Περίπου 280 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Μέσα στον αριθμό αυτό είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και κάποιο δικό σου άτομο, ή ακόμα κι εσύ η ίδια. Γνωρίζεις πολύ καλά, ή τουλάχιστον φαντάζεσαι, την ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο που παλεύει με την κατάθλιψη. Μία και μόνο λάθος κουβέντα είναι αρκετή να κάνει το άτομο κομμάτια, για αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσα λέμε. Παρακάτω θα μάθεις τι δεν πρέπει να λέμε σε άτομα με κατάθλιψη, αλλά και μερικές εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό»

Αν κάποιος δικός σου έχει απευθυνθεί σε εσένα για βοήθεια ή μπορεί να παρατηρήσεις από μόνη σου ότι παλεύει, είναι φυσικό να θέλεις να βοηθήσεις, αλλά μπορεί να μην ξέρεις πώς. Ή ενδέχεται να μην μπορείς να βοηθήσεις εκείνη την ώρα. Αυτό δεν πειράζει. Ο άνθρωπος που απευθύνθηκε σε εσένα δεν προσπαθεί να σε επιβαρύνει. Η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα είσαι εκεί ανά πάσα στιγμή. Η έκφραση αυτή όμως, μπορεί να είναι λίγο επιθετική αλλά και να μη δείχνει την πρόθεση σου ότι θες να βοηθήσεις.

Αντ’ αυτού, δοκίμασε να επισημάνεις πόσο σημαντικό είναι αυτός ο άνθρωπος για σένα. Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορείς γιατί έχεις κάποια υποχρέωση, αλλά θα τηλεφωνήσεις, ή θα τ@ επισκεφτείς αμέσως μόλις μπορέσεις.

«Σταμάτα να με χειραγωγείς»

Όταν κάποιος πονάει είναι φυσιολογικό να θες να βοηθήσεις. Μερικές φορές, δεν έχουμε τους πόρους ή το άτομο ζητάει κάτι παράλογο. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να αλλάξεις την κατάσταση κάποιου. Ακόμα και το να ακούς, να είσαι δίπλα του ενώ βιώνει κάτι δυσάρεστο, έχει δύναμη και είναι σημαντικό.

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να πεις πως δεν μπορείς να αλλάξεις τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά θα είσαι δίπλα του.

«Μπορούμε να μιλήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή»

Φυσικά και είναι σημαντικό να γνωρίζει το άλλο άτομο ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσένα όποτε το θελήσει. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος αγωνίζεται πραγματικά, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από αυτή που μπορείς να του προσφέρεις. Με το να μην θέτεις σαφή όρια γύρω από αυτό, προετοιμάζεις τον εαυτό σου για δυσαρέσκεια και εξουθένωση. Μπορεί να θέλεις να σταματήσεις να απαντάς στο τηλέφωνο ή να αρχίσεις να αισθάνεσαι καταβεβλημένη. Προσπάθησε να θέσεις τα χρονικά όρια σου, για να μπορείς να βοηθήσεις αληθινά.

«Πρέπει να είσαι ευγνώμων»

Αυτό είναι δύσκολο, επειδή η ευγνωμοσύνη μπορεί να αποτελεί μια πηγή ψυχικής υγείας. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο και τη διατύπωση. Η συμβουλή να είναι κάποιος ευγνώμων είναι σωστή εν μέρει, αλλά η κατάθλιψη είναι εξίσου σοβαρή! Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να δυσκολεύει τη μνήμη των όμορφων στιγμών. Ενθαρρύνει ένα είδος αρνητικής προκατάληψης. Είναι εντάξει να αναφέρεις τα καλά πράγματα, απλά όχι ως τρόπο να αποσπάσεις την προσοχή από αυτό για το οποίο μιλάει το άλλο άτομο.

Δοκίμασε να στρέψεις τη συζήτηση προς κάτι θετικό, για παράδειγμα ρώτα το άλλο άτομο αν έχει παρατηρήσει πόσο έχει ομορφύνει ή πόσο ωραία έχει διακοσμήσει το σπίτι του.

«Δεν μπορώ να σε βοηθήσω»

Ορισμένες φορές το άτομο μπορεί να έρθει σε σένα για βοήθεια με πράγματα που είναι πέρα από αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ. Αυτό δεν πειράζει. Μπορείς ακόμα να βοηθήσεις τον φίλο σου να αναζητήσει βοήθεια.

Αντ’ αυτού, δοκίμασε να τον πείσεις να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα μπορεί πραγματικά να τον βοηθήσει. Μπορείς να βοηθήσεις να βρείτε τον κατάλληλο ειδικό και να του σταθείς σε ό,τι τον προβληματίζει με την αρχή της ψυχοθεραπείας.

«Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζει εμένα και τους άλλους ανθρώπους στη ζωή σου;»

Η κατάθλιψη του άλλου ατόμου μπορεί να επηρεάζει εσένα και τους άλλους. Κανείς δεν επιλέγει να έχει κατάθλιψη, όπως κανείς δεν επιλέγει να έχει άσθμα ή καρδιοπάθεια. Πιθανότατα δεν θα το έλεγες αυτό σε κάποιον που ζει με καρκίνο, ακόμη κι αν ο καρκίνος του ήταν σκληρός για σένα. Δεν είναι δικό τους λάθος. Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη συχνά νιώθουν ότι αποτελούν πρόβλημα για τους γύρω τους. Ερωτήσεις όπως αυτή ενισχύουν αυτόν τον ανθυγιεινό τρόπο σκέψης.

Δώσε βάση σε αυτά που χρειάζεται το άτομο. Δεν πειράζει επίσης να απευθυνθείς κι εσύ κάπου για να μπορέσεις να στηρίξεις τον άλλον. Υπάρχουν κοινότητες υποστήριξης τόσο διαδικτυακά όσο και προσωπικά για ανθρώπους που αγαπούν κάποιον που ζει με προκλήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Η συζήτηση σε έναν εμπιστευτικό χώρο με ανθρώπους που έχουν περάσει τα ίδια και η παροχή καθοδήγησης μπορεί να βοηθήσει.