Η εργασία από το σπίτι είναι μια εξαιρετική εμπειρία και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, όπως το να εργάζεσαι από το γραφείο. Όμως, για να παραμείνουμε παραγωγικοί χρειάζεται να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε έναν χώρο παραγωγικότητας κι έμπνευσης. Με αυτά τα 5 hacks θα καταφέρεις να απογειώσεις την παραγωγικότητα σου και να απολαύσεις την τηλεργασία. 

Δημιούργησε ένα πλάνο ημέρας

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να μπορέσεις να διασφαλίσεις την παραγωγικότητά σου είναι να δημιουργήσεις το πλάνο της ημέρας σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει να καθορίσεις εξ’ αρχής ποιες θα είναι οι ώρες που θα εργάζεσαι. Πότε νιώθεις στο peak της παραγωγικότητας σου; Είσαι πρωινός ή απογευματινός τύπος; Εξίσου σημαντικό είναι να ξεχωρίζεις τους καθημερινούς σου στόχους, διότι έτσι θα δημιουργήσεις ένα πλάνο για το πώς θα διαχειριστείς παραγωγικά το χρόνο σου. 

Καθόρισε συγκεκριμένο χρόνο

Ένα από τα προβλήματα της τηλεργασίας είναι ότι επειδή εργάζεσαι στο σπίτι μπορεί να παρασυρθείς και να καταλήξεις να εργάζεσαι όλη μέρα παραμελώντας την προσωπική σου ζωή. Θέσε όρια στο χρόνο που θα αφιερώνεις και μετά το πέρας αυτού του χρόνου σταμάτα. Για να μπορέσεις να παραμένεις δημιουργική και παραγωγική μέσα στο σπίτι είναι σημαντικό να αφιερώνεις εξίσου χρόνο για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και απολαμβάνεις.

Φρόντισε το περιβάλλον σου

Άλλο ένα εξίσου σημαντικό hack είναι ο χώρος όπου θα εργάζεσαι. Χρειάζεται να είναι σε ένα μέρος του σπιτιού όπου θα είναι σταθερός και δεν θα πρέπει να τον αλλάζεις καθημερινά. Το κυριότερο είναι να είναι φωτεινός, καθαρός και τακτοποιημένος. Ένας minimal χώρος εργασίας θα σου δίνει την έμπνευση και την ενέργεια που χρειάζεσαι για να παραμένεις παραγωγική. 

Συνδέσου με τον έξω κόσμο

Το ότι εργάζεσαι από το σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείς. Εάν εργάζεσαι με συναδέλφους στην ίδια επαγγελματική στέγη μπορείτε να παραμένετε συνδεδεμένοι μέσω βιντεοκλήσεων ή chatting, ώστε να μην βιώνεις αισθήματα μοναξιάς κι απομόνωσης αλλά να μοιράζεστε τις ιδέες σας και να ενισχύεται το αίσθημα της ομαδικότητας. Από την άλλη, αν είσαι αυτοαπασχολούμενη ενίσχυσε την κοινωνικότητα σου είτε με το να συνδέεσαι με ανθρώπους από κλάδους που σε ενδιαφέρουν, είτε να κανονίζεις συναντήσεις με αγαπημένα σου πρόσωπα. 

Φέρσου με σεβασμό στον εαυτό σου

Αυτό σημαίνει να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να τον αρωματίσεις, να κάνεις το καθιερωμένο make up routine σου, να φορέσεις τα κομψά σου ρούχα, σαν να πήγαινες στο γραφείο. Διατήρησε υψηλά την εικόνα του εαυτού σου, διότι αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου και θα σε βάλει σε ένα professional mode παρόλο που θα βρίσκεσαι σπίτι. Απέφυγε να παραμείνεις όλη μέρα με τις πυτζάμες καθώς το μυαλό μας τις έχει συνδέσει με ύπνο και ξεκούραση. Όταν τις φοράς εν ώρα εργασίας θα δημιουργήσεις υποσυνείδητα σύγχυση στο μυαλό σου και το πιθανότερο είναι να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις σου.