Καθώς σκρολάρεις στο TikTok, έχεις σίγουρα πετύχεις live βίντεο, με άτομα ξαπλωμένα σε ένα κρεβάτι, σε ένα δωμάτιο γεμάτο LED φώτα και χιλιάδες σχόλια να σκάνε ανά δευτερόλεπτο. Κάθεσαι μερικά δευτερόλεπτα και αναρωτιέσαι αν κοιμάται ή αν κάνει ότι κοιμάται, γιατί τόσος κόσμος το παρακολουθεί; Και το κύριο ερώτημα γιατί ο κόσμος δίνει λεφτά σε αυτό;

Τα βίντεο στα οποία πέφτεις πάνω πρόκειται για βίντεο των sleep streamers. Πρόκειται για περιεχόμενο που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο Twitch και το TikTok. Τα βίντεο αυτά ξεκίνησαν το 2020, με τους πρώτους δημιουργούς να βιντεοσκοπούν απλά τους εαυτούς τους να κοιμούνται. Πλέον οι streamers έχουν φτιάξει ένα σκηνικό στα δωμάτια τους και έχουν συνδέσει τις διαδικτυακές δωρεές που κάνουν οι viewers με ενέργειες που μπορεί να τους ξυπνήσουν.

@dexerto

Tiktokker Makes $30,000 While SLEEPING!!! #fyp #tiktoklive #sleeping #viral

♬ original sound – Dexerto

Μπορεί να σου μοιάζει απίστευτο αλλά οι δημιουργοί έχουν φτάσει να κερδίζουν μέχρι και 30.000 δολάρια τον μήνα, μόνο και μόνο από αυτά τα βίντεο. Τι είναι όμως αυτό που μας κερδίζει σε τέτοια θεάματα; Η θέαση των ανθρώπων καθώς κοιμούνται δεν αποτελεί καινοτομία της ψηφιακής κουλτούρας. Το 1964, ο Andy Warhol κυκλοφόρησε το Sleep, μια ταινία που έδειχνε τον εραστή του John Giorno να κοιμάται επί πέντε ώρες και 20 λεπτά. Ενώ το 2004, η National Portrait Gallery στο Λονδίνο εξέθεσε ένα έργο/βίντεο του καλλιτέχνη Sam Taylor-Johnson με τίτλο David, το οποίο έδειχνε τον νεαρό David Beckham χωρίς μπλούζα να παίρνει έναν υπνάκο 107 λεπτών.

Πίσω από την αρέσκεια μας για τέτοια βίντεο, μπορεί να κρύβεται το πρόβλημα της αϋπνίας! Κάποιοι που έκαναν streaming ύπνου αντιμετώπιζαν παλαιότερα προβλήματα αϋπνίας και ισχυρίζονται ότι κοιμήθηκαν για πρώτη φορά ήρεμα όταν παρακολούθησαν σε ζωντανή ροή έναν άγνωστο να κοιμάται. Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που το χασμουρητό είναι μεταδοτικό, το να βλέπεις κάποιον να κοιμάται ήσυχα μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ύπνου.

Δεν μπορούμε να είμαστε επιστημονικά σίγουροι καθώς, οι streamers εργάζονται σε αυτό για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μελετηθεί αν έχουν κάποια επίδραση στην ποιότητα του ύπνου των viewers, αλλά ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ύπνου και ύπνωσης, πιστεύουν ότι είμαστε κοινωνικά πλάσματα που είμαστε προγραμματισμένοι να συμπάσχουμε, οπότε το να βλέπουμε κάποιον να κοιμάται μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε σε μια ξεκούραστη κατάσταση.

Είναι υγιεινό για τους streamers;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Βέβαια δεν είναι κάθε βράδυ ιδανικό και στην πραγματικότητα μια νύχτα κακού ύπνου δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οπότε το να το κάνουν μια φορά κάθε δύο με τρεις εβδομάδες δεν είναι επιβλαβές. Επίσης, δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας και μπορεί να κάνει τους streamers και τους viewers να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου.