Έχεις δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον ύπνου, ακούς καθημερινά την playlist του Love Yourself για να κοιμάσαι γαλήνια, αλλά να που κάτι σε ξυπνάει ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Σύμφωνα με την Κατερίνα Κιούση, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, υπάρχει ένας κοινός «ένοχος» που θα μπορούσε να αποτελεί εμπόδιο στα γλυκά σου όνειρα και αυτός δεν είναι άλλος από την πείνα.

Γιατί η πείνα μπορεί να σε ξυπνήσει μέσα στη νύχτα;

Ένας κοινός λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας είναι ένα κύμα αδρεναλίνης που προκαλείται από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. «Όταν το σάκχαρό μας είναι χαμηλό, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, η οποία προφανώς δεν ευνοεί έναν ήρεμο ύπνο», εξηγεί η διατροφολόγος και προσθέτει πως «οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας πείνα και ευερεθιστικότητα».

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Για να βοηθήσεις στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και να διευκολύνεις τον ύπνο σου χωρίς ενδιάμεσες παύσεις, η διατροφολόγος προτείνει:

  • Σταθερά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, ανά 3 ώρες, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να ρυθμίσουμε καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα και να μην προκύψει υπογλυκαιμία.
  • Πιο ποιοτικός ύπνος και ξεκούραση = πιο σωστές ώρες ύπνου και επαρκείς ώρες ύπνου, ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα η ορμόνη κορτιζόλη.
  • Όταν προκύψει η λαχτάρα να φας κάτι προτίμησε ένα πρωτεϊνούχο σνακ. Μερικές ιδέες είναι μια χούφτα αμύγδαλα ή ένα βραστό αυγό. Μπορείς, επίσης, να έχεις κατά νου τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο – το οποίο είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τον ύπνο -, όπως μπανάνα, φιστίκια, κάσιους και μαύρη σοκολάτα.

Σίγουρα το να είσαι πεινασμένη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό – αλλά γίνεται ακόμα χειρότερο όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Τώρα ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις…