Ε ναι, το παραδέχομαι! Δεν θέλω κάθε μέρα να κάνω γιόγκα. Κι ας την αγαπώ βαθιά. Κι ας μου έχει αλλάξει τη ζωή. Κι ας έχω και δίπλωμα πλέον. Άλλωστε, αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζουμε γιόγκα δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος από την τεράστια φιλοσοφία της.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν. Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην Ινδία με την απαρχή της να χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η asana, τώρα, είναι μόνο σωματική άσκηση. Αυτό δηλαδή που οι δυτικοί πολιτισμοί ονομάζουν «γιόγκα» δεν είναι παρά μονάχα ένα από τα 8 μονοπάτια που όρισε ο μύστης και φιλόσοφος Patanjali στο θεμελιώδες βιβλίο του Yoga Sutras. Όταν ένα άτομο ακολουθήσει και τα 8 αυτά μονοπάτια, τότε πλησιάζει στη «φώτιση». Όταν όμως ασκείται κατά βάση στην asana, τότε είναι… υγιές, χαρούμενο και δυνατό! Δεν είναι και λίγο, έτσι;

Τα είπα όλα αυτά γιατί θέλω να τονίσω πως γιόγκα δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση. Γιόγκα είναι και η αποφυγή κάθε μορφής βίας, γιόγκα είναι και η ικανότητα του να μην προσκολλόμαστε σε υλικά αντικείμενα, γιόγκα είναι και τήρηση της καθαριότητας του χώρου αλλά και του νου… Έτσι αν μια μέρα ο δρόμος προς το στρωματάκι σου είναι στρωμένος με εμπόδια νοητικά και πρακτικά, το να μην πιεστείς να εξασκηθείς στην asana μπορεί να είναι, πάλι, «γιόγκα»!

full body workout
Elina Fairytale/ Pexels

Eκείνες τις μέρες, λοιπόν, που το σώμα σου αποζητά ένα είδος ήπιας κίνησης διαφορετικό από την asana, η λατρεμένη μου Ashley DeLeon είναι εδώ για να σε βγάλει από τη ρουτίνα. Πρωτοήρθα σε επαφή με το Instagram της Ashley μέσα στην πανδημία όπου οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς με έκαναν, καθημερινά, σαν σίγμα τελικό! Σκρολάροντας λοιπόν, σε μια άκρως άβολη θέση στον καναπέ, έπεσα πάνω σε ένα μικρό αλλά δυνατό ξωτικό που επαναλάμβανε μια κίνηση τόσο απλή όσο και κομψή. Από τότε, κάθε φορά που το μεγάλο μου «εγώ» δεν αντέχει τις δοκιμασίες των asana (γι’ αυτό πια, θα πρέπει να γράψω ένα ολάκερο άρθρο) επιστρέφω σε κάποιο δικό της workout που είναι εμπνευσμένο από τη μέθοδο pilates.

Η Ashley ανεβάζει πολύ συχνά καρουζέλ από μικρά βίντεο με ολόκληρα σετ ασκήσεων που, συνδυαστικά, δημιουργούν ολοκληρωμένα workout για ολόκληρο το σώμα ή στοχευμένα σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Κι είναι όλα τόσο απλά ώστε να σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις αλλά και τόσο απαιτητικά ώστε να σε ιντριγκάρουν να συνεχίσεις.

Το δικό μου πρόσφατο αγαπημένο τονώνει ολόκληρο το σώμα και αποτελείται από 9 κινήσεις που ζεσταίνουν όλες τις αρθρώσεις, αποσυμπιέζουν τη μέση και τον αυχένα και κάνουν τους μυς του κορμού και των ποδιών να καίνε! Ξεκίνα κάνοντας 10 επαναλήψεις κάθε άσκησης, για κάθε πλευρά κι αν επιθυμείς κάθε 2-3 ακόμα τέτοια σετ για ένα ολοκληρωμένο 40λεπτο workout. Μην ξεχνάς να συνδυάσεις κάθε κίνηση με την αναπνοή σου και, φυσικά, άκου πάντα το σώμα σου!