Όλοι οι θεραπευτές τονίζουν το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η έκφραση των αναγκών σου μέσα στη συντροφική σχέση. Την ίδια όμως στιγμή, αρκετοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν πουν αυτό που νιώθουν ή αυτό που χρειάζονται, μπορεί να φανούν ότι γκρινιάζουν, ότι διαρκώς ζητάνε.

Εάν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται να εκφράσουν τις ανάγκες τους γιατί φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν τη σχέση ή ότι ο άλλος άνθρωπος θα τους εγκαταλείψει και θα μείνουν μόνοι, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Σήμερα σου προτείνω κάποια καίρια σημεία που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο φόβο, ώστε να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου.

Όσο λιγότερο το σκέφτεσαι και το αναλύεις, τόσο το καλύτερο

Όταν διστάζεις να πεις κάτι, γιατί δεν είσαι σίγουρ@ ή φοβάσαι, τότε ο καλύτερος τρόπος να το πεις είναι ακριβώς όπως το σκέφτεσαι με απλό και σύντομο τρόπο. Μπορείς, για παράδειγμα, να πεις «σκέφτομαι ότι…», «νιώθω ότι…», «…αλλά φοβόμουν / δίσταζα», κ.λπ. Μια συζήτηση με τ@ σύντροφ@ σου, δεν χρειάζεται να θυμίζει εισήγηση σε δικαστήριο ή επιστημονικό συνέδριο. Μίλα, απλά και αληθινά, όπως θα ήθελες να σου μιλήσει και το άλλο άτομο. Επιπλέον, όσο περισσότερο το σκέφτεσαι και το αναλύεις, τόσο περισσότερο θα μπερδεύεσαι και θα διστάζεις.

Κάνε μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σου, ώστε να σε καταλάβεις περισσότερο

Όταν γνωρίζεις τί θέλεις είναι σαφώς μεγαλύτερη η αίσθηση της ασφάλειας για αυτά που λες. Όταν ξέρεις τί θέλεις, μπορείς να μιλήσεις πιο εύκολα στον άλλο. Αυτό που νιώθεις όμως, χρειάζεται την αποδοχή σου. Το να κουκουλώνεις αυτό που χρειάζεσαι ή το να αμφισβητείς διαρκώς τις ανάγκες σου, δεν θα σε βοηθήσει να τις εκφράσεις ανοιχτά. Αν νιώθεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως θα ήταν χρήσιμο να δουλέψεις πάνω στην αποδοχή του εαυτού σου και την ενίσχυση της αυτοαξίας σου.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Κάτι που συνηθίζεται να λέμε, είναι ότι κάθε αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, στην αρχή φαντάζει ιδιαίτερα απαιτητική. Και πράγματι, έτσι είναι. Στην αρχή λοιπόν, είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτά που έχεις μέσα σου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις άδικο. Το να εκφράζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, πολλές φορές μας καθιστά ευάλωτους στο άλλο άτομο. Όμως, ακόμη και αν μοιάζει δυσάρεστο το να μιλήσεις για σένα, είναι απαραίτητο ώστε να δημιουργηθούν καλές βάσεις ασφαλούς επικοινωνίας και συμπόρευσης.

Σκέψου τη σχέση σαν μια βάρκα που την οδηγείς μαζί με τ@ σύντροφ@ σου. Αν ο καθένας κάνει το δικό του και δεν επικοινωνείτε τις σκέψεις και τους τρόπους σας, μοιάζει δύσκολο έως ακατόρθωτο να οδηγήσετε με ασφάλεια τη βάρκα.

Κάνε την αρχή λοιπόν και ας διστάζεις. Στη πορεία και όσο το προσπαθείς, θα σου γίνεται όλο και πιο εύκολο, όλο και πιο οικείο. Έτσι, δημιουργείται ένα κλίμα ανοιχτής έκφρασης σκέψεων και εσύ δείχνεις στον άλλο καθαρά πώς θέλεις να είναι η σχέση σας.

Σκέψου ότι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκες

Κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να μιλήσεις για αυτό που νιώθεις και σκέφτεσαι, σκέψου ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει ανάγκες. Αυτό που διαφέρει είναι ότι ο καθένας χρειάζεται διαφορετικά πράγματα, ανάλογα τη φάση στην οποία βρίσκεται. Παρόμοια σκέψου και για τα συναισθήματα. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και βιώνονται από όλους τους ανθρώπους κατά καιρούς. Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να νιώθεις έτσι, είναι πιθανότατα γιατί και οι ίδιοι πιέζουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να καταπνίξουν αυτό που νιώθουν. Υπερασπίσου λοιπόν, το δικαίωμα σου να έχεις ανάγκες και συναισθήματα και ξεκίνα σιγά σιγά να τα εκφράζεις.

