Το ερεθισμένο δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα έχει απασχολήσει κάθε γυναίκα ουκ ολίγες φορές. Και ενώ γνωρίζουμε τα βασικά μας «ατοπήματα» που βλάπτουν την επιδερμίδα, όπως το να κοιμάσαι με μακιγιάζ ή να μην εφαρμόζεις καθημερινά αντηλιακό προσώπου, υπάρχουν και άλλες, λιγότερες προφανείς, που δυστυχώς συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία.

Ο φραγμός της επιδερμίδας είναι η φυσική ασπίδα της και διαθέτει το δικό του μικροβίωμα (δηλαδή, ένα σύνολο μικροοργανισμών που διατηρούν την επιδερμίδα υγιή). Όταν αυτό διαταράσσεται, αντανακλάται στην επιδερμίδα σε διάφορες μορφές: ερεθισμένο δέρμα, ακμή, έκζεμα, ροδόχρους ακμή κ.ά.

Ένας υγιής φραγμός είναι απαραίτητος για τη θωράκιση της επιδερμίδας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις, π.χ. ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν, όμως, κάποιες συνήθειες που φαίνεται ότι κλωνίζουν την ισορροπία του και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και όχι μόνο. Ποιες είναι αυτές;

3 συνήθειες που προκαλούν ερεθισμένο δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα:

1. Συχνή απολέπιση

Το επιθετικό και υπερβολικό scrubbing στο πρόσωπο θα ευαισθητοποιήσει το δέρμα σου και θα αποδυναμώσει τον επιδερμικό φραγμό, δημιουργώντας ερεθισμό και φλεγμονή. Ο Muneeb Shah, δερματολόγος, συστήνει να μην κάνεις απολέπιση στην επιδερμίδα περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα.

2. Αφαιρείς το μακιγιάζ με μαντηλάκια

Εκτός από το κακό που κάνουν στο περιβάλλον, φαίνεται πως τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ ξεγυμνώνουν την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια και προκαλούν ερεθισμούς. Πολλές φορές, αφήνουν ενεργά συστατικά πάνω στο δέρμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αλλεργίες. «Τα υπολείμματα από τα μαντηλάκια μπορεί να περιλαμβάνουν επιφανειοδραστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά κ.ά. και μπορούν γίνουν πολύ προβληματικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, ροδόχρους ακμή ή έκζεμα», εξηγεί η Charlotte Birnbaum, MD, δερματολόγος. Εναλλακτικά, προτίμησε να εντάξεις στην καθημερινή σου φροντίδα τον διπλό καθαρισμό, επιλέγοντας ένα έλαιο καθαρισμού ή μικυλλιακό νερό που θα αφαιρέσει το μακιγιάζ και συνέχισε με ένα καθαριστικό προσώπου στη μορφή της αρεσκείας σου που χρειάζεται ξέβγαλμα.

3. Τα ζεστά ντους

Ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικά για τον χειμώνα, αφού ένα ζεστό ντους έχει και «ψυχοθεραπευτικές» ιδιότητες. Εκτός, όμως, από την ευεργετική του δράση στη ψυχολογία μας, «το ζεστό νερό απομακρύνει τα βασικά λιπίδια και τις πρωτεΐνες από την επιδερμίδα, αφήνοντας την εκτεθειμένη απέναντι σε ερεθισμούς», επισημαίνει η Dr. Mona Gohara, MD, δερματολόγος. Ιδανικά, το ντους σου πρέπει να είναι γρήγορο και ζεστό – αλλά, όχι καυτό. Η εφαρμογή μίας θρεπτικής ενυδατικής κρέμας, αμέσως μετά, είναι απαραίτητη, για να «ανεφοδιάσει» την επιδερμίδα σου.