Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσεις έναν ποιοτικό ύπνο είναι να ασκηθείς αρκετά, ώστε το σώμα και το μυαλό σου να κουραστούν. Είναι, όμως, ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης καλύτερος από άλλους όσον αφορά στον ύπνο; Αυτό προσπάθησε να ανακαλύψει έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Επιδημιολογίας και Πρόληψης, Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Μελετώντας πώς οι διαφορετικές ασκήσεις επηρεάζουν τον ύπνο

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς οι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν τον ύπνο. Έτσι σχεδίασαν μία από τις μεγαλύτερες και μακροχρόνιες δοκιμές άσκησης-ύπνου μέχρι σήμερα. Λίγο λιγότεροι από 400 ενήλικες συμμετείχαν και συμφώνησαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς τύπους προπονητικών πλάνων: Κάποιοι έκαναν ασκήσεις με αντιστάσεις (μηχανήματα με βάρη), κάποιοι έκαναν αερόβιες ασκήσεις (διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό) και κάποιοι έκαναν συνδυασμό και των δύο. Οι ομάδες παρακολουθούνταν για 60 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας τις προπονήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας μελέτης, παρακολουθήθηκαν, επίσης, οι μετρήσεις ύπνου των συμμετεχόντων. Σε αυτές καταγράφηκαν παράγοντες, όπως η ποιότητα του ύπνου, η διάρκεια του ύπνου, πόσος χρόνος χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν και αν ο ύπνος τους διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι βρήκαν;

Στην αρχή της μελέτης, το 42% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κοιμόταν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα. Από αυτούς τους ανθρώπους, η προπόνηση με αντιστάσεις είχε ένα προβάδισμα σε σχέση με την αερόβια άσκηση για τη βελτίωση του ύπνου.

Μέχρι το τέλος της έρευνας, όσοι έκαναν ασκήσεις με αντιστάσεις μετρούσαν 17 περισσότερα λεπτά ύπνου τη νύχτα κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα αερόβιας άσκησης και η ομάδα συνδυαστικής προπόνησης δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου. Τα άτομα που έκαναν προπόνηση με αντιστάσεις χρειάστηκαν, επίσης, λίγο λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν τη νύχτα, μέχρι το τέλος της μελέτης.

Όπως σημειώνει η Angelique Brellenthin, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης «ενώ τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση με αντιστάσεις είναι σημαντικές για τη γενική υγεία, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις με αντιστάσεις μπορεί να είναι ανώτερες όσον αφορά τη βελτίωση του ύπνου τη νύχτα».

Η ίδια, μάλιστα, συστήνει: «Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε δύο ή περισσότερες προπονήσεις με αντιστάσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης, για να βελτιώσετε τη γενική υγεία των μυών και των οστών σας, καθώς και τον ύπνο σας».

Τι συμπαιρένουμε;

Οποιαδήποτε μορφή κίνησης είναι καλή κίνηση για το σώμα σου. Αλλά αν θέλεις να αναβαθμίσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να κοιμάσαι λίγο περισσότερο ή πιο γρήγορα, η εν λόγω έρευνα προτείνει να κάνεις περισσότερες προπονήσεις με αντιστάσεις. Και μετά την προπόνηση, το ντους θα μοιάζει με χαλαρωτική εμπειρία σπα και ο ύπνος θα είναι ακόμα καλύτερος.