Σίγουρα  όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, την οποία τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να περιγράψουμε αυτό που ο ορθοπεδικός μας ονομάζει εξάρθρημα ώμου. Δηλαδή, το «έβγαλα τον ώμο μου»  περιγράφει την κάκωση  κατά την οποία η κεφαλή του βραχιονίου απομακρύνεται από τη φυσιολογική της θέση και μένει εκεί.  Αυτό συμβαίνει συνήθως εξ αιτίας κάποιου τραυματισμού ή/και ως αποτέλεσμα άσκησης και έντονης αθλητικής  δραστηριότητας.

Ο ώμος είναι μια άρθρωση, η οποία κινείται σε όλα τα επίπεδα και οφείλει το μεγάλο εύρος κίνησης στην ιδιαίτερη ανατομία που έχει. Είναι μια αβαθής άρθρωση, που αποτελείται από την κεφαλή του βραχιονίου και την ωμογλήνη της ωμοπλάτης, της οποίας η σταθερότητα εξαρτάται κυρίως από τη σωστή, δυναμική λειτουργία των τενόντων και την ακεραιότητα του επιχείλιου χόνδρου.

Ο επιχείλιος χόνδρος βοηθάει στην επικέντρωση και τη σταθερότητα της κεφαλής του βραχιονίου. Όταν αυτός σπάσει, όπως μπορεί να συμβεί σε κάποια πτώση ή κατά τη διάρκεια άθλησης, τότε ο ώμος γίνεται ασταθής και εξαρθρώνεται, δηλαδή βγαίνει από τη θέση του.

έβγαλα τον ώμο μου

Daria Gordova/ Unsplash

«Ο ασθενής που τραυματίζεται στον ώμο θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ορθοπεδικό ιατρό, που θα του κάνει αρχικά μια κλειστή ανάταξη. Θα επανατοποθετήσει δηλαδή την κεφαλή στη σωστή θέση της, έχοντας κάνει μια απλή ακτινογραφία πριν, η οποία θα αποκλείσει κάποιο πιθανό κάταγμα. Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός θα ζητήσει συνήθως μια μαγνητική τομογραφία και κάποιες φορές και μια αξονική τομογραφία. Η σωστή μελέτη της μαγνητικής τομογραφίας και η πλήρης κλινική εξέταση θα οδηγήσουν τον ειδικό, ώστε να αποφασίσει για τη σωστή αντιμετώπιση ενός εξαρθρήματος ώμου. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, MD, MSC, PhD, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ι’ Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων, Αρθροσκόπησης και Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Metropolitan General.

Υπάρχει ένας αλγόριθμος (ISI Score), που οδηγεί τη σκέψη ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού στο αν θα προτείνει συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Οι παράγοντες που συνεκτιμά ο ορθοπεδικός είναι:

  • Η ηλικία του ασθενή
  • Η αθλητική του δραστηριότητα
  • Αν ασχολείται με άθλημα επαφής
  • Αν έχει χαλαρούς συνδέσμους στον ώμο 
  • Αν έχει εμφανή Hill-Sachs ή/και Bankart στην απλή face ακτινογραφία.
έβγαλα τον ώμο μου

Aiony Haust/ Unsplash

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, επαναπόκτηση όλου του εύρους κίνησης, ειδικές ασκήσεις σταθεροποίησης της ωμοπλάτης και ενδυνάμωση όλων των μυών που περιβάλλουν τον ώμο (στροφικό πέταλο). Η ασφαλής επιστροφή στον αθλητισμό μετά από συντηρητική αντιμετώπιση υπολογίζεται περίπου στο ένα έτος.
«Η χειρουργική θεραπεία, η οποία γίνεται σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών αρθροσκοπικά, περιλαμβάνει αποκατάσταση των βλαβών και ανατομική συρραφή και επανακαθήλωση του επιχείλιου χόνδρου στη θέση του. Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση ώμου είναι πολύ σύντομη και η επιστροφή στον αθλητισμό -μετά το απαραίτητο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης- ασφαλής μετά από περίπου 3-6 μήνες», καταλήγει ο κ. Ιντζόγλου.

Διάβασε επίσης: Κήλη των αθλητών: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διάγνωση, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της