Θέλεις να ζητήσεις αύξηση. Το στομάχι σου έφτασε… στον λαιμό σου, μόνο που το σκέφτηκες; Είναι λογικό. Οποιοσδήποτε θα σπεύσει να παραδεχτεί ότι το να ζητάς αύξηση μισθού προκαλεί άγχος στην καλύτερη περίπτωση. Όπως με οτιδήποτε άλλο, το «κλειδί» για να διεξαχθεί ομαλά αυτή η συζήτηση είναι η προετοιμασία. Όσο περισσότερες βάσεις μπορείς να βάλεις εκ των προτέρων, τόσο λιγότερο πανικό θα αισθάνεσαι όταν χρειαστεί να κοιτάξεις τ@ manager σου και να εκφράσεις το αίτημά σου. Λοιπόν, από πού πρέπει να ξεκινήσεις; Ρώτησε τον εαυτό σου αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις, ώστε να προετοιμαστείς.

1. Τι συγκεκριμένα έχω πετύχει τους τελευταίους 6 μήνες έως 1 χρόνο;

Τι έχεις κάνει πρόσφατα που συνέβαλε στην επιτυχία της εταιρείας που εργάζεσαι; Επίλεξε τουλάχιστον τρία βασικά επιτεύγματα στα οποία μπορείς να αναφερθείς. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να προετοιμάσεις και τ@ manager σου για το αίτημα της αύξησης μισθού.

2. Πώς μπορώ να ποσοτικοποιήσω αυτά τα επιτεύγματα;

Πιθανότατα έχεις ακούσει πολλά για την ποσοτικοποίηση των επιτευγμάτων σου όσον αφορά το κυνήγι εργασίας—βοηθά να έχεις σοβαρά στατιστικά στοιχεία στο βιογραφικό σου. Αλλά το ίδιο ισχύει όταν ζητάς αύξηση. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν θέλεις να εξασφαλίσεις μια νέα θέση, εξακολουθείς να στοχεύεις στο να αποδείξεις γιατί αξίζεις μία αύξηση μισθού.

Ρίξε άλλη μια ματιά στα επιτεύγματα που σκέφτηκες στο προηγούμενο βήμα και δες εάν υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί που θα πρέπει να επισημάνεις. Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος με δεδομένα, γι’ αυτό δούλεψε το όπου μπορείς.

3. Πόση αύξηση μισθού θέλω;

Ξέρεις ότι θέλεις αύξηση. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το πιθανότερο είναι ότι @ manager σου θα σε ρωτήσει ένα ακριβές ποσό. Δεν χρειάζεται να δώσεις έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εδώ, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να είσαι προετοιμασμέν@ με ένα εύρος αύξησης που θα σε ικανοποιούσε. Το πόσα ακριβώς θα ζητήσεις εξαρτάται από σένα. Αλλά αν ανησυχείς μήπως φαίνεσαι παράλογ@, το να ζητήσεις αύξηση 3-5% είναι αρκετά φυσιολογικό. Μπορείς, επίσης, να κάνεις κάποια έρευνα σχετικά με τους ανταγωνιστικούς μισθούς στην περιοχή σου, για να καταλάβεις καλύτερα τι θα έπρεπε να ζητήσεις. Η γνώση είναι δύναμη.

4. Είναι μία καλή στιγμή για να ζητήσω αύξηση;

Το timing μετράει. Υπάρχει μια καλή στιγμή για να ζητήσεις αύξηση και μια όχι και τόσο καλή στιγμή για να ζητήσεις αύξηση. Η εταιρεία που εργάζεσαι βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο; Υπήρξαν πρόσφατες απολύσεις ή άλλη αστάθεια; Είσαι εκεί μόνο λίγους μήνες; Μόλις σου δόθηκε αύξηση πριν από λίγο καιρό; Όλοι αυτοί είναι δείκτες που χρειάζεται να λάβεις υπόψη πριν ζητήσεις αύξηση μισθού – εκτός η μεγάλη πιθανότητα της απόρριψης είναι κάτι που δεν θα σε πτοήσει…