«Πρέπει να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις» μια συμβουλή που ακούς πολύ συχνά. Κατά πόσο είναι όμως εύκολο στην καθημερινότητα με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας να είμαστε πράγματι ευγνώμονες για αυτά που έχουμε; Εκτός από δύσκολο μπορεί μερικές φορές η σκέψη αυτή να γίνει και πιεστική. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως τα οφέλη που έχει η πρακτική της ευγνωμοσύνης στη σωματική μας και την ψυχική μας υγεία.

Οι έρευνες γύρω από την επιστήμη της ευγνωμοσύνης όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα τους να είναι εντυπωσιακά. Για αρχή, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο για να αναγνωρίσουν αυτά για τα οποία είναι ευγνώμονες είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα και αναφέρουν μεγαλύτερη συνολική ευημερία, καθώς και ισχυρότερη κοινωνική υποστήριξη. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες ενδείξεις ότι η ευγνωμοσύνη σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Βέβαια γνωρίζουμε ότι όταν κάτι μας κάνει καλό δεν σημαίνει ότι το εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, ειδικά αν βιώνουμε περίοδο άγχους και χαμηλής διάθεσης και ενέργειας. Το πραγματικά ωραίο με ένα τελετουργικό ευγνωμοσύνης, όμως, είναι ότι μπορούμε να διαθέσουμε ελάχιστη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να μάθουμε κάποια ειδική τεχνική και δεν χρειάζεται σημαντική επένδυση χρόνου. Μάλιστα με μικρές πρακτικές μπορείς να την εξασκήσεις καθημερινά.

Ξεκίνα με το να σκέφτεσαι την ευγνωμοσύνη μια φορά τη μέρα

Δεν χρειάζεται να είσαι αφιερωμένη εκεί, ούτε να περάσεις πολύ χρόνο με τις σκέψεις ευγνωμοσύνης. Συνδύασε το με μια υποχρεωτική δουλειά της καθημερινότητας σου, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή η μαγειρική. Με τον τρόπο αυτό η πρακτική της ευγνωμοσύνης γίνεται μέρος της ρουτίνας σου και δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στην καθημερινότητα σου για να την εντάξεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις την πρακτική αυτή αναγνωρίζοντας τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Να θυμάσαι πως δε χρειάζεται να είναι κάτι διαφορετικό καθημερινά. Μπορεί να είσαι κάθε μέρα ευγνώμων για την οικογένεια σου ή για το σκυλάκι σου. Επίσης μπορεί να είναι κάτι το φαινομενικά ασήμαντο, όπως ο καφές που απολαμβάνεις το πρωί. Αν ρωτάς εμένα, ο καφές είναι κάτι που «προσκυνώ» καθημερινά.

Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Το να κρατάς ένα οργανωμένο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να σημειώνεις απλά σε ένα χαρτί τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Έτσι τους δίνεις μεγαλύτερη αξία. Και όσο περισσότερο επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται πραγματική ευγνωμοσύνη, τόσο πιο ευεργετική είναι η πρακτική. Για αυτό και μπορείς να γράφεις τα πράγματα που σε έκαναν να νιώσεις ευγνωμοσύνη πιο περιγραφικά. Μην γράψεις απλά το όνομα της φίλης που σου έφερε σήμερα πρωινό στο γραφείο, γράψε όλη την κίνηση που έκανε για εσένα.

Το ημερολόγιο μπορείς να το κρατάς καθημερινά, είτε μερικές φορές την εβδομάδα, οτιδήποτε σε κάνει εσένα να αισθάνεσαι καλύτερα. Κράτησε το δίπλα στο κρεβάτι σου, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σου, το πρωί ή το βράδυ. Επίλεξε, επίσης, ένα όμορφο σημειωματάριο που σε εμπνέει! Υπάρχουν και πολλά στο εμπόριο τα οποία έχουν έτοιμο format, για να μη χρειάζεται να έχεις συνέχεια έμπνευση για τα πράγματα που πρέπει να γράψεις.

Ευχαρίστησε τους άλλους, προφορικά ή γραπτά

Μία πράξη καλοσύνης που φέρνει και το στοιχείο της κοινωνικής σύνδεσης της ευγνωμοσύνης. Μπορείς να γράψεις ένα σύντομο σημείωμα ευχαριστώντας κάποιον που ήταν ευγενικός μαζί σου ή σε υποστήριξε. Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη σε άλλους ανθρώπους, μας επιτρέπει να βιώσουμε κι εμείς οι ίδιοι την ευγνωμοσύνη ενώ παράλληλα βελτιώνουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Μην πεις ένα απλό ευχαριστώ, αντ’ αυτού εξήγησε στο άτομο τι έκανε και θέλησες να το ευχαριστήσεις, αλλά και το πώς σε έκανε να αισθανθείς. Με τον τρόπο αυτό τα συναισθήματα μας είναι πιο δυνατά και ισχυρά, αλλά και το άλλο άτομο θα νιώσει πολύ καλύτερα.

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης περιλαμβάνει την αποδοχή και των αρνητικών

Το να δίνεις βάση στα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμάς και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεσαι. Για παράδειγμα, αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη που κατάφερες και βγήκες από μια τοξική σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνεις και τη στενοχώρια που φέρνει ένας χωρισμός. Έτσι μάλιστα φροντίζεις να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι στις άσχημες καταστάσεις, πάντα υπάρχει και θετική πλευρά.

Αναπροσάρμοσε τα οδυνηρά γεγονότα ώστε να αναπτυχθείς από αυτά

Πολύ συχνά στη ζωή μας αισθανόμαστε ότι επικρατεί ένα χάος. Σε περιόδους υψηλού στρες και άγχους, όταν απλώς δεν αρκεί μια καταχώρηση σε ημερολόγιο, προσπάθησε να δοκιμάσεις θετικές επιβεβαιώσεις για να σε βοηθήσουν να σκεφτείς τα μαθήματα που μπορείς να πάρεις όταν περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος. Πάντα από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε βγαίνουμε πιο δυνατοί. Φυσικά, ούτε αυτό είναι εύκολο να γίνει και συνήθως έρχεται πιο φυσικά σε όσους ασκούν την ευγνωμοσύνη μακροπρόθεσμα. Αλλά με τον χρόνο και την εξάσκηση, αυτοί οι μικροί επαναπροσδιορισμοί μπορεί να σε βοηθήσουν να μάθεις να βρίσκεις πράγματα για να εκτιμάς, ακόμη και στις κακές μέρες.

Εξάσκησε το mindfulness στο περπάτημα

Μπορεί το ημερολόγιο να μην είναι κάτι που ταιριάζει σε εσένα. Τότε μια καλή λύση είναι να εξασκείς το mindfulness στη φύση. Μια απλή βόλτα στη φύση, που θα σου επιτρέψει να δώσεις βάση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και εξασκώντας πρακτικές γείωσης είναι τρομερή αφορμή για να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τις ομορφιές που έχεις γύρω σου.

Συνέχισε!

Μπορεί να είναι λίγο πιεστικό να εξασκείς την ευγνωμοσύνη, ίσως και άβολο. Χρειάζεται επανάληψη και πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο ή ενέργεια να το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Μόλις, όμως, συνεχίσεις και καταβάλλεις την ελάχιστη προσπάθεια για να διατηρήσεις τη συνήθεια, θα μπορέσεις να κερδίσεις τα οφέλη της ευγνωμοσύνης. Κι αν αναρωτιέσαι αν θα δουλέψει, να θυμάσαι ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις.