Η συγχώρεση και η ικανότητά μας να συγχωρούμε είναι θεμελιώδες κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων, ρομαντικών ή άλλων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychology and Special Education, η ικανότητά μας να συγχωρούμε μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τα επίπεδα άγχους μας, αν και ίσως όχι με τον τρόπο που νομίζεις.

Μελετώντας τη σχέση μεταξύ άγχους και συγχώρεσης

Για αυτήν τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών θέλησε να αναζητήσει τυχόν συσχετισμούς μεταξύ του άγχους, της συγχώρεσης και της αυθεντικότητας. Η αυθεντικότητα, φυσικά, σχετίζεται με το πόσο μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, κάτι που συνδέεται με την ψυχική ευεξία, όπως και το να έχεις την ικανότητα να συγχωρείς. Τι συμβαίνει, όμως, όταν υπάρχει άγχος;

Οι ερευνητές εξέτασαν μερικές διαφορετικές ομάδες (αποτελούμενες από 140 νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 40 ετών) που βίωναν διαφορετικά επίπεδα και είδη άγχους. Η μία ομάδα αντιμετώπιζε χαμηλό στρες, μια άλλη αντιμετώπιζε καθημερινό στρες και η τρίτη με χρόνιο στρες.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι συμμετέχοντες με χρόνιο στρες ήταν άτομα που είχαν υποστεί κάποιον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Αλλά γενικά, το χρόνιο στρες μπορεί να οριστεί ως συνεχές στρες που βιώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά συνδεδεμένο με τραύμα. Από την άλλη πλευρά, το καθημερινό άγχος είναι το είδος του άγχους που βιώνεται λόγω συνηθισμένων ευθυνών και γεγονότων. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που απάντησαν μόνοι τους, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν στη συνέχεια πράγματα όπως πόσο εύκολα συγχωρούν και πόσο αυθεντικοί αισθάνονται.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Τι συμβαίνει λοιπόν με τη συγχώρεση όταν βιώνουμε διαφορετικά είδη άγχους; Όπως μπορείς να φανταστείς, το άγχος σίγουρα επηρεάζει το πόσο εύκολα συγχωρούμε, αλλά το είδος του άγχους είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα υπό χρόνιο στρες δείχνουν στην πραγματικότητα τα υψηλότερα επίπεδα αυθεντικότητας και την υψηλότερη ικανότητα να συγχωρούν. Επιπλέον, όσοι βιώνουν χαμηλό στρες έδειξαν μέση αυθεντικότητα και ικανότητα συγχώρεσης, ενώ η ομάδα που είχε καθημερινό άγχος είχε τη χαμηλότερη αυθεντικότητα και ικανότητα συγχώρεσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι όσοι βρίσκονται υπό το καθεστώς χρόνιου στρες, μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα λόγω της αντιμετώπισης των δυσκολιών (ονομάζεται αλλιώς και μετατραυματική ανάπτυξη) και αυτό τους επιτρέπει να ζουν πιο αυθεντικά και να είναι πιο επιεικείς προς τους άλλους (ή με ανεπιθύμητες καταστάσεις). Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιμετωπίζουν καθημερινό άγχος μπορεί να μην γνωρίζουν καν πόσο αγχωμένοι είναι πραγματικά, οδηγώντας σε συμπεριφορές που είναι υπερβολικά απαιτητικές για τους άλλους και τους εαυτούς τους.

Όσον αφορά τις σχέσεις, πάντως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε σε κατακλύζει το άγχος και πώς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου. Το να είσαι ο εαυτός σου και να μπορείς να συγχωρείς θα κάνει τις σχέσεις σου μόνο καλύτερες, οπότε αν χρειάζεσαι άλλον έναν λόγο για να δώσεις προτεραιότητα σε ό,τι σε βοηθά να χαλαρώνεις και να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος, τότε μόλις τον βρήκες.