Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και μπορεί να σου δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια και άγχος για την πιθανή αιτία. Βέβαια το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις στο κρανίο σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε κάνει να αγνοήσεις τον λόγο για τον οποίο έχεις φαγούρα. Όμως, όπως με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος σου, έτσι και με το κεφάλι, πρέπει να ανακαλύψεις τον λόγο για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις.

Στη συνέχεια θα διαβάσεις μερικούς λόγους που μπορεί να έχεις φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης.

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του κνησμού στο τριχωτό της κεφαλής. Υπεύθυνος για την πιτυρίδα, που ίσως σε ενοχλεί και αισθητικά, είναι ένας μύκητας που μοιάζει με μαγιά και ονομάζεται malassezia.

Για να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα το πρώτο βήμα είναι να αποφεύγεις τον ύπνο με βρεγμένα μαλλιά, καθώς το υγρό περιβάλλον μεταξύ του μαξιλαριού και του κεφαλιού σου δημιουργεί μια ιδανική συνθήκη για να ευδοκιμήσουν μύκητες, βακτήρια καθώς και ο malessezia. Μπορεί να πιστεύεις ότι η πιτυρίδα αναπτύσσεται σε ξηρό τριχωτό, αλλά δεν αληθεύει. Μάλιστα, η εφαρμογή ενός αξιόπιστου ελαίου μαλλιών σε μια προσπάθεια να προσθέσεις ενυδάτωση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν ψάχνεις τη λύση στην πιτυρίδα διάλεξε ένα σαμπουάν με αντιμικροβιακά συστατικά. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο συστατικό που λειτουργεί κατά της πιτυρίδας.

Ξηρότητα

Όταν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος στερείται υγρασίας, μπορεί να εμφανίσεις ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν εκτίθεσαι στο κρύο και μετά μπαίνεις σε ένα ζεστό περιβάλλον. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσεις ότι ο κνησμός χειροτερεύει τη νύχτα και αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της διαδερμικής απώλειας νερού. Επίσης, τα επίπεδα των αντιφλεγμονώδων ορμονών μας πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη φαγούρα.

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την ξηρότητα μείωσε τη θερμοκρασία του ντους, καθώς και τη χρήση των θερμαινόμενων εργαλείων styling, όπως το πιστολάκι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες κάθε είδους μπορούν να ξηράνουν το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, επίλεξε προϊόντα για τα μαλλιά που στοχεύουν στην ενυδάτωση. Συστατικά όπως η αλόη βέρα και το υαλουρονικό οξύ, καθώς και φυσικά έλαια όπως το λάδι καρύδας και το έλαιο αργκάν θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση της χαμένης ενυδάτωσης.

Ψωρίαση ή έκζεμα

Οι δυο φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν και στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι μεταδοτικές, ωστόσο μπορεί να έχεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις ψωρίαση ή έκζεμα αν κάποιος στην οικογένεια σου το έχει. Και οι δύο παθήσεις προκαλούν κόκκινα εξανθήματα και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά, όπως και η πιτυρίδα, αυτές οι παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, για να μειωθούν τα συμπτώματα!

Εάν πιστεύεις ότι η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψωρίασης ή εκζέματος, θα πρέπει αρχικά να επισκεφτείς έναν δερματολόγο για να κάνει διάγνωση και να σου δώσει τη σωστή θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Έλλειψη σιδήρου

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά μια λιγότερο γνωστή παρενέργεια είναι η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Αν και ο ακριβής λόγος είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, άγνωστος, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο λεπτό, προκαλώντας μεγαλύτερη απώλεια νερού.

Αν πιστεύεις ότι αυτή είναι η περίπτωση σου μίλα με τον παθολόγο σου, ο οποίος θα μπορέσει να διαπιστώσει αν όντως πάσχεις από έλλειψη σιδήρου, αλλά και θα σε καθοδηγήσει για το πώς να την αντιμετωπίσεις.

Υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν

Το ξηρό σαμπουάν είναι σωτήριο, πράγματι, όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η συχνή του χρήση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ξηρού σαμπουάν στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Όπως και το δέρμα στο πρόσωπο σου, έτσι και το τριχωτό της κεφαλής σου ιδρώνει (έχει σμηγματογόνους αδένες) και αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Σε αντίθεση με ένα πραγματικό σαμπουάν, το οποίο ξεπλένεται με νερό, το ξηρό σαμπουάν δεν απομακρύνει τη βρωμιά και τα υπολείμματα των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Η λύση είναι απλή, απλά περιόρισε τη χρήση του ξηρού σαμπουάν μόνο σε μία ή δύο ημέρες μεταξύ των λουσιμάτων.