Επίτρεψε μου να σου πω μια ιστορία. 2 Ιανουαρίου του 2020 και η μαμά μου προετοιμαζόταν για το καθιερωμένο εορταστικό, οικογενειακό τραπέζι. Οι ετοιμασίες για τη γεμιστή γαλοπούλα είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν, ενώ όλο το βράδυ η γαλοπούλα βρισκόταν στον φούρνο. Το πρωί εκείνο ξύπνησα χάρη στη μητέρα μου, η οποία φώναζε κλαίγοντας το όνομα μου. Όλα τα πιθανά σενάρια πέρασαν από το κεφάλι μου, αλλά κανείς δεν με είχε προετοίμασει για αυτό που θα άκουγα: «Μαρία, ο Τάσος έφαγε όλη τη γεμιστή γαλοπούλα!». «Ποιος είναι ο Τάσος;», θα σκέφτεσαι τώρα. Ο Τάσος είναι ο σκύλος, ο οποίος πέρασε όλη τη μέρα προσπαθώντας να χωνέψει την «κλεμμένη» γαλοπούλα.

Τώρα, λοιπόν, επίτρεψε μου να σου πω πως αυτή δεν είναι καν η πιο τρομακτική μου εμπειρία από οικογενειακό τραπέζι! Στην πραγματικότητα, θα προτιμούσα κάθε οικογενειακό τραπέζι να έμοιαζε έτσι από το να έχω να αποφύγω με μαεστρία ερωτήσεις από τους συγγενείς σχετικά με την προσωπική μου ζωή, να χρειάζεται να δώσω επεξηγήσεις σχετικά με τη δουλειά μου, να πρέπει να απαντήσω για ποιο λόγο βγήκα μέχρι αργά, ενώ παράλληλα να συμφωνώ ότι αν δεν βγω τώρα πότε θα βγω; Όλα αυτά παράλληλα με τα βλέμματα στο πιάτο μου και ερωτήσεις όπως «γιατί δεν τρως λίγο παραπάνω;». Δεν ξέρω αν γελάς ή κλαις διαβάζοντας τα, υποθέτω όμως ότι ταυτίζεσαι. Γνωρίζεις όμως καλά πως όλες αυτές οι ερωτήσεις, τα βλέμματα και οι υπαινιγμοί δεν θα σταματήσουν, γι’αυτό ο δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε είναι να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τα οικογενειακά «δράματα» που θα ζήσουμε στα γιορτινά τραπέζια.

Βάλε τα όρια σου

Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι καλό τουλάχιστον να προσπαθήσεις. Όταν τεθεί εκείνη η ερώτηση για το βάρος σου ή για τις σχέσεις σου, όταν ξεκινήσει η πολιτική κουβέντα που θα «ανάψει» τα αίματα, απάντησε ξεκάθαρα πως δεν είναι κάτι που θα ήθελες να συζητήσεις. Ωστόσο, δεν σέβονται πάντα όλοι τα όρια μας, οπότε αν βρεθείς σε αυτή την κατάσταση επίτρεψε στον εαυτό σου να πάρει ένα διάλειμμα από το τραπέζι. Σήκω, πήγαινε στην τουαλέτα ή στην κουζίνα, κάτσε λίγο στον καναπέ με το σκυλάκι, έως ότου αλλάξει η συζήτηση.

Οφείλεις να βάλεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία πάνω από τις σκέψεις ότι η οικογένεια σου θα θυμώσει αν επιλέξεις να αποχωρήσεις όταν δεν σου αρέσει μια συζήτηση.

Βγες έξω

Όπως προαναφέραμε, μην αισθανθείς άσχημα να φύγεις από το τραπέζι. Κι αν έχεις πιεστεί περισσότερο από όσο περίμενες μπορείς ακόμα και να φύγεις από το σπίτι και να κάνεις μια βόλτα στη γειτονιά. Εκτός του ότι το περπάτημα μετά το φαγητό θα ωφελήσει τη σωματική σου υγεία, θα μπορέσεις με αυτό τον τρόπο να μειώσεις και το άγχος σου. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, 20 λεπτά σωματικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο είναι αρκετά να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά 20%. Γι’αυτό μην φοβηθείς να αποχωρήσεις από το τραπέζι!

Προσπάθησε να γελάσεις

Πάντα στις σειρές τα εορταστικά επεισόδια αποτελούν πηγή γέλιου. Η θεία που προσπαθεί να κουτσομπολέψει, ο μπαμπάς σου που ήπιε δύο ποτηράκια παραπάνω και έχει κοκκινήσει ολόκληρος, τα ανίψια που τσακώνονται μεταξύ τους. Ξέχνα για λίγο ότι είσαι μέρος όλου αυτού και προσπάθησε να γίνεις εξωτερικός παρατηρητής. Πίστεψέ με, θα γελάσεις πολύ.

Απόλαυσε το οικογενειακό τραπέζι

Όσο δραματικά κι αν μπορούν να γίνουν τα οικογενειακά τραπέζια συμβαίνουν ελάχιστες φορές μέσα στον χρόνο, γι’αυτό είναι και μοναδικά! Προσπάθησε να τα δεις ως μια ευκαιρία να γεμίσεις με νέες ιστορίες που θα λες στους φίλους σου, ως ευκαιρία να ανταμώσεις με συγγενείς που είχες καιρό να δεις, ως πηγή ευγνωμοσύνης που είστε για ακόμα μια χρονιά όλοι στο ίδιο τραπέζι και, φυσικά, ως ευκαιρία να απολαύσεις τα φαγητά που τρως μια μόνο φορά τον χρόνο, χωρίς ενοχές και τύψεις!