Η face yoga έχει διεκδικήσει και έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας για να κρατήσουμε τα σημάδια του χρόνου μακριά από το πρόσωπό μας. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση αντιγήρανσης που περιλαμβάνει ασκήσεις yoga, συγκεκριμένες κινήσεις μασάζ και πιέσεις για το πρόσωπο και τον λαιμό. Η λογική πίσω από τη face yoga είναι απλή: όπως ακριβώς το σώμα μας χρειάζεται τη γυμναστική για να κρατήσει τη σφριγηλότητά του, έτσι και οι μυς του προσώπου και του λαιμού μπορούν μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις να παραμείνουν σφριγηλοί, επηρεάζοντας και τη σφριγηλότητα και ελαστικότητα της επιδερμίδας που τους «αγκαλιάζει».

Οι ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο (οριζόντιες ή κάθετες ανάμεσα στα φρύδια) δημιουργούνται σταδιακά από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών σε αυτή τη ζώνη σε συνδυασμό με τη σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης, των βασικών «δομικών» υλικών της επιδερμίδας που την κρατούν σφριγηλή και ελαστική. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ρυτίδες συνδέονται και με το στρες: «Εγκλωβίζουμε το στρες στους ώμους και το μέτωπό μας», εξηγεί η face yoga instructor Fumiko Takatsu, η οποία προσθέτει πως ακριβώς για αυτό το λόγο η face yoga βοηθάει όχι μόνο στην αισθητική αντιμετώπιση των ρυτίδων αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Διάβασε επίσης: Βάλε στην καθημερινότητά σου γιόγκα για τα μάτια

Face Yoga για Ρυτίδες

Η άσκηση που προτείνει η Fumiko Takatsu για τις ρυτίδες έκφρασης είναι απλή. Η ίδια αγαπάει να τη συνδυάζει με θετικές δηλώσεις (affirmations) – το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις τρεις επαναλήψεις τη φορά, και να μπει ανάμεσα στις αγαπημένες σου καθημερινές συνήθειες καθώς η συνέπεια είναι πολύ σημαντική προκειμένου να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. Κάθισε έτσι ώστε τα πέλματά σου να ακουμπούν στο έδαφος, την πλάτη σου ίσια και τους ώμους σου χαλαρούς.
  2. Βρες τη δήλωση (affrimation) που σε εκφράζει. Η ίδια συνηθίζει να επαναλαμβάνει το «I love my life. I love myself» αλλά τονίζει πως έχει σημασία να βρεις εκείνη που σε εκφράζει την συγκεκριμένη στιγμή που θα κάνεις την άσκηση. «Νιώστε το στην καρδιά σας τόσο έντονα ώσπου το σώμα σας να αρχίσει να το αισθάνεται», λέει η Takatsu.
  3. Τοποθέτησε τους αντίχειρές σου πάνω στο κεφάλι σου και τα άλλα τέσσερα δάχτυλα στο μέτωπό σου. Πίεσε τις ωμοπλάτες σου προς τα κάτω, χαλάρωσε το λαιμό και το υπόλοιπο πρόσωπό σου και πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη.
  4. Κρατώντας τους αντίχειρές σου σταθερά πάνω στο κεφάλι σου, κατέβασε τα δάχτυλά σου προς τη γραμμή του μετώπου. “Θα πρέπει να νιώθετε όχι μόνο πως σπρώχνετε το δέρμα σας αλλά πως κινείτε τους μύες”, εξηγεί η instructor.
  5. Με μια συνεχή, απαλή κίνηση τοποθέτησε τις παλάμες σου στα πλάγια του κεφαλιού, φέρνοντάς τις προς τα κάτω στο λαιμό σου. Συνέχισε στο λαιμό, τους ώμους και το ντεκολτέ σου.
    Εισπνέοντας βαθιά, τοποθέτησε τις παλάμες σου στο στήθος σου, και επανάλαβε τις δηλώσεις σου. Στο τέλος της άσκησης θα νιώθεις χαλαρή και αναζωογονημένη.