Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων. Ήδη έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 120 υπότυποι, εκ των οποίων οι 40 περίπου είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Τα κονδυλώματα μπορούν να μολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού, καθώς και των επενδύσεων του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του ορθού. Οι συγκεκριμένοι τύποι μπορούν, επίσης, να μολύνουν τους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού.

Από τους 40 αυτούς υπότυπους, οι 14 τουλάχιστον δύνανται να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο (είναι γνωστοί ως «υψηλού κινδύνου»). Οι HPV 16 και HPV 18 είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι υψηλού κινδύνου, αφού ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι HPV «χαμηλού κινδύνου», συνήθως ο HPV 6 και ο HPV 11, είναι υπεύθυνοι για περίπου το 90% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Σήμερα θα δούμε πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αλλά και να τα προλάβεις, να κάνεις δηλαδή πρόληψη μόνη σου, στο σπίτι, ακολουθώντας φυσικές θεραπείες, όπως μας τις δίνουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Harvard.

Τα κονδυλώματα είναι μικροί όγκοι στο δέρμα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ιός HPV). Και είναι μεταδοτικά. Μπορούν να εξαλειφθούν βέβαια μόνα τους, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.

Σύμφωνα με το Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ο HPV σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Έτσι, το εύρος της ηλικίας των 20-24 ετών είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή τη μόλυνση.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, κρυοθερμία, τριχλωροοξεϊκό οξύ, διαθερμοπηξία, laser για την εξάχνωση των βλαβών, αλλά αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι δαπανηρές και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Μια άλλη επιλογή είναι να δοκιμάσεις τις παρακάτω φυσικές θεραπείες στο σπίτι για τα κονδυλώματα και σε κάθε περίπτωση οφείλεις να κάνεις και μια επίσκεψη στο γιατρό σου.

Μηλόξυδο

Το ξίδι μηλίτη είναι μια όξινη ουσία που κατασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό μήλου. Το ξύδι έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του HPV, αλλά είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες.

Για να το δοκιμάσεις, ανάμειξε 2 μέρη ξύδι μηλίτη μήλου και 1 μέρος νερό. Μούλιασε μια μπάλα από βαμβάκι στο ξύδι και εφάρμοσέ την στην πληγείσα περιοχή ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο. Άφησέ το για τρεις έως τέσσερις ώρες. Πάντα αραιώνεις το ξύδι μηλίτη μήλου με νερό. Η οξύτητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και χημικά εγκαύματα. Επίσης, μην το εφαρμόζεις σε ανοικτές πληγές.

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Αυτό είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Εξάλλου, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι αντιικό, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό. Απολυμαίνει τις πληγές, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και δεν προκαλεί επιβλαβείς αντιδράσεις στο δέρμα (χωρίς αραίωση). Η θεραπεία είναι απλή: Μουλιάζεις μια μπάλα από βαμβάκι στο έλαιο τεϊόδεντρου και εφαρμόζεις την στην πληγείσα περιοχή ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.

Καστορέλαιο για την αντιμετώπιση του HPV

Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία είναι τοπική και η συνταγή απαιτεί επίσης τη χρήση μαγειρικής σόδας. Και τα δύο αυτά συστατικά έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν σταδιακά τα κονδυλώματα.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τσούξιμο ή κάψιμο και δεν θα θεραπεύσει τον ιό HPV, βοηθά μόνο τη θεραπεία των κονδυλωμάτων.

Απλά πρέπει να αναμείξεις δύο ή τρεις σταγόνες καστορέλαιο με μια κουταλιά μαγειρική σόδα. Ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και την εφαρμόζεις στην πληγείσα περιοχή.

Μέλι και πρόπολη

Τα προϊόντα που προέρχονται από τις μέλισσες είναι εξαιρετικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Επομένως, αν έχεις διαγνωστεί με HPV, θα πρέπει να τα καταναλώσεις έτσι ώστε ο ιός να μην ενισχύεται. Πώς θα γίνει αυτό; Κατανάλωσε μόνο μία κουταλιά της πρόπολης ή μελιού κάθε πρωί (πριν το πρωινό) ή βάλε το σε ένα μπισκότο ή σε ένα τοστ. Μερικοί άνθρωποι το προσθέτουν στο τσάι, αν και το βράσιμο αφαιρεί πολλές από τις ιδιότητές του.