφια, μακριά από τα νύχια και τα δόντια των τετράποδων φίλων σου. Εναλλακτικά, μπορείς να τα αντικαταστήσεις σταδιακά με κάποια από τα επίσης πολλά φυτά που είναι 100% ασφαλή! Ορισμένα από αυτά είναι οι εντυπωσιακές Αρέκα και Κέντια, οι Πιλέες και οι Φτέρες κάθε είδους, το Μπαμπού, η Μπανανιά, οι πανέμορφες Πεπερόμιες και οι Ορχιδέες, οι Καλαθέες αλλά και οι «τυχερές» (κατά τους Κινέζους) Παχύρες.

Κι αν η γάτα μου φάει, τελικά, κάποιο από αυτά;

Κόψε ένα φύλλο από το φυτό για να το δείξεις γιατρό και πήγαινέ την άμεσα σε ένα κτηνιατρείο ή μία εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική. Η τοξίκωση από φυτό μπορεί να αποβεί μοιραία για τη γατούλα, οπότε αν την δεις να έχει δύσπνοια, να κάνει εμετό ή να είναι ληθαργική, μην περιμένεις. Η έγκαιρη επέμβαση του γιατρού μπορεί να τη σώσει.

Κι επειδή η παραπάνω δεν περιέχει παρά μόνο τα πιο συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι τοξικά γι’αυτή, δες εδώ την πλήρη λίστα.