Στο χώρο εργασίας μας περνάμε το 1/3 της ημέρας μας, αν όχι και παραπάνω. Για αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να περνάς καλά και να είσαι χαρούμενη, όταν βρίσκεσαι εκεί. Βέβαια υπάρχει ένας ακόμη λόγος πέρα από την ψυχική σου υγεία για να στοχεύεις να περνάς καλά, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σου. Μια μελέτη η οποία αξιολόγησε τα επίπεδα ευτυχίας περισσότερων από 12.000 εργαζόμενων, δείχνει ότι οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι αποδίδουν επίσης καλύτερα, έχουν στενότερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους και είναι πιο υπερήφανοι για τη δουλειά τους από τους λιγότερο χαρούμενους συναδέλφους τους. Ας δούμε όμως πέντε τρόπους με τους οποίους θα καταφέρεις να είσαι πράγματι πιο χαρούμενη στον χώρο εργασίας σου.

Χρειάζεται να βλέπεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου

Σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση της ολοκλήρωσης είναι ο ισχυρότερος παράγοντας ευτυχίας για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αν θέλεις αυτή την αίσθηση ολοκλήρωσης, θέσε κριτήρια για τον εαυτό σου και επικεντρώσου στην επίτευξη προόδου προς μικρούς στόχους. Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι σε ένα πρότζεκτ διάρκειας έξι μηνών, όρισε ελέγχους προόδου κάθε μία με δύο εβδομάδες. Βλέποντας ότι έχεις κάνει πρόοδο θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη δουλειά σου.

Χρειάζεται να αισθάνεσαι ότι σε εκτιμούν

Το αίσθημα ότι σε εκτιμούν στον χώρο εργασίας σου είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την έρευνα. Οι άνθρωποι θέλουμε να αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε σπουδαία δουλειά. Η αναγνώριση, βέβαια, μπορεί να έρθει με πολλές μορφές από ένα απλό ευχαριστήριο email μέχρι μια προαγωγή ή αύξηση μισθού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι στο χέρι σου, οπότε αν δεν λαμβάνεις αυτή την εκτίμηση από το αφεντικό σου ή από το περιβάλλον σου γενικότερα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις κάτι λάθος. Μπορεί απλώς να μην ξέρουν πώς να το επικοινωνήσουν. Στην περίπτωση αυτή μην φοβηθείς να ζητήσεις ανατροφοδότηση από τον υπεύθυνο σου.

Χρειάζεται μια καλή σχέση με τους συναδέλφους σου

Οι εργαζόμενοι που έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, σύμφωνα με την έρευνα. Παράλληλα, μια διαφορετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι στενές εργασιακές φιλίες αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων κατά 50%!

Οι σχέσεις είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες ευτυχίας σε οποιονδήποτε τομέα και για να δημιουργήσεις αυθεντικούς δεσμούς με τους συναδέλφους σου, χρειάζεται να δείξεις ενδιαφέρον για τις ζωές τους εκτός γραφείου. Μην είσαι η συνάδελφος που μιλάει συνέχεια μόνο για δουλειές. Που και που ρώτα τους συναδέλφους σου για τα κατοικίδια τους, τα παιδιά τους, τα χόμπι τους. Τι κάνουν αλήθεια στον ελεύθερο χρόνο τους; Εξέφρασε γνήσιο ενδιαφέρον για αυτά που αγαπούν και ίσως παρατηρήσεις ότι αρχίζει να δημιουργείται μια σύνδεση. Φυσικά, αν έχετε και κοινά ενδιαφέροντα τότε θα είναι ακόμη πιο εύκολο! Έτσι, μόλις ενδιαφερθείς για τα ενδιαφέροντα των συναδέλφων σου, μπορεί να διαπιστώσεις ότι μοιράζεσαι κάτι κοινό και πού ξέρεις, ίσως τελικά να γίνετε καλοί φίλοι.

Χρειάζεται να έχεις ένα αίσθημα ευθύνης

Η έρευνα για την ευτυχία στον χώρο εργασίας διαπίστωσε επίσης ότι η αίσθηση της ενδυνάμωσης, δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις μόνοι τους, βελτιώνει την εργασιακή ευτυχία. Πρέπει να αισθάνεσαι ότι είσαι κατά κάποιο τρόπο αφεντικό του εαυτού σου. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι αισθάνονται έτσι για τη δουλειά τους, το 23% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ασκούν ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο στη δουλειά τους.

Αν θέλεις περισσότερη ανεξαρτησία στη δουλειά σου ζήτα να έχεις περισσότερες ευθύνες, για να μπορέσουν στην εργασία σου να καταλάβουν ότι μπορείς να είσαι πιο ανεξάρτητη. Ακόμα, μπορείς να παρέχεις τακτικές αναφορές προόδου στο αφεντικό σου, έτσι ώστε να χτίσεις την εμπιστοσύνη.

Χρειάζεται να αισθάνεσαι περήφανη για τη δουλειά σου

Οι εργαζόμενοι που είναι περήφανοι για τον χώρο εργασίας τους έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι στην δουλειά τους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό υπερβαίνει την υπερηφάνεια για την απόδοση σου, αλλά σχετίζεται και με την υπερηφάνεια για την εταιρεία που εργάζεσαι και για όσα αντιπροσωπεύει. Μπορεί να δουλεύεις σε μια εταιρεία που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της πραγματικά σαν οικογένεια και να είσαι περήφανη για αυτό. Αν δεν μπορείς να βρεις έναν λόγο να είσαι περήφανη για την εταιρεία που εργάζεσαι αφιέρωσε λίγα λεπτά και σκέψου μερικούς από τους λόγους για τους οποίους δεν είσαι περήφανη. Είναι εύκολο κάποιον από αυτούς να τον αλλάξεις εσύ;

Αν τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν από τη θέση σου φτιάξε μια λίστα για να πάρεις μια ιδέα για το ποιες αξίες είναι σημαντικές για σένα, ώστε να μπορέσεις να τις αναζητήσεις στην επόμενη δουλειά σου.