Θυμάμαι κάποια στιγμή είχε πέσει στα χέρια μου ένα παιδικό βιβλίο του skater Karl Watson, του οποίου το μήνυμα ήταν πως το μεγαλύτερο δώρο του skate είναι η ένωση των ανθρώπων. Μιλώντας με τους ανθρώπους του Free Movement Skateboarding, μιας ομάδας εδώ στην Αθήνα που έχει αφιερώσει χρόνο και σκέψη στο να μάθει skate σε παιδιά υποβαθμισμένων γειτονιών και σε προσφυγόπουλα, αντιλήφθηκα πόσο αληθινός ήταν ο Karl. 

Ιδρυτές του FMS είναι ο Will Ascott και η Ruby Mateja, από το Ηνωμένο Βασίλειο, που γνωρίστηκαν σε ένα skatepark στην Παλαιστίνη. 

Free Movement Skateboarding
Free Movement Skateboarding

Όπως μου εξηγούν, «η ιδέα δεν είναι καινούργια. Υπάρχει πάνω-κάτω σαν concept και σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου. Στην αρχή, μάλιστα, ο Will είχε το όραμα όλο αυτό –το να πηγαίνει δηλαδή από γειτονιά σε γειτονιά για να διδάσκει το δημοφιλές πλέον street άθλημα– να το κάνει με ποδήλατα… ξεχνώντας πως η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη λόφους». 

Free Movement Skateboarding
Free Movement Skateboarding
Free Movement Skateboarding
Free Movement Skateboarding

Από το 2018, όταν ξεκίνησαν δειλά-δειλά στον Άγιο Νικόλαο, στα Εξάρχεια, μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από τις σανίδες τους πάνω από 4.000 παιδιά, ενώ μόνο για φέτος ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 600 παιδιά μέχρι στιγμής. «Στην αρχή ξεκινήσαμε διδάσκοντας μόνο προσφυγόπουλα, αλλά πλέον έχουμε εξελιχθεί και διδάσκουμε γενικά τα παιδιά των γειτονιών, ανεξαρτήτως του αν είναι από άλλη χώρα ή από την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες. Θέλουμε να τους δεχόμαστε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Να μοιράζονται όλοι τα ίδια και να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν». 

Σαφώς και μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια τα μάτια των προπονητών έχουν δει πολλά ταλέντα. Τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. «Στα μαθήματα που κάνουμε στα Πατήσια έχουμε κορίτσια που κάνουν φανταστικό skate, ενώ σχεδόν σε όλα μας τα μαθήματα έρχεται μια 7χρονη, η οποία από τα 6 της είχε ζητήσει μια σανίδα ως δώρο Χριστουγέννων από τους γονείς της». 

Ποια είναι τα οφέλη του skate εκτός από το σωματικό, αθλητικό wellbeing; «Η καλή ψυχολογία. Το skateboarding είναι σαν τη γιόγκα. Υπάρχει το mindfulness. Δύο ώρες κάνεις skate; Δύο ώρες είσαι εκεί. Δεν σκέφτεσαι τίποτε άλλο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο… Επίσης, είναι μια δραστηριότητα που σου δίνει σπουδαία life skills. Σε μαθαίνει να είσαι δημιουργικός, τολμηρός, να ξέρεις να πέφτεις και να μην έχεις φόβο». Ή, όπως έχει πει και ο θρύλος του skate Rodney Mullen σε ένα TED talk, «οι skaters είναι πραγματικά πολύ καλοί επιστήμονες επειδή δέχονται να κάνεις λάθος χίλιες φορές μέχρι να τελειοποιήσεις κάτι και να το κάνεις σωστά, και αυτό το είδος αποδοχής των δύσκολων καταστάσεων είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής». 

Το Planet Hope είναι ένα project μεγάλης διαρκείας του Love Yourself, στο οποίο η δημοσιογραφική και επιστημονική ομάδα μας ερευνά και παρουσιάζει καθημερινά μέσα από videos, συνεντεύξεις και digital αρθρογραφία πώς η ελπίδα για προσωπική εξέλιξη μπορεί να έρθει μέσα από την αλληλεγγύη.