Διαχώρισε μέσα σου τις ανάγκες που εσύ χρειάζεται να επιτελέσεις μόν@ και τις ανάγκες που χρειάζεται και η συμβολή του άλλου ατόμου

Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο, καθώς δεν μπορεί το άλλο άτομο να εκπληρώσει όλες σου τις ανάγκες. Κάποιες ανάγκες χρειάζεται να τις υλοποιήσεις χωρίς τη βοήθεια/συμβολή του άλλου και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Κάνενας άνθρωπος δεν είναι ικανός να ικανοποιήσει όλες σου τις ανάγκες και αντίστροφα. Κάποια πράγματα είναι στην ευθύνη μας, ειδικά η ψυχική και σωματική μας υγεία και ευεξία. Επίσης, δεν είναι βοηθητικό να στηρίζεσαι στη συμπεριφορά του άλλου, ώστε να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα θέλεις. Κάτι τέτοιο, αποτελεί μεγάλο βάρος ευθύνης για τ@ σύντροφ@ σου και σου στερεί κάπως, τη δύναμη να ορίσεις εσύ τη ζωή σου, όπως θέλεις.

Πώς όμως να εκφράσεις αυτά που χρειάζεσαι και νιώθεις;

  • Εντόπισε για ποιο ζήτημα ή κατάσταση θέλεις να μιλήσεις. Όσο πιο συγκεκριμένα το θέσεις, τόσο το καλύτερο.
  • Χρησιμοποίησε το α΄ενικό για να μιλήσεις για τις ανάγκες και τα συναισθήματα σου. Απόφυγε να μιλήσεις μόνο για κάτι που έκανε ο άλλος και δεν σου άρεσε ή θέλεις να αλλάξει.
  • Αν αφορά ένα κοινό θέμα, τότε είναι χρήσιμο να ρωτήσεις και το άλλο άτομο πώς το βλέπει και να βρείτε μια λύση/τρόπο που να εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, κατά το δυνατόν.
  • Επίλεξε την κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε. Δεν έχει νόημα να αρχίσεις να μιλάς στ@ σύντροφ@ σου τη στιγμή που δεν είναι διαθέσιμος. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να το αφήσεις στη τύχη του. Εξέφρασε την ανάγκη σου να συζητήσετε και καταλήξτε μαζί πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση.
  • Ρώτησε και το άλλο άτομο για τις ανάγκες του. Αφιέρωσε ενέργεια και χρόνο στο να τ@ καταλάβεις περισσότερο. Καλλιέργησε μια στάση αποδοχής και διαθεσιμότητας στο να ακούσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου ατόμου. Γίνε αυτό που ζητάς από τον άλλο.

Κάτι τελευταίο και αρκετά σημαντικό είναι η κατάρριψη του μύθου, ότι @ σύντροφ@ σου, επειδή σε αγαπάει, πρέπει να ξέρει πάντα και να καταλαβαίνει αυτό που χρειάζεσαι και επιθυμείς. Συνήθως αυτός ο μύθος συνοψίζεται στην εξής φράση: «Αν με αγαπούσε, θα ήξερε τί θέλω». Καθώς οι άνθρωποι αλλάζουμε και περνάμε από διάφορες φάσεις εξέλιξης, θα ήταν μάταιο να έχουμε τη προσδοκία και την απαίτηση από τ@ σύντροφ@, να ξέρει πάντα τί χρειαζόμαστε και επιζητούμε. Όπως ακριβώς και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό, αντίστοιχα.

Ακόμη και στις πιο κοντινές και σχέσεις, δεν είναι αυτονόητο ότι ο ένας γνωρίζει για τον άλλο ακριβώς. Ο καθένας μας σκέφτεται διαφορετικά και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Σε μια σχέση συνυπάρχουν κατ’ επιλογήν δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, με διαφορετικές σκέψεις και όμοιους τρόπους.

Γι’αυτό λοιπόν, βοήθησε τη σχέση σου να γίνει ένα ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας και έκφρασης, μίλησε για αυτό που θέλεις, σταδιακά όλο και περισσότερο και φρόντισε και εσύ να ακούς όσο μπορείς τις σκέψεις του άλλου, ισότιμα και δίκαια.