Ο έλεγχος της ψυχικής σου υγείας είναι εξίσου σημαντικός με τον προγραμματισμό τακτικών εξετάσεων στο γιατρό. Εάν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις όταν πρόκειται να ελέγξεις τη δική σου ψυχική υγεία, σημείωσε αυτές τις έξι ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου κάθε μέρα. Μία ωραία υπενθύμιση για να βάλεις και στο κινητό!

  1. Πώς νιώθω σήμερα (σωματικά και ψυχικά);
  2. Ποια σκέψη είναι αυτή που κατακλύζει το μυαλό μου και επηρεάζει τη ψυχική μου υγεία;
  3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγα ή ήπια νερό;
  4. Νιώθω κούραση;
  5. Μπορώ να απαλλαχθώ από αυτή τη σκέψη αν με ταλαιπωρεί και μου κάνει κακό;
  6. Τι είναι αυτό που μπορώ να κάνω ώστε να φέρω χαρά στη ζωή μου σήμερα;

Μη ξεχνάμε πως η ψυχική / συναισθηματική υγεία, όπως και η κοινωνική ζωή των Ελλήνων, έχουν επηρεαστεί σημαντικά δύο χρόνια μετά την πανδημία, σύμφωνα με τη Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα το 56% των ανθρώπων δήλωσαν ψυχολογία με ασταθή διάθεση και πολλά σκαμπανεβάσματα, ενώ καλύτερη κατάσταση υγείας σε σχέση με δύο χρόνια πριν έχει μόνο ο ένας στους δέκα Έλληνες (ενώ διπλάσιο ποσοστό δηλώνουν χειρότερη υγεία σήμερα).

Παρόλες τις δυσκολίες, σίγουρα αξίζεις να έχεις τον χώρο για να φροντίσεις τον εαυτό σου, ψυχικά και σωματικά. Δεν είναι πάντα εύκολο να μετρήσεις και να κατανοήσεις κάτι που δεν μπορείς να δεις μπροστά στα μάτια σου, όπως για παράδειγμα ένα κόψιμο ή γρατζουνιά ή εξάνθημα, αλλά η ψυχική σου υγεία αξίζει επίσης να ελεγχθεί. Οι παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις πώς νιώθεις, ποιες είναι οι ανάγκες σου και πώς να τις καλύψεις.