Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε παρατηρήσει πράγματα σε μια σχέση μας τα οποία μας ενοχλούν. Μπορεί μάλιστα να τα έχουμε χαρακτηρίσει και ως red flags και χάρη σε αυτά να τερματίσαμε μια σχέση ή να ξεκινήσαμε έναν τσακωμό. Και ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχόμαστε χειριστικές συμπεριφορές, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε μια κατάσταση είναι τόσο σοβαρή και πότε απλά είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

Η ζήλια μας ή η κτητικότητα μας δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά πως είμαστε δύο διαφορετικά όντα με τον σύντροφο μας. Ο ψυχολόγος Μάνος Χατζημανωλάς, μοιράστηκε στο TikTok, μερικές συμπεριφορές που δεν χρειάζεται να αφήσεις να καταστρέψουν τη σχέση σου και την κρίση σου για το άλλο άτομο.

Να κρατάς κάποιον πρώην στη ζωή σου

Αν είσαι άτομο που ζηλεύεις αρκετά αυτό ίσως σου φανεί κάπως τρομακτικό. Όμως είναι απόλυτα λογικό και ώριμο να κρατάς ακόμα στην καρδιά σου έναν άνθρωπο με τον οποίο πέρασες μαζί του αρκετά χρόνια, έκανες όνειρα, ταξίδια, μοιράστηκες όμορφες στιγμές και πιθανόν να αγάπησες. Ο χωρισμός δεν σημαίνει και μένος ανάμεσα σε δύο συντρόφους, ειδικά όταν έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τον χωρισμό. Αν, λοιπόν, έχεις έναν/μια σύντροφο που έχει θετικά συναισθήματα για κάποιον/α πρώην αυτό είναι δείγμα ενός ώριμου ανθρώπου με σεβασμό και ανοιχτές αντιλήψεις που θέλεις να έχεις δίπλα σου.

Να έλκεσαι από κάποι@ άλλ@

Δεν εννοούμε να φλερτάρεις ή να απατήσεις τ@ σύντροφό σου. Αλλά το να μπορείς να κοιτάξεις έναν όμορφο άνθρωπο και να παραδεχτείς ότι είναι γοητευτικός δεν είναι κάτι κακό, ούτε σημαίνει ότι δεν θέλεις ακόμα τ@ σύντροφό σου. Μπορείς να συνεχίσεις να είσαι χαρούμεν@ στη σχέση σου το ίδιο, αλλά να νιώσεις έλξη προς κάποιον τρίτο. Αρκεί η έλξη αυτή να παραμείνει πλατωνική.

Να αμφισβητείς τη σχέση σου

Ακόμα και οι ρομαντικές κομεντί δείχνουν σχέσεις που περνάνε από… σαράντα κύματα. Είναι απολύτως λογικό να έχεις μέρες που δεν είσαι σίγουρη για τη σχέση αυτή, μέρες που δεν θέλεις να δεις το άλλο άτομο και αναρωτιέσαι αν είναι όντως για εσένα. Αυτές οι στιγμές, όμως, είναι που σου δίνουν την επιβεβαίωση στο τέλος της μέρας πως ναι, αυτός είναι ο άνθρωπος σου!

Να τσακώνεστε για το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά

Ναι, πάλι ξέχασες να βγάλεις τα σκουπίδια και ναι, πάλι οδήγησε σε τσακωμό. Θα ξαναγίνει; Πιθανότατα ναι. Αλλά κάθε σχέση έχει τις συγκρούσεις της και κάποια θέματα που παραμένουν άλυτα και δημιουργούν διαφωνίες, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Να κοιμάστε σε χωριστά δωμάτια

Μη γουρλώνεις τα μάτια! Ναι γίνεται και είναι λογικό. Δεν έχουμε πάντα ίδιο πρόγραμμα ύπνου με τ@ σύντροφό μας και ούτε μπορούμε να αντέξουμε το ροχαλητό τους. Για αυτούς και για άλλους λόγους είναι απόλυτα φυσιολογικό να κοιμάστε χωριστά, εάν αυτό είναι κάτι που επιθυμείτε. Η σωστή ξεκούραση άλλωστε είναι απαραίτητη και θα σας βοηθήσει και τους δύο να είστε πιο δεκτικοί και θετικοί ο ένας προς τον άλλον.

Να πηγαίνετε διακοπές χωριστά

Δεν είστε αυτοκόλλητοι και οι ζωές σας δεν τελειώνουν με το που μπείτε σε μια σχέση. Είναι σημαντικό να κάνετε διακοπές και χωριστά και φυσικά να μην έχετε εκδικητική συμπεριφορά ο ένας προς τον άλλον, όταν είστε χώρια. Προσπάθησε αλλά άφησε και το άλλο άτομο να απολαύσει τις εμπειρίες που «χτίζει» χωρίς εσένα, με άλλα σημαντικά άτομα της ζωής του, όπως φίλους ή συγγενείς. Σκέψου, επίσης, πόσο ωραία θα περάσετε μόλις βρεθείτε μετά από τις μέρες που ήσασταν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Να κάνετε συμβουλευτική ζεύγους

Αγαπάτε ο ένας τον άλλον και θέλετε η σχέση και η επικοινωνία σας να βελτιωθούν. Ένας τρόπος είναι η συμβουλευτική ζεύγους. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό και ούτε εσύ θα έπρεπε!

Να μη συγχρονίζεται η διάθεση σας για σεξ

Αν έχετε περάσει την «περίοδο του μέλιτος» που θέλετε να είστε ο ένας πάνω στον άλλον 24/7, τότε ίσως είναι λίγο σπάνιο να συγχρονίζεται πάντα η διάθεση σας για σεξ. Δεν κουβαλάτε την ίδια κούραση στο τέλος της μέρας, ούτε την ίδια όρεξη όταν ξυπνήσετε. Φυσικά και είναι σημαντικό το σεξ αλλά το να μην έχετε όρεξη τις ίδιες ώρες δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Το «κλειδί» εδώ βρίσκεται στην επικοινωνία ή και στον προγραμματισμό του σεξ, εάν είναι κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε.

Να μην μοιράζεστε τα πάντα

Δεν μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι σημαντικά και πρέπει να τα γνωρίζει ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, αλλά για πράγματα τα οποία θέλεις να κρατήσεις για τον εαυτό σου. Η ιδιωτικότητα δεν είναι κακό πράγμα και όποτε αισθανθείς ότι δε θέλεις να μοιραστείς κάτι με τ@ σύντροφό σου, τότε καν’ το χωρίς τύψεις!