Από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορείς να αισθανθείς είναι εκείνο της ζεστασιάς και πληρότητας, όταν γυρνάς σπίτι και σε υποδέχεται ο τριχωτός σου φίλος με τη ζεστή κοιλίτσα που έχει, γιατί μόλις σηκώθηκε από τον καναπέ.

Εύχεσαι να μπορούσες να τον κρατήσεις αγκαλιά και να σε πάρει ο ύπνος μέχρι το επόμενο πρωί. Αλλά ξέρεις ότι πρέπει να σηκωθείς και να τον ετοιμάσεις για την καθιερωμένη σας βόλτα. Ωστόσο, μερικές μέρες μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολο να μείνεις πιστός στη συνήθεια αυτή. Εάν όμως η βόλτα με τον σκύλο σου γίνει σωστά στην πραγματικότητα θα σε ξεκουράσει.

Είναι πολύ πιθανό η βόλτα με τον σκύλο σου να μετατρέπεται σε μια ακόμα… συνεδρία με το κινητό σου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο 63% όσων έχουν σκύλο, σύμφωνα με μια έρευνα, που πραγματοποίησαν οι δημιουργοί της τροφής Forthglade. Μέσα από μια απλή βόλτα μπορείς κι εσύ αλλά και ο σκύλος σου να επωφεληθείτε πολύ, γιατί όχι μόνο θα έχεις μια ευκαιρία να αποσυνδεθείς από όλα και να χαλαρώσεις, αλλά θα δώσεις και στον φίλο σου τον χρόνο που του αξίζει κοντά σου.

Αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο για να είσαι παρών στη βόλτα με τον σκύλο σου μπορείς να δοκιμάσεις μερικές τεχνικές.

Άσε το κινητό στο σπίτι

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να αφήσεις το κινητό στο σπίτι και είναι πιθανό να σου προκαλεί άγχος, αλλά μετά την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις, θα δεις ότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο και επίσης θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Θα συνδεθείς πραγματικά με τον σκύλο σου και με τη φύση, θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις το περιβάλλον γύρω σου. Επίσης, μειώνεις τους κινδύνους να φάει ο σκύλος σου κάτι που δεν πρέπει! Μετά από μερικές φορές από αυτή την offline βόλτα θα ανυπομονείς να έρθει η ώρα να έχεις στο χέρι σου το λουρί του σκύλου, αντί για το κινητό σου.

Με τον τρόπο αυτό μπορείς να εξασκήσεις και πιο εύκολα την τεχνική του mindfulness “gentle curiosity”, προσπάθησε λοιπόν να εστιάσεις σε όλες σου τις αισθήσεις. Περιέγραψε στον εαυτό σου τι βλέπεις, τι μυρίζεις τι ακούς με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι μαθαίνεις να έχεις μεγαλύτερη αποδοχή ως προς τον εαυτό σου και να είσαι πιο ευγενικός με τους άλλους.

Κάνε τη βόλτα πιο ενδιαφέρουσα

Μην παίρνεις απλά τον σκύλο σου για να κάνετε ένα και δύο τετράγωνα γύρω από το σπίτι και να ανεβείτε πάλι πάνω. Δημιούργησε πιο ευχάριστες συνήθειες. Μπορείς να έχεις μαζί σου λιχουδιές και να τις κρύβεις, βάζοντας μια πρόκληση στον σκύλο σου να τις βρει. Με τον τρόπο αυτό και θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η βόλτα σας αλλά και θα κουραστεί περισσότερο ο σκύλος σου. Το κομμάτι του εγκεφάλου των σκυλιών που είναι υπεύθυνο για να επεξεργάζεται τις μυρωδιές είναι κατά 40% μεγαλύτερο από ότι στους ανθρώπους. Το να θέτεις σε έναν σκύλο την πρόκληση να μυρίσει κάτι έχει την ικανότητα να του μειώσει το στρες και να τον κουράσει αρκετά.

Να του μιλάς ήρεμα

Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν τον ανθρώπινο λόγο με τον ίδιο τρόπο που τον καταλαβαίνουμε εμείς και πολλές φορές αυτό το αγνοούμε, λέγοντάς τους πολύ περισσότερες λέξεις από αυτές που μπορούν να επεξεργαστούν με αποτέλεσμα να μπερδεύονται. Είναι πολύ σημαντικό να τους μιλάμε με ευγενικό, ίσως και μωρουδίστικο, τόνο, για να παραμείνουν χαρούμενα και ήρεμα.

Δοκιμάστε να πάτε πεζοπορία και με άλλα σκυλιά

Γιατί να μην δοκιμάσεις να πεζοπορήσεις με τον σκύλο παρέα και με άλλα σκυλάκια; Αν ξεκινήσεις αυτή τη συνήθεια με τον σκύλο σου, είναι πιο πιθανό να είσαι πιο πιστός σε αυτή. Όσο περισσότερο είσαι έξω στη φύση και γνωρίζεις νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα με εσένα τόσο καλύτερα θα νιώθεις – το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον σκύλο σου! Να είσαι, όμως, προετοιμασμένος με όλα τα εφόδια, τόσο από φαγητό και νερό όσο κι ένα φαρμακείο για εσένα και για το τετράποδο μέλος της οικογένειας σου.